NRK Meny
Normal

Hellner tror ikke på Northugs Tour de Ski-taktikk

Marcus Hellner tviler på Norges taktikk i Tour de Ski. Svensken tror ikke Petter Northug får særlig nytte av lagkameratenes planlagte hjelp.

Hellner og Northug

Petter Northug skal få hjelp av de norske lagkameratene i Tour de Ski. Svenske Marcus Hellner tror den taktikken blir vanskelig å gjennomføre i en idrett som langrenn.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Vidar Løfshus

Vidar Løfshus har planen klar for hvordan Petter Northug skal hjelpes til sammenlagtseier i Tour de Ski.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Norges landslagssjef i langrenn Vidar Løfshus har tidligere uttalt til NRK at de norske herreneløperne som stiller til Tour de Ski skal hjelpe Petter Northug til seier.

Northugs svenske konkurrent Marcus Hellner får ingen slik hjelp fra sine lagkamerater.

Han er fint lite bekymret for at Northug skal få noen fordel av den grunn.

– Den taktikken kan bli vanskelig, det er ikke så lett å gjøre dette innen langrenn. Mange har forsøkt, men man har ikke så mye nytte av det som innen sykkel, sier Hellner til svenske SVT.

Northug er kaptein

Northug er Norges største sammenlagthåp på herresiden. Han får dermed en slags kapteintittel av landslagssjef Løfshus.

– Vi har noen små ting vi skal passe på. Det å gå sammen og få et psykologisk overtak, eller pakke inn de beste løperne. Du slår ikke av staven til din egen kaptein, sa han da han forklarte bakgrunnen for taktikken.

Svenskens langrennssjef Lars Öberg sier deres utøvere ikke har noen lignende plan.

– Vi har ingen slik strategi fra den svenske siden i år. Vi sikter heller på at hele laget skal få et så bra resultat som mulig, sier han til SVT.

Ess i ermet

Selv om Öberg hevder svenskene ikke har noen bestemt lagtaktikk for en utøver, stiller de ikke til Tour de Ski helt uten strategiske planer.

– Vi kommer vel med litt taktiske drag litt lenger ut i konkurransen, avhengig av hvordan det går. Det er klart at de kan gi drahjelp til hverandre gjennom enkelte konkurranser og få frem enkelte løpere i feltet. Det er en mulighet som kan brukes, sier han.

For Öberg stiller seg ikke helt likegyldig til den norske taktikken.

– Man må være lydhør for hva konkurrentene gjør, sier han.

Tour de Ski starter 29. desember i tyske Oberhof. Sammenlagtkonkurransen avsluttes med den tøffe alpinbakken i Val di Fiemme 6. januar.

Denne sesongen handler alt om Petter Northug i Tour de Ski. 
Troppen ble tatt ut i dag - og færre løpere skal sikre Northug oppmerksomheten han trenger for å vinne touren for 
aller første gang.

Denne sesongen handler alt om Petter Northug i Tour de Ski. Landslagssjef Vidar Løfshus forteller om Norges plan.

Siste nytt

 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG
 • Rooney-scoring i nytt Everton-tap

  Wayne Rooney scoret søndag karrierens 12. Premier League-mål mot Arsenal, men Everton ble likevel sendt under nedrykksstreken med 2-5-tap på Goodison Park. Arsenal er på sin side oppe på 16 poeng, ni poeng bak serieleder Manchester City.

  Wayne Rooney
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal