NRK Meny
Normal

Henrik (18) ligger over ett år foran Dale Oen

Henrik Christiansens resultater er bedre enn det Alexander Dale Oen presterte på samme alder.

Henrik Christiansen

GJENNOMBRUDD: Henrik Christiansen (18) fikk onsdag sitt internasjonale gjennombrudd med 5. plass på 800 m fri i svømme-VM. – Det er det ingen tvil om, sier han selv til NRK.

Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix

– Er du Norges nye ledestjerne nå?

– Det virker nesten sånn, svarer Henrik Christiansen på telefon fra den russiske byen Kazan.

Han ler og klarer ikke beskrive følelsen han sitter igjen med etter at han for under et døgn siden svømte inn til 5. plass i VM-finalen på 800 meter fri.

Før han er det bare fem norske svømmere som har nådd en finale i VM i langbane.

– Det har kommet mange gratulasjoner og meldinger så det har vært litt travelt, sier 18-åringen som fyller 19 senere i år.

Over ett år foran

Alexander Dale Oen

VM-GULL. Alexander Dale Oen tok VM-gull på 100 m bryst i 2011. Han døde tragisk av hjertestans 30. april 2012, bare 26 år gammel.

Foto: CHRISTINNE MUSCHI / Reuters

En rask titt på historien viser at Christiansen er bedre enn det Norges forrige store svømmestjerne, Alexander Dale Oen, var på samme alder:

 • Dale Oen fikk sitt internasjonale gjennombrudd med 7. plass på 100 m bryst under VM i Montreal som 20-åring i 2005.
 • 18 år gamle Henrik Christiansens internasjonale gjennombrudd kom altså onsdag med 5. plass og en knusende ny norsk rekord på 800 m fri.

Dale Oens VM-gull på langbane kom seks år etter gjennombruddet. NRKs svømmeekspert mener Christiansen nå viser at han er et minst like stort talent som Dale Oen.

– Foreløpig har han i hvert fall hatt en raskere og bedre fremgang, men jo bedre man blir jo vanskeligere blir det å plukke sekunder nedover.

– Men nå tror jeg det ikke handler mer om talent for Henrik. Nå handler det om å fortsette treningene, bli bedre på detaljene og det klarer Henrik, sier NRK-ekspert Aleksander Hetland.

– Spennende å se hvor det ender

NRK har tidligere skrevet at Henrik Christiansen trolig trener mer enn noen annen norsk idrettsutøver. I år skal han trene utrolige 1 500 timer, 350 flere enn langrennsløper Martin Johnsrud Sundby.

Og mer skal det bli. Neste år tar Henrik Christiansen friår fra studier for å bli enda bedre.

– Vi har langt igjen før vi kommer til grensen for hvor mye jeg kan trene. Jeg har ganske mye å gå på for jeg er langt i fra den i verden som trener mest, sier han og legger til:

– Det blir spennende å se hvor det ender.

Til lørdag svømmer han sin favorittdistanse i VM, 1 500 m fri.

Finale i VM 800 meter

5. PLASS: Se Henrik Christiansen svømme inn til en sensasjonell 5. plass og ny norsk rekord på 800 m fri VM langbane onsdag.

Siste nytt

 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Positiv b-prøve for Krusjelnitskij

  Aleksandr Krusjelnitskijs b-prøve viser spor av meldonium. Det bekrefter Russlands olympiske komite i en pressemelding. Krusjelnitskij spilte for OURs lag i mixed curling, som tok bronse.

  Hvis laget nå diskvalifiseres, blir det norsk bronse.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Mester mot legende i vintersport