Hopp til innhold

Norsk 17-åring satte verdensrekord – sammenlignes med Warholm og Ingebrigtsen

Henriette Jæger (17) fra Aremark i Østfold trosset motvinden i lengdegropa og leverte tidenes beste sjukamp i verden i U18-klassen. Vebjørn Rodal mener Norge kan ha en ny verdensstjerne på gang i friidrett.

Henriette Jæger fra Aremark i Østfold klinket til med 2.11,37 på 800 meter og satte ny personlig rekord. Dermed er hun tidenes beste junior i sjukamp med juniorredskaper.

HER SETTER HUN REKORD: Henriette Jæger måtte gjøre jobben helt alene på 800-meteren. Det gjorde hun med glans. Foto: Morten Olsen/Norges Friidrettsforbund

– Hun er ei jente som fortsetter å imponere meg, og hun imponerer meg hver gang, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal om Jægers prestasjon i Moss.

Før helga hadde María Vicente bestenoteringen i verden i U18-klassen på 6221 poeng. Henriette Jæger hadde en personlig rekord på 6129, men hadde ambisjoner om å forbedre den vesentlig i karrierens siste sjukamp med juniorspesifikasjoner (lettere kule og spyd, lavere hekker).

Og det gjorde hun.

– Det er veldig kult. Jeg har sett på rekorden lenge og alltid hatt en drøm om å ta den, for jeg vet at enkeltresultatene mine er i nærheten. Men det er å gjøre det i en mangekamp som er vanskelig. Så det var helt sinnssykt kult, sier Jæger selv til NRK.

Sammenlignes med de største

Før den siste øvelsen, 800 meter, var det klart at det ville bli verdensrekord om hun løp på 2.16,98 eller raskere. Med en personlig rekord på 2.11,82 burde det på papiret være overkommelig. Men hun måtte løpe alene i vinden.

Henriette Jæger

BEST I VERDEN: Henriette Jæger er et friidrettstalent langt utenom det vanlige.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

I stedet for å løpe kontrollert, klinket hun til med 2.11,37 og ny personlig rekord. Dermed er hun tidenes beste junior i sjukamp med juniorredskaper.

– Jeg visste at det skulle gå, men det skal jo gjøres. Underveis var folk veldig flinke til å heie og skrek tider og hele pakka, men jeg tenkte bare at «dette klarer du, dette klarerer du». Så jeg må bare være sterk i hodet og ha trua på meg selv, forteller hun.

Den nye verdensrekorden, som offisielt kalles «bestenotering i verden», er på 6301 poeng. Jæger slo med andre ord den gamle rekorden med 80 poeng.

– Jeg får litt samme følelsen som med Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen, at de veldig sjelden skuffer, sier Vebjørn Rodal, som selv er olympisk mester på 800 meter fra 1996.

Den sammenligningen setter Jæger pris på.

– Jeg pleier å være best når det gjelder, men de er ekstremt flinke på det, da. Vi legger opp treninga til å være i form når jeg skal være i form, og jeg tror det sitter i hodet mitt at når jeg vet jeg må være god og være i form, da er jeg det. Det sitter veldig mye mentalt, sier 17-åringen.

Vindregnestykke

Et av usikkerhetsmomentene før helgens konkurranse i Moss, var hvordan høstvinden på ville påvirke prestasjonen. Den kunne ha gjort det vanskelig å prestere i enkelte øvelser, men den kunne også ha ødelagt det spesielle vindregnskapet i mangekamp.

Der er det nemlig ikke vinden i hver enkelt øvelse som avgjør om sammenlagtresultatet er gyldig, men summen av vind i de øvelsene der det er relevant (snittet kan ikke være over +2 meter per sekund).

Lørdag hadde Jæger +2,7 da hun leverte knallsterke 13,21 på 100 meter hekk og +2,1 da hun løp 200 meter på 23,36. Begge disse tidene er det raskeste hun noen gang har levert, men blir ikke stående som personlige rekorder på de aktuelle øvelsene på grunn av vinden (offisielle rekorder: 13,59 og 23,53).

Lørdag hoppet hun også 1,69 i høyde, som er seks centimeter bak personlig rekord. I kulestøt forbedret hun sin personlige rekord fra 13,86 til 14,69. I kule og høyde måles ikke vind.

Henriette Jæger og Unn Merete Lie Jæger

SUPERTALENT: Henriette Jæger har mamma Unn Merete Lie Jæger som trener. Lenge er hennes beste tekniske øvelse.

Foto: Anders Skjerdingsatd / NRK

Rekord i motvind

Som en konsekvens av medvinden i lørdagens løpsøvelser, måtte Jæger snu tilløpet og hoppe lengde i motvind søndag. Men hun lot seg ikke affisere av litt vind imot, og klinket til med ny norsk aldersrekord på 6,33, en personlig rekordforbedring med én centimeter.

I nest siste øvelse, spydkast, nådde hun ikke opp mot sin personlige rekord. Men 35,71 var nok til at hun hadde et solid grep om verdensrekorden før siste øvelse, 800 meter.

Det grepet slapp hun altså ikke.

– Da jeg så 2.11 på tavla, var jeg så sykt glad, men jeg var så sliten at jeg måtte se to ganger på tavla for å være helt sikkert, forteller hun.

Knallsterke prestasjoner

Sjukjemperen fra Aremark i Østfold har lenge gjort seg bemerket som et stort talent i mange øvelser i friidrett. Hun har sanket norske aldersrekorder på løpende bånd.

I fjor viste hun seg for første gang internasjonalt, da hun tok sølv i sjukamp under ungdoms-OL i Baku.

I år har hun fått sitt gjennombrudd også på seniornivå i Norge. Under innendørs-NM i Bærum i februar, tok hun gull på både 60 meter og 200 meter mens hun fortsatt bare var 16 år.

Hennes aller sterkeste enkeltprestasjon er nok likevel 400-meteren i Trondheim 22. august. Hun løp karrierens alle røste 400 meter på 52,52. Mindre enn to måneder etter at hun fylte 17 år, ble hun tidenes fjerde beste norske kvinne på distansen.

Vebjørn Rodal i Monaco 2017

IMPONERT: Vebjørn Rodal tror Henriette Jæger kan være Norges neste verdensstjerne i friidrett.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Vår neste store seniorutøver

Vebjørn Rodal tror vi bare har sett starten.

– Det er en spennende utøver, det kan godt være vår neste store internasjonale seniorutøver vi ser her, konstaterer han.

Han påpeker samtidig at Henriette Jæger i likhet med Karsten Warholm må vurdere om det er mangekamp hun skal satse på, eller om hun bør spesialisere seg på én eller noen få øvelser.

– Hun er allsidig og kan åpenbart bli en god sjukjemper. Jeg snakker henne ikke bort fra sjukamp foreløpig, for hun er å ung at potensialet der også er uforløst og stort, men hun har gjort en veldig solid 400 meter, hun er god i sprint, hun er god i lengde, sier Rodal, som samtidig påpeker at kastferdighetene kan bli en begrensning.

– Hvor god kan hun være til OL i 2024?

– Hun kan absolutt være verdenstopp, hun nærmer seg jo det allerede. Så er det ikke sånn at det er tusenvis av unge jenter som holder på med sjukamp, bredden er ikke formidabel, så sånn sett kan det være en god øvelse å hevde seg i inn mot en olympisk konkurranse, sier Vebjørn Rodal.

Siste nytt

  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med Feyenoord som går ut sommeren 2026.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal