NRK Meny
Normal

Astmatikeren Hellner: – Aldri sett et forstøverapparat

STOCKHOLM/OSLO (NRK): Mens det norske landslaget bruker forstøverapparat i astmabehandlingen, mener svenskene at metoden ikke hører hjemme i idretten og kun bør brukes på sykehus.

Hellner

PRESSETREFF: Det svenske langrennslandslaget holdt pressetreff i Stockholm mandag. F.v Calle Halfvarsson, Johan Olsson og Marcus Hellner. (Foto: Tobias Prosch Simonsen, NRK)

– Jeg tar medisin for astma, men jeg har aldri sett et forstøverapparat, sier den svenske langrennsløperen Marcus Hellner til NRK.

Det norske langrennslandslaget bruker det såkalla forstøverapparatet til å behandle astma og tette luftveier hos løperne.

Det var en slik forstøver Martin Johnsrud Sundby brukte da han ble suspendert i to måneder for feil bruk av den lovlige medisinen Ventoline.

forstøverapparat

Landslagslege Knut Gabrielsen demonstrerte bruken av forstøverapparat under pressekonferansen der Martin Johsnrud Sundby fortalte at han var blitt utestengt i to måneder etter feilbruk av den lovlige medisinen Ventoline.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Ikke aktuelt

Men i det svenske laget er det forbud mot apparatet i astmabehandlingen.

– Jeg mener det ikke er en praksis som skal brukes på toppidrettsutøvere, det hører hjemme på et sykehus, sier sjefslege Per Andersson til NRK.

Hva tenker du om at Norge bruker det?

– Jeg ser at vi har tydeligere retningslinjer på hvordan vi ser på en slik behandlingsmetode, og det er ikke aktuelt at det skal forekomme i det svenske skilandslaget, svarer han.

Sjeflege på det norske langrennslandslaget Petter Olberg sier følgende til NRK om bruken av forstøverapparat:

– Det har vært ulik praksis med bruk av forstøver i ulike land. I Norge har vi hatt lang erfaring med å bruke forstøver i utholdenhetsidretter. Utover dette vil vi forholde oss til anbefalingene fra granskningsutvalget når rapporten foreligger, sier Olberg.

.

Per Andersson

SVENSK SJEFSLEGE: Per Andersson.

– Var et sjokk

Johan Olsson ble verdensmester både i 2013 og 2015 og har slitt med astma hele karrieren.

– Jeg bruker astmamedisin i små mengder, og tar det som kreves for å behandle sykdommen, sier Olsson til NRK.

– Bruker du forstøverapparat?

– Nei, det gjør jeg ikke, jeg bruker bare inhalator, sier Olsson.

36-åringen har fulgt sakene som har rystet langrennsverden. I tillegg til Sundby-saken har Therese Johaug testet positivt på et anabolt steroid.

– Det er definitivt et sjokk, sier Olsson og understreker at han tror på Johaugs forklaring.

Når det gjelder Therese er jeg helt overbevist om at hun ikke har dopet seg bevisst, svarer Olsson.

– Full tillit til Norge

Heller ikke Marcus Hellner tror nordmennene jukser. Likevel mener han Norges Skiforbund må foreta etiske vurderinger rundt astmamedisineringen.

Tidligere i høst var Verdens antidopingbyrå (Wada) langt fra begeistret over at norske langrennsløpere uten astma, får astmamedisin.

– Skal man gi medisin til friske uttøvere? Dette er etiske spørsmål Norge må ta standpunkt til. Er jeg frisk – tar jeg ingen medisin, det er mitt standpunkt, sier Hellner.

Den svenske sjefslegen vil nå jobbe for å få til et felles standpunkt om hvordan astmatiske langrennsløpere skal behandles.

– Jeg synes det hadde vært verdifullt om ulike land jobbet sammen, og at vi samarbeider om hvordan vi skal drive behandling ut i fra moralske, medisinske og etiske aspekter, sier Per Andersson.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag