Hopp til innhold

Bø hentet 39 plasser: - Dette er skiskyting på sitt aller beste

Knallskyting av både Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø snudde en håpløs norsk dag til suksess for de norske skiskytterne på jaktstarten i Holmenkollen.

Video Fullt hus for Emil og Tarjei på siste skyting

Jaktstarten endte nemlig med dobbeltseier til de to kompisene Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø, som startet som nummer 44 i jaktstarten. Totalt avanserte han 39 plasser i løpet av jaktstarten, ettersom enkelte av dem som skulle startet foran ham ikke stilte til start.

Og nå slåss de to romkameratene om seieren i verdenscupen i fellesstarten søndag. 31 poeng skiller dem i Tarjei Bøs favør. Ingen andre har sjansen. Bø trenger en plass blant de 12 beste for å sikre seg sesongens verdenscup-trofé.

- Dette er skiskyting på sitt aller beste, sa en storfornøyd Bø til NRK etter løpet.

Så mørkt ut

Men at det skulle bli norsk dobbeltseier virket nærmet usannsynlig helt frem til siste skyting.

Svenske Björn Ferry hadde en solid ledelse, men misset fullstendig. Franske Martin Fourcade gikk ut først, men Emil Hegle Svendsen var rett bak.

- Da jeg så at han gikk ut rett bak meg, så tenkte jeg bare «Oh, shit», sa franskmannen etter konkurransen.

Knallsterk gåing av Tarjei Bø gjorde imidlertid at han gikk seg opp til de to i teten i løpet av sisterunden, noe som kom brått på Hegle Svendsen.

- Jeg var rimelig overrasket da Tarjei kom opp bak meg. Jeg var for sliten til å si noe til ham. Jeg måtte bare utnytte min sterke side, sa Svendsen til NRK etter løpet.

Video: Se innspurten

Video Emil vant i holmenkollen, Tarjei på andre

- Uvirkelig bra form

Tarjei Bø forteller at han følte seg fantastisk bra, og at også skiene var gode. Opp den siste bakken før stadion forsøkte han å rykke fra sine to erkerivaler, men han kom seg aldri løs.

- De andre hang såvidt med opp Hellner-bakken. På toppen snudde jeg meg og så at de var med. Da tenkte jeg åååhhh, sier Bø for å forklare følelsen han hadde inn mot stadion.

Video: Se intervjuet med Svendsen og Bø

Video Bø og Svendsen etter jaktstarten

Sterk norsk sisteskyting

Emil Hegle Svendsen startet som nummer 6. Han åpnet forrykende og tok ledelsen. To bom på andre og en på tredje skyting så ut til å ødelegge dagen.

Men han skjøt feilfritt på siste. Dermed ble det duell mellom de to nordmenne og franske Martin Fourcade inn til mål.

Svendsens seier var hans 23. i verdenscupen.

Den norske tetduellen overskygget Lars Bergers sterke prestasjon. Han gikk som en rakett på den siste runden, der han gikk seg fram fra 11.- til sjetteplass.


Siste nytt

 • Ruud feide Paire av grusen i Genève

  Casper Ruud slo Benoît Paire effektivt 6-3, 6-1 og avanserte til kvartfinalen i ATP 250-turneringen i Genève.

  Der skal han møte den useedede australieren Thanasi Kokkinakis. Ruud fikk en småtung start onsdag, men vendte kampbildet og dominerte etter hvert fullstendig på rødgrusen i Sveits.

  Paire er en motstander han har hatt godt tak på med seier i de fire tidligere oppgjørene mellom dem. I Genève serverte franskmannen et skremmeskudd da han brøt Ruuds serve til 2-1-ledelse i første sett, men nordmannen slo tilbake og brøt Paire på direkten.

  Siden skulle franskmannen få slite mer, kanskje særlig i egne servegame. Ruud brøt igjen til 5-3 og servet kontrollert inn settseieren med 6-3.

  I starten av annet sett fikk Ruud tre bruddballer for tredje gang på rad i motstanderens servegame. Han tok vant fire strake game og ledet dermed 4-0 før Paire maktet å redusere.

  Nordmannen fortsatte imidlertid å serve bra, og han dro i land seieren med 6-1 i annet sett etter nok et brudd i avgjørende game.

  Ruud er den høyest seedede spilleren som fortsatt er igjen i Genève. Turneringen er den siste før et av sesongens store høydepunkter: Grand Slam-turneringen Roland-Garros i Paris. (NTB)

  Italy Tennis Open
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Olsen ble tomålsscorer i viktig Norge-seier

  Etter en målrik kamp klarte Norge å dra i land seieren mot Østerrike i ishockey-VM. 5-3-seieren betyr tre sårt trengte poeng for Norge, som kun stod med to poeng før denne kampen. Etter seieren tyder også mye på at plassen i elite-VM også er sikret for neste år.

  Kampen fikk en dårlig start for Norges del. Etter nærmere syv minutter av første periode, mens Norge var i undertall, satte Dominique Heinrich inn 1-0 for Østerrike. Men Norge slo tilbake ikke lenge etter. Michael Haga pådro seg først en utvisning, og under minuttet senere satte Mats Rosseli Olsen inn utligningen.

  I andre periode snudde nordmennene kampen to ganger. Først sendte Andreas Martinsen Norge opp i ledelsen 2-1, før utlignet Lukas Haudum for Østerrike – igjen mens Norge var i undertall. Men en scoring av Martin Røymark mot slutten av perioden sørget for at Norge igjen var i ledelsen.

  Olsen satte sitt andre mål i andre tredje periode og sendte Norge opp i en 4-2 ledelse. Det ble skummelt en liten periode da Peter Schneider reduserte til 4-3 like før slutt, men Martin Rønnild fastsatte resultatet til 5-3 da han scoret på åpent bur like før kampslutt.

  Landslagskaptein Mathis Olimb var litt usikker før kampen mot Østerrike, men fikk testet seg på oppvarming og fikk deretter klarsignal til å spille.

  For Norge gjenstår tre tøffe VM-kamper mot Tsjekkia, Sverige og USA i gruppespillet.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Heikki Saukkomaa / AP
 • Dagbladet: FIS går for like distanser for kvinner og menn

  Langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har stemt: Kvinnene skal gå de samme distansene som mennene.

  Det ble avklart i onsdagens møte i langrennskomiteen, melder Dagbladet. Innstillingen skal i etterkant godkjennes av FIS-styret, men det er sjeldent at de går mot det som er votert for.

  Den avtroppende lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, har vært blant dem som har prøvd å få gjennom en mer forutsigbar kalender for kvinnene.

  Han fikk forslaget vedtatt i sitt siste møte som leder for komiteen.

  – Det er litt rart, men også greit. Man skal ikke sitte for lenge i slike posisjoner, sa han til NTB onsdag.

  Ulvang opplyser videre at prinsippet om likhet skal ut på prøve den kommende sesongen, før det skal stemmes over hvilke distanser som skal gås først til neste år.

  Det betyr trolig at VM i Trondheim i 2025 blir første store mesterskap med de nye endringene på plass. (NTB)

  Holmenkollen skifestival 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste