Hopp til innhold

Helsedirektoratet kritisk til proffboksing i Norge

Proffboksing har for høy helserisiko til å være tillatt i norsk idrett, mener Helsedirektoratet.

Brækhus er en av landets beste proffboksere. Nå håper hun på å få kunne drive med idretten på hjemme

Cecilia Brækhus er en av landets beste proffboksere. Nå håper hun på å få kunne drive med idretten på hjemmebane

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Onsdag opphørte høringsfristen for regjeringens forslag om å oppheve proffbokseloven.

Helsedirektoratet har stilt seg skeptisk til endring av lovverket.

Direktør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave (40), begrunner skepsisen med de helsemessige risikoene ved sporten.

– Det er godt dokumentert at det er risiko knyttet til proffboksing, så ut i fra disse risikoberegningene og at vi er et helsedirektorat har vi valgt å være skeptiske til å tillate proffboksing i Norge, sier Linhave til NRK.no

Vil la amatørene droppe hjelmen

Det var Kulturdepartementet som i april i år sendte ut forslag om å oppheve proffbokseloven og å endre knockoutforskriften.

Ønsket er at Norge skal tillate profesjonell boksing og annen kampaktivitet som tillater knockout. Lovvendringen vil i tillegg la amatørboksere få bokse uten hjelm.

Proffbokser Cecilia Brækhus (32) var svært positiv til nyheten om lovendringsforslaget da det ble innsendt i april.

– Regjeringen skal virkelig ha honnør for at den nå ser ut til å ta dette valgløftet på alvor. Jeg føler jeg er litt nærmere drømmen om å få bokse på hjemmebane, sa Brækhus til NRK i april.

Får støtte fra legeforeninger

Linhave sier Helsedirektoratet ikke er alene om å være kritiske til proffboksing.

– Det er en bred enighet innenfor legevitenskapen og i flere legeforeninger verden over om at det er helserisikoer knyttet til proffboksing, sier Linhave.

Hvis lovendringen blir avslått vil Norge være et av fire land i verden som ikke tillater proffboksing. Utenom Norge er det kun Island, Iran og Nord-Korea som har forbud mot sporten.


Siste nytt

 • PL-håpet sluknet for Berges lag etter straffedrama

  Comebacket til Sander Berge og Sheffield United var ikke nok til å klå Nottingham Forest i opprykksjakten. 29. mai spiller Forest om Premier League-plass.

  Det skjer mot Huddersfield på Wembley i det som ofte kalles «fotballens mest verdifulle kamp». Vinneren er garantert over 1 milliard kroner i inntekter.

  Tirsdag snudde Sheffield United 0-1 til 2-1 i Nottingham. Dermed sto det 3-3 sammenlagt, men i straffesparkkonkurransen feilet gjestene. Der åpnet de med to strake bom før Berge scoret på deres tredje forsøk. Forest vant straffedramaet 3-2.

  Berge markerte seg i begge kampene mot Forest med scoring lørdag og assist tirsdag, men bidraget holdt ikke.

  Brannan Johnson tok vertene effektivt foran etter snaut 20 minutter. Den unge waliseren scoret på Forests første sjanse etter en gnistrende åpning fra gjestene. Johnson gjorde som sin far David for 19 år siden og noterte mål for Nottingham-klubben i begge opprykkskampene i semifinalen. Også den gang var det mot Sheffield United.

  Rett etter hvilen bidro Berge med å tenne «Blades»-håpet. Han slo lavt inn forut for Morgan Gibbs-Whites utligning. Snaut 20 minutter senere fikset John Fleck 2-1 for gjestene, og duellen måtte ut i ekstraomganger. (NTB)

  Britain Soccer England Championship Playoffs
  Foto: Danny Lawson / AP
 • Fiasko for Medvedev i comebacket

  Den russiske verdenstoeren Daniil Medvedev tapte sin første tenniskamp på nesten to måneder. Han røk i strake sett for Richard Gasquet i Genève.

  Nederlaget passer Medvedev svært dårlig foran årets andre Grand Slam-turnering. Gruskonkurransen i Sveits var ment å gi ham kamprytme i oppladningen til Roland-Garros.

  Gasquet vant tirsdagens oppgjør med settsifrene 6-2, 7-6 (7-5). Det var første gang at den franske veteranen slo en topp-to-spiller på verdensrankingen siden triumfen mot Roger Federer i 2005.

  Medvedev hadde ikke spilt siden kvartfinaletapet på hardcourten i Miami Open i slutten av mars. Etterpå var han gjennom en brokkoperasjon. Dermed gikk russeren glipp av de første ukene av grussesongen. (NTB)

  ATP 250 - Geneva Open
  Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters
 • Aftonbladet: Zlatan-forfall til kamper mot Norge

  Zlatan Ibrahimovic (40) står over Sveriges landslagssamling i juni, erfarer Aftonbladet. Veteranspissen blir ikke å se på banen i oppgjør mot Norge.

  Sverige har fire kamper i nasjonsligaen på kort tid neste måned, og to av dem er mot Norge (hjemme 5/6 og borte 12/6). Ibrahimovic blir ikke involvert i noen av dem.

  Milan-spissen har gjort seg uaktuell, melder Aftonbladet. Ifølge avisen kan han ha spilt sin siste landskamp. Forfallet er koblet til Ibrahimovics skadeproblemer den siste tiden. (NTB)

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Christine Olsson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste