NRK Meny
Normal

Hellner vraket som anker – debutant går mot Northug

VAL DI FIEMME (NRK.no): Svenskene stoler ikke lenger på Marcus Hellner som ankermann. Petter Northug er fornøyd med å i stedet skulle gå mot stafettdebutanten Calle Halfvarsson.

Petter Northug og Marcus Hellner

Petter Northug og Marcus Hellner har spurtet mot hverandre mang en gang, men under årets VM-stafett blir det ikke noe spurtoppgjør mellom de to erkerivalene.

Foto: NTB scanpix

– Tidligere har Marcus vært selvsagt på den siste etappen. Men resultatene viser at han har en del igjen til toppformen, og da er det bedre med dette oppsettet, sier den svenske herrelandslagstreneren Arild Monsen til SVT.

Utenom annenplassen på lagsprinten har Marcus Hellner vært en skygge av seg selv under VM i Val di Fiemme. Han gikk inn til 17.-plass på 15-kilometeren og 8.-plass på tremila med skibytte.

Derfor stoler ikke svenskene lenger på Hellner som ankermann på stafetten. Det er en rolle han har hatt i en årrekke – i likhet med Petter Northug for Norge. I stedet skal Hellner gå den tredje etappen.

Northug er fornøyd

I år er det stafett-debutanten Calle Halfvarsson som skal forsøke å spurte inn til medalje for svenskene. Æren får han fordi han så langt har plasseringene 7-7-6 i VM.

– Det er ingen hemmelighet at Calle har gjort et sterkt VM med plasseringene, mener Monsen.

Petter Northug blir ikke direkte skremt når han hører om Sveriges omrokkering.

– Svenskene vinker litt med flagget allerede før vi er i gang. Jeg har lykkes med min taktikk, føler jeg, når de setter opp laget sånn, sier han lurt.

– Norge er favoritter

Spurtoppgjørene mellom Northug og Hellner har på få år fått et snev av tradisjon over seg. Northug har gjort sitt for å psyke ut erkerivalen.

Under VM i Holmenkollen for to år siden spurtet Northug inn til stafettgull foran nettopp Hellner, og det var her nordmannen gikk sidelengs over mål og ertet på seg hele det svenske langrennspublikumet. Se video under.

Artikkelen forsetter under videoen.

Gjenopplev Petter Northug jr. sikre norsk gull under VM på Ski i Oslo 2011.

Petter Northug sikret gullet i 2011

Northug understreker at han skal gjøre alt for å sikre en ny norsk gullmedalje på stafetten, og har for lengst lagt planene for hvordan han vil avgjøre.

– Jeg har sett for meg mange scenarier. Det kan bli en luke jeg må ta inn, eller jeg kan gå ut i tet dersom Sjur (Røthe) har en kjempedag. Eventuelt kan vi være sju stykker som går ut sammen, sier Northug til NRK.no.

Sverige har ikke vunnet stafettgull siden 1989, mens Norges herrelag er regjerende verdensmestere.

– Vi har nok favorittstempelet, men både Sverige og Russland har gode lag, sier trener Trond Nystad.

Norge stiller med følgende lag: 1. Tord Asle Gjerdalen (klassisk), 2. Eldar Rønning (klassisk), 3. Sjur Røthe (fri), 4. Petter Northug (fri).

Sveriges lag: Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson.

Siste nytt

  • Overtar som tysk landslagssjef

    Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

  • Gerrard kan bli Rangers-manager

    Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

    SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
    Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal