NRK Meny
Normal

Her er hemmeligheten bak Roma-suksessen

Roma byttet trener og solgte toppscoreren, men de har likevel satt italiensk rekord i sesongåpningen.

udinese roma

Her feirer Roma-spillerne foran egne fans etter borteseieren over Udinese 27. oktober.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

– Vi trenger ikke se på de andres resultater hvis vi fortsetter å vinne.

Det sa Roma-trener Rudi Garcia til la Repubblica etter at hovedstadslaget hadde tatt sin niende strake seier i Serie-A. I kveld møter Roma tabelljumbo Chievo hjemme på Olympiastadion.

Etter en svak fjorårssesong har Romas sesongstart overraska fotballverdenen. Med rekordsterke 27 poeng av 27 mulige kan «i giallorossi» snart jakte nye rekorder.

Ifølge la Repubblica og Gazzetta dello Sport er Tottehams sesongåpning med 11 seire i 1960-61 den beste sesongåpningen i toppdivisjonene.

Det er imidlertid en lang vei å gå hvis alle de europeiske ligaene skal tas med. Benfica står nemlig med hele 23 seire på rad i sesonginnledningen i 1972-73, ifølge Footballzz.co.uk.

Denne Benfica-formen tilhører historiens lengste europeiske seiersrekke på 29 kamper, ifølge UEFA. Klubben vant også de seks siste kampene av 71-72-sesongen.

Europas beste lag

CNN kaller Serie-A lederne europas beste lag, og har funnet fram til fem grunner som forklarer hvorfor.

Den første er ansettelsen av Rudi Garcia i juni. Etter at trener Zdeněk Zeman fikk sparken i februar henta ledelsen i Roma inn Garcia. Franskmannen kom fra Lille, og har fortsatt med 4-3-3 formasjonen Zeman benytta seg av.

Rudi Garcia

Rudi Garcia leder Roma mot sin tiende strake seier i Serie-A.

Foto: Paolo Giovannini / Ap

Den foretrukne startelleveren har flere likhetstrekk med fjorårets. Federico Balzaretti har fortsatt som venstreback, med Leandro Castán ved sida av i midtforsvaret. Marquinhos var prioritert midtstopper forrige sesong, men han har nå blitt bytta ut med nyinnkjøpte Mehdi Benatia. På høyreback er Iván Piris erstatta av Maicon.

Midtbanen består av to gamle kjenninger, Miralem Pjanić og Daniele de Rossi. Fra første september er tredjemann på midtbanen Kevin Strootman, som var Romas dyreste spillerkjøp i år.

Sentralt på topp er kaptein Francesco Totti. Unggutten Alessandro Florenzi har spilt ving i flere kamper i år, og på motsatt side har tidligere Arsenal-spiller Gervinho scora tre mål etter overgangen fra England i august.

Spillersalg og overskudd

Nettopp spillerkjøpene i sommerens overgangsvindu er en av faktorene CNN peker på som viktig for Romas suksess. Klubben solgte forrige sesongs toppscorer Pablo Osvaldo til Southampton, og Eric Lamela forsvant til Tottenham.

Ikke minst ble stortalentet Marcos Aoás Corrêa, bedre kjent som Marquinhos, solgt til Paris Saint-Germain for nesten 300 millioner kroner.

Salgene ga penger til å hente inn nye spillere, deriblant keeper Morgan De Sanctis fra Napoli. De Sanctis har på de ni første kampene kun sluppet inn ett mål.

Roma De Sanctis

Keeper Morgan De Sanctis har kun sluppet inn ett mål så langt i sesongen. Her fra 3-0 seieren over Inter i oktober.

Foto: GIAMPIERO SPOSITO / Reuters

Sammen med en solid keeper har det kompakte forsvaret, bestående av Balzaretti, Castán, Benatia og Maicon, fått mye skryt i italienske og utenlandske medier.

Garcia mener likevel det er kollektivet som har sørga for at «i giallorossi» ligger der de gjør på tabellen.

Romas store sønn

Spillerstallen er anført av kaptein Francesco Totti, som siden debuten i 1992 har spilt 542 kamper, og scora 230 mål for hovedstadslaget. På sesongens første kamper har han scora tre mål, og Roma står med ti forskjellige målscorere.

I kveld må Roma klare seg uten Totti, som pådro seg en lårskade i kampen mot Napoli. Han er mest sannsynlig ute de tre kommende kampene.

Gervinho er også ute med skade. Det åpner opp for en topp bestående av Ljajic-Borriello-Florenzi.

23 mål på ni kamper er også tall for rekordbøkene - kun to ganger tidligere har et lag scora så mange mål på de første ti kampene. Det var Torino i 1947-48 med 28 mål, og Fiorentina i 1958-59 med 26 mål.

Trofeer viktigere enn rekorder

Trener Rudi Garcia ser ikke på rekordene som det viktigste. Til Roma Channel, klubbens offisielle tv-kanal, har han sagt at han mye heller vil at folk skal huske dem når sesongen er over, og da kanskje etter å ha vunnet ligatittelen.

– Ni seire er eksepsjonelt, men vi må fortsette seiersrekka. Det håper vi å gjøre på torsdag.

Vasilis Torosidis er enig med treneren. Han tok plassen til Maicon i 1-0 seieren over Udinese på bortebane i forrige runde, og da kanalen spurte ham om muligheten for å innhente Tottenham understreka han hvor viktig det er at laget beholder konsentrasjonen.

– Det er en viktig rekord, men ikke noe mer.

Tottenham 1960-61

Sesongen 1960-61 ble Tottenham Hotspur historiske, da de tok 11 strake seire i den engelske ligaen. Med seier i kveld er Roma nær tangering av rekorden.

Foto: General / Topfoto

Topp mot bunn

I dag står bunnlaget Chievo for tur, og Garcia advarer dem som ser for seg at serielederne får det lett på Olympiastadion.

– Alle tenker på den kampen som allerede vunnet. Men ikke spillerne. Vi vinner bare hvis vi er ydmyke og spiller som et lag, med den samme aggresjonen som vanlig.

– Dette er den vanskeligste kampen siden sesongstart. Vi må beholde konsentrasjonen.

Det sier Garcia til la Repubblica.

Hvis hovedstadslaget slår Chievo torsdag kveld, står kun en bortekamp mot Torino i veien for å tangere Tottenham.

Siste nytt

 • Espanyol sparket treneren

  Quique Sánchez Flores har fått sparken som trener for den spanske fotballklubben Espanyol.

  Det meldte klubben fredag. Sportsdirektør Jordi Lardin må også gå.

  Espanyol ligger i øyeblikket på 16. plass i La Liga.

  Espanyol Sanchez Flores
  Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
 • Norge vant i VM-oppkjøringen

  Det norske ishockeylandslaget slo fredag kveld Sveits 2–1. Stefan Espeland og Tobias Lindstrøm satte målene for Norge.

  Norge spiller ny kamp mot Sveits i morgen, før laget avslutter VM-oppkjøringen med to kamper mot Hviterussland neste helg.

  Ishockey: Norge - Russland 0 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Brann - Stabæk