Hopp til innhold

Helsedirektøren om fotballens signaleffekt: – Et krevende budskap

Hva er signaleffekten når fotballspillere får ha nærkontakt, mens resten av Norge må holde avstand? Dette var tema før toppfotballen fikk klarsignal.

qT7MzxLwscg

SNART KLARE: Her er Rosenborgs Even Hovland i duell med daværende Brann-spiller Veton Berisha i september i fjor.

Foto: Ole Martin Wold / Ole Martin Wold

Torsdag ble det klart at toppfotballen kan starte normal trening umiddelbart. Dermed er det åpnet for at Eliteserien sparkes i gang 16. juni.

Men før toppfotballen fikk grønt lys, reiste unntaket fra covid-19-forskriften spørsmål om signaleffekten.

Barn og unge vil se forbilder konkurrere som normalt på TV, mens de selv må holde minst én meters avstand.

– Det er naturligvis et krevende budskap. Vi har drøftet dette med Norges Idrettsforbund (NIF), som sier at dette er deres prioriterte ønske. De er også ansvarlige for masseidretten, og de mener det er bra også for den, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK.

Guldvog

GA TOMMEL OPP: Helsedirektør Bjørn Guldvog.

Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen

– Stor forståelse

Guldvog påpeker at toppfotballen kan virke motiverende og gi håp, samtidig som inntekter kan komme masseidretten til gode.

Helsedirektøren understreker at han ikke har vært uenig under drøftelsene.

– Jeg mener det er en god løsning gitt at hele Idretts-Norge står bak og mener at dette er den øverste prioriteten deres, sier Guldvog.

Norges Idrettsforbund har samarbeidet med fotballforbundet om unntaket fra forskriften.

NFFs såkalte koronaprotokoll, som inneholder strenge smittevernsregler, ble til slutt avgjørende for at toppfotballen fikk tillatelse. Håndballen, for eksempel, belager seg derimot på å vente til september med kampoppstart, og håper vanlig trening kan gjenopptas i slutten av juli. Det har de forståelse for.

– Som jeg pleier å si, håndballen er den meste koronavennlige idretten sett fra koronaen sin side, så vi er enige i strategien om at det er fotballen som starter nå, sier håndballpresident Kåre Geir Lio.

– Årsaken er godt kommunisert

Frank Gjøsund er leder i Bergens-klubben Gneist IL, en av de største breddeklubbene i Norge. Han mener ingen i klubben har reflektert over dette ennå.

– Nå er det viktigste å komme i gang, å trene sammen, møtes og være sosiale.

– Tror du det kommer til å bli en utfordring?

– Nei, jeg tror ikke det. For de yngste iallfall er det ikke så viktig med tøffe dueller og taklinger. Det er andre sider ved fotballen som er mye viktigere, sier Gjersund.

Leder Lars Etholm i Oslo-klubben Korsvoll er enig i at dette ikke er noe problem, ikke så langt iallfall.

– Mitt inntrykk er at dette har vært godt kommunisert. Vi vet at elitefotballen har ressurser til å leve under smitteverntiltak som gjør den helt spesiell. Derfor er det ikke noe rart i at breddefotballen må vente. Selvfølgelig håper vi å kunne trene og spille normalt så raskt som mulig, men forståelsen er god for at det må komme i takt med åpningen av resten av samfunnet, sier Etholm.

– Kan virke veldig rart

Kulturminister Abid Raja mener signaleffekten av fotballstarten er at Norge skal åpne samfunnet gradvis.

– Vi skal starte opp barne- og breddeidretten også. Vi må huske at toppfotballen er i karantene ellers. De kommer ikke til å være på gata eller treffe andre på fester – de skal være i selvkarantene, sier Raja.

Idrettspresident Berit Kjøll skjønner imidlertid at mange kan stusse.

– Jeg har stor forståelse for at det kan virke veldig rart, men nå kommer flere av de andre idrettene også opp og står. Gjennom helgen skal vi jobbe frem retningslinjer sammen med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Det skal danne grunnlag for all kontaktidrett, ballidrett og hallidrett, og så får vi ta ting derfra, sier Kjøll.

Kjøll

SER FREMOVER: Idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Terje Pedersen

– Stort ansvar

Veilederen, som publiseres mandag, legger vekt på barne- og ungdomsidretter som innebærer fysisk kontakt.

Her kan det blant annet bli aktuelt å tillate interne kamper på treninger.

Tidligere landslagsspiller Tom Høgli, som i dag er samfunnskontakt i Tromsø IL, bidrar også på trenersiden for 9-åringene i Reinen Idrettslag.

Høgli understreker først at han ikke har rukket å tenke særlig over signaleffekten.

– Vi må bruke tid på å forklare gangen i dette. Det kunne hjulpet å vite hvilken tid barn og unge kan begynne. Da hadde kanskje budskapet vært enda enklere, sier Høgli.

Høgli påpeker at fotballen har et stort ansvar for å følge reglene.

– Vi har vært klare på at hvis det ikke lar seg gjøre, må vi avvente. Trenere og foreldre og barna må spille på lag, sier Høgli.

eP5N6vAgC-w

TAKKET AV: Tom Høgli spilte sin siste kamp i 2018. 36-åringen har ofte brukt stemmen i samfunnsspørsmål.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal