Norsk 17-åring satte verdensrekord – sammenlignes med Warholm og Ingebrigtsen

Henriette Jæger (17) fra Aremark i Østfold trosset motvinden i lengdegropa og leverte tidenes beste sjukamp i verden i U18-klassen. Vebjørn Rodal mener Norge kan ha en ny verdensstjerne på gang i friidrett.

Henriette Jæger fra Aremark i Østfold klinket til med 2.11,37 på 800 meter og satte ny personlig rekord. Dermed er hun tidenes beste junior i sjukamp med juniorredskaper.

HER SETTER HUN REKORD: Henriette Jæger måtte gjøre jobben helt alene på 800-meteren. Det gjorde hun med glans. Foto: Morten Olsen/Norges Friidrettsforbund

– Hun er ei jente som fortsetter å imponere meg, og hun imponerer meg hver gang, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal om Jægers prestasjon i Moss.

Før helga hadde María Vicente bestenoteringen i verden i U18-klassen på 6221 poeng. Henriette Jæger hadde en personlig rekord på 6129, men hadde ambisjoner om å forbedre den vesentlig i karrierens siste sjukamp med juniorspesifikasjoner (lettere kule og spyd, lavere hekker).

Og det gjorde hun.

– Det er veldig kult. Jeg har sett på rekorden lenge og alltid hatt en drøm om å ta den, for jeg vet at enkeltresultatene mine er i nærheten. Men det er å gjøre det i en mangekamp som er vanskelig. Så det var helt sinnssykt kult, sier Jæger selv til NRK.

Sammenlignes med de største

Før den siste øvelsen, 800 meter, var det klart at det ville bli verdensrekord om hun løp på 2.16,98 eller raskere. Med en personlig rekord på 2.11,82 burde det på papiret være overkommelig. Men hun måtte løpe alene i vinden.

Henriette Jæger

BEST I VERDEN: Henriette Jæger er et friidrettstalent langt utenom det vanlige.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

I stedet for å løpe kontrollert, klinket hun til med 2.11,37 og ny personlig rekord. Dermed er hun tidenes beste junior i sjukamp med juniorredskaper.

– Jeg visste at det skulle gå, men det skal jo gjøres. Underveis var folk veldig flinke til å heie og skrek tider og hele pakka, men jeg tenkte bare at «dette klarer du, dette klarerer du». Så jeg må bare være sterk i hodet og ha trua på meg selv, forteller hun.

Den nye verdensrekorden, som offisielt kalles «bestenotering i verden», er på 6301 poeng. Jæger slo med andre ord den gamle rekorden med 80 poeng.

– Jeg får litt samme følelsen som med Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen, at de veldig sjelden skuffer, sier Vebjørn Rodal, som selv er olympisk mester på 800 meter fra 1996.

Den sammenligningen setter Jæger pris på.

– Jeg pleier å være best når det gjelder, men de er ekstremt flinke på det, da. Vi legger opp treninga til å være i form når jeg skal være i form, og jeg tror det sitter i hodet mitt at når jeg vet jeg må være god og være i form, da er jeg det. Det sitter veldig mye mentalt, sier 17-åringen.

Vindregnestykke

Et av usikkerhetsmomentene før helgens konkurranse i Moss, var hvordan høstvinden på ville påvirke prestasjonen. Den kunne ha gjort det vanskelig å prestere i enkelte øvelser, men den kunne også ha ødelagt det spesielle vindregnskapet i mangekamp.

Der er det nemlig ikke vinden i hver enkelt øvelse som avgjør om sammenlagtresultatet er gyldig, men summen av vind i de øvelsene der det er relevant (snittet kan ikke være over +2 meter per sekund).

Lørdag hadde Jæger +2,7 da hun leverte knallsterke 13,21 på 100 meter hekk og +2,1 da hun løp 200 meter på 23,36. Begge disse tidene er det raskeste hun noen gang har levert, men blir ikke stående som personlige rekorder på de aktuelle øvelsene på grunn av vinden (offisielle rekorder: 13,59 og 23,53).

Lørdag hoppet hun også 1,69 i høyde, som er seks centimeter bak personlig rekord. I kulestøt forbedret hun sin personlige rekord fra 13,86 til 14,69. I kule og høyde måles ikke vind.

Henriette Jæger og Unn Merete Lie Jæger

SUPERTALENT: Henriette Jæger har mamma Unn Merete Lie Jæger som trener. Lenge er hennes beste tekniske øvelse.

Foto: Anders Skjerdingsatd / NRK

Rekord i motvind

Som en konsekvens av medvinden i lørdagens løpsøvelser, måtte Jæger snu tilløpet og hoppe lengde i motvind søndag. Men hun lot seg ikke affisere av litt vind imot, og klinket til med ny norsk aldersrekord på 6,33, en personlig rekordforbedring med én centimeter.

I nest siste øvelse, spydkast, nådde hun ikke opp mot sin personlige rekord. Men 35,71 var nok til at hun hadde et solid grep om verdensrekorden før siste øvelse, 800 meter.

Det grepet slapp hun altså ikke.

– Da jeg så 2.11 på tavla, var jeg så sykt glad, men jeg var så sliten at jeg måtte se to ganger på tavla for å være helt sikkert, forteller hun.

Knallsterke prestasjoner

Sjukjemperen fra Aremark i Østfold har lenge gjort seg bemerket som et stort talent i mange øvelser i friidrett. Hun har sanket norske aldersrekorder på løpende bånd.

I fjor viste hun seg for første gang internasjonalt, da hun tok sølv i sjukamp under ungdoms-OL i Baku.

I år har hun fått sitt gjennombrudd også på seniornivå i Norge. Under innendørs-NM i Bærum i februar, tok hun gull på både 60 meter og 200 meter mens hun fortsatt bare var 16 år.

Hennes aller sterkeste enkeltprestasjon er nok likevel 400-meteren i Trondheim 22. august. Hun løp karrierens alle røste 400 meter på 52,52. Mindre enn to måneder etter at hun fylte 17 år, ble hun tidenes fjerde beste norske kvinne på distansen.

Vebjørn Rodal i Monaco 2017

IMPONERT: Vebjørn Rodal tror Henriette Jæger kan være Norges neste verdensstjerne i friidrett.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Vår neste store seniorutøver

Vebjørn Rodal tror vi bare har sett starten.

– Det er en spennende utøver, det kan godt være vår neste store internasjonale seniorutøver vi ser her, konstaterer han.

Han påpeker samtidig at Henriette Jæger i likhet med Karsten Warholm må vurdere om det er mangekamp hun skal satse på, eller om hun bør spesialisere seg på én eller noen få øvelser.

– Hun er allsidig og kan åpenbart bli en god sjukjemper. Jeg snakker henne ikke bort fra sjukamp foreløpig, for hun er å ung at potensialet der også er uforløst og stort, men hun har gjort en veldig solid 400 meter, hun er god i sprint, hun er god i lengde, sier Rodal, som samtidig påpeker at kastferdighetene kan bli en begrensning.

– Hvor god kan hun være til OL i 2024?

– Hun kan absolutt være verdenstopp, hun nærmer seg jo det allerede. Så er det ikke sånn at det er tusenvis av unge jenter som holder på med sjukamp, bredden er ikke formidabel, så sånn sett kan det være en god øvelse å hevde seg i inn mot en olympisk konkurranse, sier Vebjørn Rodal.

Siste nytt

 • Europacuptrekninger korona-stengt

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) holder trekningene til mesterligaen, Europaligaen, conferenceligaen og nasjonsligaen bak lukkede dører.

  Det gjelder trekningen av europacupene i sveitsiske Nyon 13. desember, og det gjelder trekningen av gruppene i nasjonsligaen for 2022/23-sesongen i Montreux i Sveits tre dager senere.

  Ingen av trekningene skjer med andre enn Uefas representanter til stede. Det Uefa bestemt, melder nyhetsbyrået DPA mandag.

  Grunnen skal være de strenge reiserestriksjonene sveitsiske myndigheter har satt i gang, etter at omikronvarianten av koronaviruset har spredd seg som ild i tørt gress i Europa den siste tiden.

  I mesterligaen skal åttedelsfinalene bli trukket, mens i Europaligaen og conferenceligaen trekkes innledende runde inn til sluttspillet.

  Bodø/Glimt er ett av lagene som kan være en del av trekningen. Det skjer hvis Glimt ender på 2.-plass i sin gruppe i conferenceligaen. Da vil de trekkes mot lag som ender på 3.-plass i Europaligaen og kjempe om en plass i åttedelsfinalen av conferenceligaen.

  Dersom Glimt vinner sin gruppe, er de direkte kvalifiserte til åttedelsfinalen.

  Bodø/Glimt i i conferenceligaen
  Foto: Photo/Alessandra Tarantino / AP
 • Dale ikke med til Hochfilzen

  Skiskytteren Johannes Dale er ikke tatt ut til verdenscuprennene i Hochfilzen kommende helg. I stedet kommer Filip Fjeld Andersen inn i troppen. Dale har fått en tung start på sesongen, og pådro seg frostskader på sprinten. På søndagens jaktstart ble han nummer 23.

  Fjeld Andersen viste sterke resultater første helgen i Östersund, med en niendeplass på sprinten, og tok så to seire og en andreplass i IBU-cupen på Sjusjøen.

  Johannes Dale
  Foto: VOIGT / Kevin Voigt / VOIGT / Kevin Voigt
 • Etterforsker dommeruttalelser

  Borussia Dortmund følte seg snytt av dommeren etter kampen mot Bayern München lørdag. Tysk politi etterforsker nå uttalelsene til Jude Bellingham etter kampen, melder Sky Sports.

  – Man gir en dommer, som er blitt dømt for matchfiksing før, den største kampen i Tyskland. Hva forventer man da? sa Bellingham.

  Dommer Felix Zwayer kom i begivenhetenes sentrum etter at han lot være å dømme straffe til Dortmund, for så å dømme straffe til Bayern München etter en VAR-sjekk.

  Robert Lewandowski avgjorde til 3-2 for Bayern på straffesparket og flere spillere uttalte seg i frustrasjon om dommeren etter kampen.

  Zwayer ble suspendert i seks måneder etter en dommerskandale i Tyskland i 2005. Han ble ikke dømt for matchfiksing, men for å ha akseptert en bestikkelse fra dommer Robert Hoyzer, som senere tilsto for å ha veddet på og manipulert kamper i 2. Bundesliga. (NTB)

  Netherlands Soccer Champions League
  Foto: Peter Dejong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal