Hellner vraket som anker – debutant går mot Northug

VAL DI FIEMME (NRK.no): Svenskene stoler ikke lenger på Marcus Hellner som ankermann. Petter Northug er fornøyd med å i stedet skulle gå mot stafettdebutanten Calle Halfvarsson.

Petter Northug og Marcus Hellner

Petter Northug og Marcus Hellner har spurtet mot hverandre mang en gang, men under årets VM-stafett blir det ikke noe spurtoppgjør mellom de to erkerivalene.

Foto: NTB scanpix

– Tidligere har Marcus vært selvsagt på den siste etappen. Men resultatene viser at han har en del igjen til toppformen, og da er det bedre med dette oppsettet, sier den svenske herrelandslagstreneren Arild Monsen til SVT.

Utenom annenplassen på lagsprinten har Marcus Hellner vært en skygge av seg selv under VM i Val di Fiemme. Han gikk inn til 17.-plass på 15-kilometeren og 8.-plass på tremila med skibytte.

Derfor stoler ikke svenskene lenger på Hellner som ankermann på stafetten. Det er en rolle han har hatt i en årrekke – i likhet med Petter Northug for Norge. I stedet skal Hellner gå den tredje etappen.

Northug er fornøyd

I år er det stafett-debutanten Calle Halfvarsson som skal forsøke å spurte inn til medalje for svenskene. Æren får han fordi han så langt har plasseringene 7-7-6 i VM.

– Det er ingen hemmelighet at Calle har gjort et sterkt VM med plasseringene, mener Monsen.

Petter Northug blir ikke direkte skremt når han hører om Sveriges omrokkering.

– Svenskene vinker litt med flagget allerede før vi er i gang. Jeg har lykkes med min taktikk, føler jeg, når de setter opp laget sånn, sier han lurt.

– Norge er favoritter

Spurtoppgjørene mellom Northug og Hellner har på få år fått et snev av tradisjon over seg. Northug har gjort sitt for å psyke ut erkerivalen.

Under VM i Holmenkollen for to år siden spurtet Northug inn til stafettgull foran nettopp Hellner, og det var her nordmannen gikk sidelengs over mål og ertet på seg hele det svenske langrennspublikumet. Se video under.

Artikkelen forsetter under videoen.

Gjenopplev Petter Northug jr. sikre norsk gull under VM på Ski i Oslo 2011.

Petter Northug sikret gullet i 2011

Northug understreker at han skal gjøre alt for å sikre en ny norsk gullmedalje på stafetten, og har for lengst lagt planene for hvordan han vil avgjøre.

– Jeg har sett for meg mange scenarier. Det kan bli en luke jeg må ta inn, eller jeg kan gå ut i tet dersom Sjur (Røthe) har en kjempedag. Eventuelt kan vi være sju stykker som går ut sammen, sier Northug til NRK.no.

Sverige har ikke vunnet stafettgull siden 1989, mens Norges herrelag er regjerende verdensmestere.

– Vi har nok favorittstempelet, men både Sverige og Russland har gode lag, sier trener Trond Nystad.

Norge stiller med følgende lag: 1. Tord Asle Gjerdalen (klassisk), 2. Eldar Rønning (klassisk), 3. Sjur Røthe (fri), 4. Petter Northug (fri).

Sveriges lag: Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson.

Siste nytt

 • Jarstein innlagt etter koronasykdom

  Norges landslagskeeper ble så dårlig etter å ha blitt smittet av korona at han ble innlagt på sykehus. Det skriver den tyske storavisen Bild.

  – Rune ble veldig hardt rammet. Jeg har snakket med han hver dag siden han ble syk. Han er nå betydelig bedre, og skal komme seg ut av sykehuset i løpet av en dag eller to. Han ble innlagt for en ukes tid siden, bekrefter Norges landslagslege Ola Sand til VG.

  Landslagslegen sier til NRK at Jarstein ikke var koronasmitta da han ble tatt av til pause mot Tyrkia. Han har det etter forholdene bra nå, og blir utskrevet enten i dag eller i morgen. Men målvakten mister resten av sesongen.

  – Fjorten dager på ryggen med et slikt sykdomsløp er ikke lett å komme tilbake fra. Han begynner nok ikke opptrening før på andre siden av sommeren, forteller Sand til NRK.

  Fem personer i Hertha Berlin har den siste tiden testet positivt for korona. De har bedt om å få utsatt de tre neste seriekampene. Helgas kamp mot Mainz er allerede bekreftet utsatt.

  VM kvalifisering fotball Norge - Tyrkia 0-3
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Halvorsen på tredjeplass

  Sykkelproffen Kristoffer Halvorsen spurtet inn til tredjeplass på den 6. etappen av etapperittet Tour of Turkey fredag. Belgieren Jasper Philipsen vant.

  Halvorsen har sammen med lagkameratene på det norske Uno-X-laget vist solid form i Tyrkia. Han tok annenplassen på en tidligere etappe i rittet.

  Briten Mark Cavendish som vunnet hele tre etapper, men måtte nøye seg med fjerdeplassen på den 129,1 km lange etappen fra Fethiye til Marmaris.

  (©NTB)

  Tour of Norway
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Sander Berge tilbake i trening

  Sander Berge var fredag tilbake på Sheffield United-trening for første gang på nesten fire måneder.

  Sheffield United la fredag ut bilder av Berge på Twitter der han var på treningsfeltet sammen med lagkameratene.

  Nordmannen måtte ut med en hamstringskade i kampen mot Manchester United 17. desember, og har ikke spilt siden. Noen dager senere ble han operert.

  Berge var deltok også på landslagssamlinga i mars, uten å spille.

  Han er ikke aktuell til kampen mot Wolverhampton i helgen.

  Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal