Hopp til innhold

Helsesjefen: – Vet om andre land som også gjør dette

Mannen som har helseansvaret for det norske langrennslandslaget hevder det er flere nasjoner som gir astmamedisin til løpere uten astma.

Torger Hansen

LEDER: Torger Hansen mener Norge ikke har gjort noe ulovlig i sin medisinering av utøvere. Hansen er leder for helseteamet for langrennslandslaget. Bildet er fra Tour de Ski i januar 2015.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vil jeg ta vare på nesa mi så den ikke blir solbrent, bruker jeg solfaktor 50. Det er det samme vi gjør her for å ta vare på lungene, sier Torger Hansen, leder av langrennslandslagets helseteam.

Han snakker om forebygging.

Hansen innrømmer overfor NRK at landslagsløpere uten astmadiagnose, får medisin som astmatikere bruker, slik som TV 2 fortalte onsdag.

– Men det vi gjør er helt innenfor regelverket, sier Hansen.

De som medisineres er, ifølge Hansen, utredet av lege og fått påvist såkalte obstruktive lunger. Altså en form for lungeproblem. Det kan for eksempel være at de sliter med pusten i kaldt vær.

Dessuten: Det å gi disse løperne medisin før start, for å forebygge problemer enten under eller etter konkurranse, er ikke et særnorsk fenomen, hevder Hansen.

Vidar Løfshus

MISFORSTÅELSE: Landslagssjef Vidar Løfshus mener astmamedisineringen av norske langrennsløpere er misforstått.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg vet om andre land som også gjør det, sier han.

– Hvilke land?

– Det vil jeg ikke si, men det er nasjoner som har gode løpere.

Sverige: Kjenner oss ikke igjen

Det svenske langrennslandslaget hevder de ikke er blant dem som benytter denne praksisen. Landslagslegen sier han ikke kjenner seg igjen.

– Gir man medisiner til friske mennesker, som ikke har astma, er det feil, sier landslagslege Per Andersson til NRK.

– Jeg kjenner ikke detaljene og hvilke typer medisin de bruker. Jeg er trygg på at mine kolleger i Norge tar de rette beslutningene, men for oss er det helt utenkelig å behandle friske mennesker med legemiddel både medisinsk og etisk, sier svensken.

Hansen sier det er vanskelig å si hvor mange norske løpere som har fått medisin mot luftveisplager før konkurranse fordi det varierer fra renn til renn avhengig av været.

– Vi kan ha konkurranser der ingen bruker det, det kan være konkurranser der noen bruker det og vi kan ha konkurranser der mange bruker det, sier helsesjefen.

Ikke på dopinglisten

Norges sportssjef, Vidar Løfshus, mener det uansett blir feil å si at friske løpere får astmamedisin. Utøvere som sliter med luftveiene blir ifølge sportssjefen undersøkt av lege og medisineres kun hvis legen mener de har luftveisplager.

På en pressekonferanse torsdag fortalte Løfshus at medisinene som brukes er de reseptbelagte Atrovent og Pulmicort, blandet med saltvann. Dette er astmamedisiner, ifølge legemiddelindustriens (LMI) medisinhåndbok på nett (se faktaboks).

Ingen av produktene står på Wadas forbudsliste.

– Nye utøvere som vi ikke kjenner til, og som vi ikke har hatt i konkurranse tidligere, eller som har hatt noen symptomer på obstruktive lunger, får ikke noe annet enn saltvann, sier Torger Hansen.

Så de som får mer enn saltvann har på et eller annet tidspunkt hatt tegn til obstruktive lunger?

– Ja, det kan du si.

Etikk

I det svenske langrennsmiljøet mener de dette først og fremst handler om etiske vurderinger.

– For oss handler det om å normalisere en syk person med astmamedisiner. Det må finnes en tydelig medisinsk indikasjon for behandling. Vi har våre rutiner i Sverige, og det er de jeg følger, sier den svenske landslagslegen.

– Reglene er greie. Kan vi bruke medisiner som kan hjelpe og er lovlige, gjør vi selvsagt det, sier Løfshus på sin side.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal