Hopp til innhold

Helsesjefen: – Vet om andre land som også gjør dette

Mannen som har helseansvaret for det norske langrennslandslaget hevder det er flere nasjoner som gir astmamedisin til løpere uten astma.

Torger Hansen

LEDER: Torger Hansen mener Norge ikke har gjort noe ulovlig i sin medisinering av utøvere. Hansen er leder for helseteamet for langrennslandslaget. Bildet er fra Tour de Ski i januar 2015.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vil jeg ta vare på nesa mi så den ikke blir solbrent, bruker jeg solfaktor 50. Det er det samme vi gjør her for å ta vare på lungene, sier Torger Hansen, leder av langrennslandslagets helseteam.

Han snakker om forebygging.

Hansen innrømmer overfor NRK at landslagsløpere uten astmadiagnose, får medisin som astmatikere bruker, slik som TV 2 fortalte onsdag.

– Men det vi gjør er helt innenfor regelverket, sier Hansen.

De som medisineres er, ifølge Hansen, utredet av lege og fått påvist såkalte obstruktive lunger. Altså en form for lungeproblem. Det kan for eksempel være at de sliter med pusten i kaldt vær.

Dessuten: Det å gi disse løperne medisin før start, for å forebygge problemer enten under eller etter konkurranse, er ikke et særnorsk fenomen, hevder Hansen.

Vidar Løfshus

MISFORSTÅELSE: Landslagssjef Vidar Løfshus mener astmamedisineringen av norske langrennsløpere er misforstått.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg vet om andre land som også gjør det, sier han.

– Hvilke land?

– Det vil jeg ikke si, men det er nasjoner som har gode løpere.

Sverige: Kjenner oss ikke igjen

Det svenske langrennslandslaget hevder de ikke er blant dem som benytter denne praksisen. Landslagslegen sier han ikke kjenner seg igjen.

– Gir man medisiner til friske mennesker, som ikke har astma, er det feil, sier landslagslege Per Andersson til NRK.

– Jeg kjenner ikke detaljene og hvilke typer medisin de bruker. Jeg er trygg på at mine kolleger i Norge tar de rette beslutningene, men for oss er det helt utenkelig å behandle friske mennesker med legemiddel både medisinsk og etisk, sier svensken.

Hansen sier det er vanskelig å si hvor mange norske løpere som har fått medisin mot luftveisplager før konkurranse fordi det varierer fra renn til renn avhengig av været.

– Vi kan ha konkurranser der ingen bruker det, det kan være konkurranser der noen bruker det og vi kan ha konkurranser der mange bruker det, sier helsesjefen.

Ikke på dopinglisten

Norges sportssjef, Vidar Løfshus, mener det uansett blir feil å si at friske løpere får astmamedisin. Utøvere som sliter med luftveiene blir ifølge sportssjefen undersøkt av lege og medisineres kun hvis legen mener de har luftveisplager.

På en pressekonferanse torsdag fortalte Løfshus at medisinene som brukes er de reseptbelagte Atrovent og Pulmicort, blandet med saltvann. Dette er astmamedisiner, ifølge legemiddelindustriens (LMI) medisinhåndbok på nett (se faktaboks).

Ingen av produktene står på Wadas forbudsliste.

– Nye utøvere som vi ikke kjenner til, og som vi ikke har hatt i konkurranse tidligere, eller som har hatt noen symptomer på obstruktive lunger, får ikke noe annet enn saltvann, sier Torger Hansen.

Så de som får mer enn saltvann har på et eller annet tidspunkt hatt tegn til obstruktive lunger?

– Ja, det kan du si.

Etikk

I det svenske langrennsmiljøet mener de dette først og fremst handler om etiske vurderinger.

– For oss handler det om å normalisere en syk person med astmamedisiner. Det må finnes en tydelig medisinsk indikasjon for behandling. Vi har våre rutiner i Sverige, og det er de jeg følger, sier den svenske landslagslegen.

– Reglene er greie. Kan vi bruke medisiner som kan hjelpe og er lovlige, gjør vi selvsagt det, sier Løfshus på sin side.

Siste nytt

  • Uno-X-rytter imponerte: På pallen i Dauphiné

    Fjorårets Tour de France-vinner Jonas Vingegaard tok en suveren soloseier på den femte etappen i Critérium Dauphiné. Et drøyt halvminutt bak kom det en mindre gruppe som spurtet om de gjenværende plassene på podiet.

    Der viste norske Tobias Halland Johannessen seg frem. Tidligere verdensmester Julian Alaphilippe klarte akkurat å slå Johannessen i spurten, men nordmannen tok med seg en svært fin tredjeplass.

    Det er 23-åringens første pallplass for sesongen.

    Johannessen blir etter alle solemerker en av de viktigste rytterne til Uno-X i sommerens Tour de France, hvor laget deltar for første gang.

    Rittet avsluttes søndag.

    Tobias Halland Johannessen
    Foto: Tuva Åserud / NTB
  • Svimlet på startstreken - så tok nordmannen VM-gull

    Stian Hovind Angermund (36) ble torsdag verdensmester i fjelløp.

    – Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det var et virkelig tøft løp, da er det deilig å klare målet jeg hadde satt meg, sier han til NRK.

    På engelsk kalles det VM i «mountain and trail running», mens det på norsk kan oversettes med fjell- og terrengløp. Arrangøren opererer med en lengde på den korte løypa på 40 kilometer.

    Angermund klokket inn på 4 timer og 19 minutter i Innsbruck-Stubai, og han slo annenmann Thomas Roach fra Storbritannia med 2.18 minutter.

    For å klare det måtte nordmannen grave dypt.

    – Jeg var meget langt nede i kjelleren i dag. Jeg følte meg dårlig på start. Jeg var svimmel og følte at jeg skulle gå i bakken. Heldigvis bedret det seg etter hvert og jeg fikk en luke halvveis. Jeg måtte gi alt for å holde de andre bak meg, forteller han.

    Italieneren Luca Del Pero tok bronsen med 3.04 minutter opp til vinneren fra Norge. (NRK/NTB)

    Stian Hovind Angermund
    Foto: Norsk Friidrett
  • Granerud dropper sommer-EM

    Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud er ikke med i den norske hopptroppen til European Games i Krakow, som arrangeres i perioden 27. juni til 1. juli. Årsaken er fallet på trening i Lysgårdsbakken tirsdag.

    – Han er forslått og får ikke trent som normalt, og derfor har han selv valgt å ikke delta, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

    Norge stiller med åtte utøvere.

    Kvinner: Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth, Eirin Kvandal og Kjersti Græsli.

    Menn: Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Marius Lindvik og Bendik Jakobsen Heggli.

    Det skal gjennomføres totalt fem hoppkonkurranser i anleggene i Zakopane.

    Halvor Granerud
    Foto: Frode Søreide / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste