De nest beste sviktet da de fikk sjansen

Med Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Ole Einar Bjørndalen ute sviktet det norske laget stort i skiskytterstafetten i Anterselva. Norge endte på tiendeplass, slått med nesten tre minutter.

Dårlig skyting og dårlig fart i sporet gjorde sitt til at det norske herrelaget måtte nøye seg med tiendeplass på stafetten i Anterselva.

De norske skiskyttergutta hadde ingen god dag på stafetten søndag

– Jeg tror ikke det er så svart som det kunne se ut her i dag. Dette er løpere som har prestert godt i tidligere konkurranser. I dag var det en uhelding åpning og maglende rutine som avgjorde, sier NRKs ekspertkommentator Liv Grete Poirée.

Hun mener at nye skyldes at Anterselva er en helt spesiell arena som krever mye rutine å beherske. Den ligger på 1600 meters høyde og har en stigning inn mot standplass.

– Dermed kommer løperne inn på matta med stigende puls, noe som ikke er lett å hanskes med, sier Poirée.

Hun tror ikke stafetten kommer til å gjøre så mye med VM-laget .

– Det kan hende Lars Helge Birkeland svekket sine sjanser litt og Henrik L'Abeée-Lund styrket sine litt, men jeg tror ikke noe av dette var avgjørende, sier hun. - Lars Helge er vanligvis mye bedre på standplass enn det han viste i dag, og vi trenger en god skytter på en åpningsetappe, legger hun til.

Strafferunde og 15 ekstraskudd

Ingen i den norske kvartetten leverte noe toppløp, og de endte helt nede på 10.-plass, 2.51 minutter bak vinnerne fra Frankrike. Da hadde de fått én strafferunde og brukt 15 ekstraskudd. I tillegg gikk det ikke særlig raskt verken på standplass eller i sporet.

– Det var ekstra vanskelig i dag. Det er en motbakke inn mot standplass, og det tar på. Hvis man først begynner å bomme, er det vanskelig å roe seg igjen. Jag ble fryktelig utrolig, og jeg tror også andre får problemer, summerte Lars Helge Birkeland opp det hele.

Han gikk første etappe og måtte bruke til sammen fire ekstraskudd og mye tid på standplass.

Mange bomskudd

NRK-kommentator Ola Lunde var inne på det samme.

– Stigningen inn mot mål er ekstra tøff i denne høyden. Jeg tror det var det som ga seg utslag nå, sa Lunde etter den stående skytingen på andre etappe – en skyting som ga uhorvelig mange bomskudd.

Frankrike vant til slutt, ti sekunder foran Russland. Disse to var i særklasse best.

Veteranen Alexander Os gikk sammen med de relativt nye landslagsløperne Lars Helge Birkeland og Henrik L'Abée-Lund, samt junioren og verdenscup-debutanten Johannes Thingnes Bø .

Os leverte et godkjent etappe. – Ja, jeg er fornøyd, selv om VM-toget nok er gått, sa Os til NRK. – Jeg er nok bedre i lavlandet enn i høyden ennå, derfor ble jeg nok lott "straffet" i dag. Men jeg skal tilbake, selv om det ikke blir noe VM i år, vil jeg være med neste sesong også, sa Os og tenkte på OL-sesongen.

Os har vært mye plaget av sykdom det siste året. Blant annet fikk han kyssesyke og twar-infeksjon. Derfor mistet han mye av sommetreningen foran denne sesongen, og var ikke i full trening igjen før i august.

Debut for Thingnes Bø

Johannes Thingnes Bø – Tarjeis Bøs yngre bror – fikk sin verdenscup-debut da han gikk tredje etappe. Hans mål er junior-VM i Obertilliach i slutten av måneden.

Lars Helge Birkeland på førsteetappen hadde ingen stor dag på standplass. Han måtte bruke to ekstraskudd på begge sine skytinger, og brukte i tillegg lang tid. Da hjalp det altfor lite at han holdt bra fart i sporet. Han vekslet helt nede på 13.-plass, 46,8 sekunder bak ledende Russland.

Alexander Os gikk andre etappe. Han åpnet med fire raske treff, men også han måtte etter hvert bruke to ekstraskudd på liggende. På den stående skytingen klarte han seg imidlertid med ett ekstraskudd samtidig som utrolig mange bommet. Tyskland pådro seg for eksempel fire strafferunder på den skytingen. Norge avanserte til 10.-plass, men hele 1.15 minutter etter.

På tredje etappe gikk debutanten og junioren Johannes Thingnes Bø. Han leverte en godkjent første skyting selv om også han til slutt måtte bruke to ekstraskudd. På den stående skytingen måtte han tåle en strafferunde. Han stivnet også kraftig på den siste runden, og vekslet som nummer 13, over tre minutter bak ledende Frankrike.

Ankermann Henrik L'Abée-Lund måtte også bruke tre ekstraskudd på den stående skytingen. Men han skjøt fullt på første, og var alt i alt den nordmannen som kom best fra det.

Siste nytt

  • Skofteruds minnerenn avlyst 

    Mildværet har gjort det umulig for Slitu IF å arrangere Vibeke Skofteruds minnerenn, som skulle ha blitt arrangert førstkommende søndag. I stedet arrangeres Vibeke Skofteruds Minneløp onsdag 1. mai på Slitu, skriver NTB.

  • Disse går skiskytter-VM

    Norges Skiskytterforbund offentliggjorde i dag kvinnene som drar til VM i Østersund. Det er Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold, Synnøve Solemdal og Thekla Brun-Lie.

    Celia Aymonier, Tiril Eckhoff
    Foto: Rick Bowmer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal