Helseskadelig å smøre for OL-dronningen

Ivar Michael Ulekleiv (48) vil ikke lenger ofre helsa for å hjelpe Darja Domratsjeva. Nå skal han trolig hjelpe Norge ut av skiknipa.

Ivar Michael Ulekleiv

I to sesonger har nordmannen Ivar Michael Ulekleiv smurt ski for den hviterussiske skiskytterstjernen Darja Domratsjeva. Det er i en slik container han har tilbragt dagene og det har vært helseskadelig. Nå blir han trolig smører for Norges skiskytterforbund. Bildet er fra verdenscupen i Østersund i desember 2013.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Jeg er litt redd for helsa nå, sier 48-åringen fra Dombås.

De to siste årene har han smurt ski for verdens beste kvinnelige skiskytter, hviterussiske Darja Domratsjeva. Det har vært et svært suksessrikt samarbeid, med tre OL-gull og en sammenlagtseier i verdenscupen.

Men det har kostet.

– Fluorverdiene i blodet mitt er vanvittig høye, og det er ikke bra. Fluor er farlig. Tidligere har jeg målt verdier over femten ganger det som er normalt, og jeg regner med at det er verre nå etter å ha smurt ski under dårlige forhold i to år.

Darja Domratsjva

Ingen kvinnelig skiskytter hadde tre OL-gull før hviterussiske Darja Domratsjeva vant tre løp i Sotsji-OL i vinter. Skiene var smurt av norske Ivar Michael Ulekleiv.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Container

Selv om Hviterussland har verdens beste skiskytter, har de nemlig ikke verdens beste arbeidsforhold.

I to sesonger har Ulekleiv måttet jobbe i en liten container, lik de som brukes på lasteskip, uten ventilasjon. Kontrasten til en stor smøretrailer, som Norge har, er stor.

– Ventilasjonen i en smøretrailer er 99 prosent bedre. Minst, sier Ulekleiv.

Et godt ventilasjonssystem er viktig for å få unna de små skadelige partiklene som produseres når glider smeltes inn i skiene.

Uten ventilasjon er konsekvensen at skismørere, som Ulekleiv, puster inn svært helseskadelige stoffer, blant annet fluor.

– Kan være kreftfremkallende

Den norske landslagslegen Baard I. Freberg har skrevet doktorgrad om skismurningsstoffer og helseeffekter. Den var ferdig i høst. Han forteller at man ifølge forskningen kan få store helseskader av å ha for høye fluorverdier i blodet.

– Det er påvist at mennesker får forstyrrelser i stoffskiftehormonet, dessuten er det mistanke om at det kan være kreftfremkallende, sier han til NRK og legger til:

– I dyreforsøk vet vi at det har ført til kreft. Der har vi også sett at høye fluorverdier har ført til hormonelle forstyrrelser, for eksempel nedsatt forplantningsevne, og det er alvorlig. Man har også i en del dyreforsøk sett at det er misdannelse på fostre.

Morten Aa Djupvik

Morten Aa Djupvik er idrettssjef i Norges skiskytterforbund. Ifølge han skal det norske smøreteamet styrkes med flere personer før neste sesong.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Kontaktet av Norge

Ulekleiv forteller at han har etterlyst bedre ventilasjon hos hviterusserne, men det eneste han har fått er en tilbakemelding om at de skulle prøve å gjøre tiltak.

Ingenting har skjedd.

Derfor er hans tid hos OL-dronningen Domratsjeva nå etter all sannsynlighet over når kontrakten går ut i mai.

– Jeg regner med at jeg er ferdig der nå. Jeg er som sagt litt redd for helsa, sier han.

Dermed åpner muligheten seg for å returnere til Norge - som han har smurt for i mange år tidligere, blant annet under OL i Nagano i 1998 og Salt Lake City i 2002 da Norge hadde svært gode ski.

48-åringen røper nå at han er blitt kontaktet av personer i det norske skiskytterforbundet.

– Jeg er blitt spurt om jeg kunne være interessert og det har jeg sagt at jeg er. Jeg er jo nordmann så det hadde vært artig å smøre for Norge, sier Ulekleiv.

Han er regnet som en av verdens beste skismørere, noe Norges skiskytterforbund vet godt. Foreløpig har ikke forbundet gitt han et konkret jobbtilbud, men forbundets nye idrettssjef, Morten Aa Djupvik, sier følgende om situasjonen:

– Vi vet at selvfølgelig at Ivar Michael Ulekleiv er en av de aller beste smørerne og han er naturligvis en av de navnene vi har på blokka.

– Smøreteamet skal styrkes

Etter to sesonger der skiene ikke har vært gode nok, legger ikke Djupvik skjul på at det norske smøreteamet skal forsterkes før kommende sesong, som er svært viktig med VM på hjemmebane i Holmenkollen.

– Det som er sikkert er at det skal skje en styrking av smøreteamet i form av å få inn flere smørere, sier Djupvik.

– Betyr det at noen fra dagens team forsvinner?

– Det er for tidlig for meg å si. Foreløpig har vi ikke konkludert etter smøreteamets egen evaluering, så det vil jeg ikke spekulere i nå.

Vinn-vinn

Det som er sikkert er at de norske smørerne har langt bedre arbeidsforhold enn de som jobber for Hviterussland.

– Det å ha en stor og flott smøretrailer handler faktisk ikke bare om å vise frem ressurser. Det er virkelig noe vi gjør for å kunne ivareta smørernes helse på best mulig måte, sier Djupvik.

Dermed står Ulekleiv overfor det som kan bli en vinn-vinn-situasjon, for han trigges av utfordringen om å løse smøregåten som i to sesonger har hindret Norge fra å være verdens beste smørenasjon i skiskyting.

– Jeg vet ikke helt hva de har gjort feil, men jeg vet hva vi (i Hviterussland, journ.anm.) har gjort, sier han.

Og de har gjort mye riktig. I Sotsji-OL hadde for eksempel Domratsjeva kjempeski da nordmennene klødde seg i hodet.

Dersom 48-åringen kommer inn igjen i det norske teamet, har han planen klar for hva som må gjøres:

– Da må vi bare begynne på nytt. Starte på null og bygge stein på stein så vi er sikre på at det som ligger i bunn er riktig.

– Det var det vi gjorde da jeg kom til Hviterussland.

Advart IBU og FIS

Ulekleiv er nå hjemme på Dombås, i nabolaget til den pensjonerte skiskytterdronningen Tora Berger.

Han skal snart til legen å måle fluornivået i blodet på nytt. Det er to år siden forrige måling som viste et altfor høyt nivå, og han er ikke optimistisk etter årene i containeren.

– Jeg synes det er litt skrøpelig at det ikke er bedre ventilasjon og arbeidsforhold i verdenscupen, sier han.

Dét er lege Freberg enig i, og han har sagt i fra til de internasjonale forbundene i både skiskyting og langrenn.

– Jeg har sendt doktorgraden min både til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og Det internasjonale skiforbundet (FIS), og jeg har tatt opp problematikken med dem på møter. Mitt inntrykk er at de respekterer det, men de er maktesløse når de ikke kan styre hva som skjer på nasjonale renn. I verdenscupen er det blitt bedre, men ikke bra nok, sier han.

Slik det er nå er det bare de rike nasjonene, som for eksempel Norge, som har råd til store smøretrailere med dyre ventilasjonssystemer og egne rom der smørere med beskyttelsesmasker smelter fluorpulver inn i skisålene.

Det er i et slikt rom Ivar Michael Ulekleiv neste sesong kan legge grunnlaget for norsk VM-gull i Holmenkollen, men da med det beste av beskyttelse som finnes på markedet.

For viktigere enn gode ski, er tross alt god helse.

Smøretrailer

Slik så den norske smøretraileren for langrenn ut i 2011.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix
Container

Containeren som Ivar Michael Ulekleiv har smurt ski i som hviterussisk trener minner om denne. (Bildet er fra en annen situasjon).

Foto: BEN STANSALL / Afp

Siste nytt

 • Klopp: - Eg har ikkje endra meining

  Liverpool-manager Jürgen Klopp er klar på at han framleis ikkje er tilhengar av planane om ein ny europeisk superliga i fotball.

  Det sa tyskaren då han blei intervjua av Sky Sports før Premier League-møtet med Leeds.

  Klopp har tidlegare uttrykt skepsis mot planane om ein lukka europeisk superliga.

  – Eg har ikkje endra meining. Eg høyrde om dette for første gong i går. Vi har fått litt informasjon, men ikkje mykje, for å være ærleg. Det er mest det ein meir eller mindre kan lese om i aviser, sa Klopp før kampen måndag.

  – Vi har ikkje vore involvert i nokon prosessar, verken eg eller spelarane. Vi visste ikkje om det. No er fakta ute, så får vi sjå korleis det utviklar seg, sa Klopp.

  Jürgen Klopp
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Handball-sluttspelet er avlyst

  Handballen kuttar sluttspelet i eliteserien, på grunn av korona-restriksjonanen.

  Forbundet håpar å avslutte sesongen med ein finalekamp mellom Vipers og Storhamar i kvinneklassen i løpet av mai. Forbundet håper også å kunne avvikle cupfinalen mellom Vipers og Sola.

  I klassen for menn blir sluttspelet heilt avlyst. Der håpar forbundet å kunne avvikle tre kvalifiseringskampar om opprykk.

  I begge klassene blir det 14 klubbar neste sesong.

  Vipers Henny Ella Reistad under eliteseriekampen i håndball mellom Vipers Kristiansand og Storhamar Håndball Elite.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
 • - Semifinalistar blir kasta ut

  – UEFA vil truleg kaste Real Madrid, Manchester City og Chelsea ut av semifinalene i årets meisterliga, seier Danmarks fotballpresident Jesper Møller til Danmarks Radio.

  Møller er også medlem av styret i UEFA, som har ekstraordinært styremøte fredag.

  – Klubbane må ut, og det forventar eg vil skje fredag. Så får vi avgjere korleis vi skal avslutte meisterligaen denne sesongen, seier Møller.

  Semifinalene skal spelast 27./28. april og 4/5. mai. PSG skal etter planen møte Manchester City, og Chelsea møter Real Madrid.

  Olympiastadion, Roma
  Foto: Filippo Monteforte / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal