NRK Meny
Normal

Hellner langt nede før OL: – Vi får se om det er verdt å stille til start i Sotsji

Han har blitt pekt ut som Sveriges største gullhåp på OL-sprinten, men Marcus Hellners sprintform er så svak at han er usikker på om det i det hele tatt er noen vits i å prøve seg på distansen.

Hellner

Marcus Hellner endte helt nede på 52.- plass i sprintprologen i Toblach. Nå er han usikker på om han har noe å gjøre i OL når sprint står på programmet.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Det her var ikke noe høydepunkt, sukket en tydelig irritert Marcus Hellner (28) til den svenske avisa Expressen etter sprinten i fri teknikk i Toblach søndag.

28-åringen, som vant VM-gull på sprinten i Holmenkollen i 2011, har sin kanskje aller største gullsjanse i OL på nettopp sprinten.

Men der man i Norge venter i spenning på om Petter Northug eller Ola Vigen Hattestad kan bli vraket til OL-sprinten, er situasjonen en annen i Sverige.

For etter å ha blitt slått ut allerede i prologen i generalprøven i Toblach etter en heller håpløs 52.- plass, er Hellner usikker på om han i det hele tatt bør stille til start når OL-sprinten står på programmet.

Rett etter prologen samlet han lagledelsen for en alvorsprat. Etterpå var det en skuffet Hellner som snakket med svensk presse.

– Vi får se om jeg føler det er verdt å starte i Sotsji, sa Hellner.

Vil ikke svare ennå

Dermed er det opp til den svenske lagledelsen å overbevise Hellner om å gå OL-sprinten.

– Det gjelder å ikke tenke så mye på denne dagen i Toblach. Det blir noe helt annet i Sotsji, sier sprinttrener Mats Larsson.

– Kan det ende med at dere må overtale Hellner til å starte?

Det er vanskelig å si. Men vi kommer til å diskutere det her videre med Marcus, sier Larsson til Expressen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hellner

Marcus Hellner vil ikke si noe om når han bestemmer seg for om han skal gå OL-sprinten.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Løype skapt for Hellner

Det er liten tvil om at sprintløypa i Sotsji passer den svenske langrennsløperen som hånd i hanske. Den lange, tunge og bratte traseen favoriserer distanseløperne med gode spurtegenskaper.

Jo lengre hvert heat i sprinten varer, desto vanskeligere blir det for spesialsprinterne å holde følge. Men skal Hellner komme i posisjon til å mørne konkurrentene i Sotsji-sprinten, må han først avansere fra prologen.

Og nettopp det ser ut til å være Hellners store problem.

– Det er ikke så mye mer å si. Vi får se hvordan det kjennes ut i Sotsji. Der er det jo en tøffere løype, sier Hellner.

Han vil ikke ta noen endelig beslutning ennå.

– Nei, og det behøver jeg å gjøre heller. Jeg kommer til å gå jaktstarten med skibytte før sprinten i OL, sier Hellner.

Får gå – om han vil

Petter Northugs svenske rival leverte et strålende løp på 15 kilometer klassisk lørdag, men får det ikke til å stemme i sprint. 28-åringen er ennå ikke tatt ut blant de fire som får gå distansen i OL for «søta bror».

Tre løpere er foreløpig gitt klarsignal: Emil Jönsson, Teodor Peterson og Calle Halfvarsson.

Om Hellner selv ønsker å gå distansen, får han den fjerde plassen. Samtidig skyver det Simon Persson ut i kulda.

Petter Northug

Petter Northug kan få slippe å møte Marcus Hellner på sprinten i OL.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Marcus er jo så snill at han tenker på Simon også. Marcus vil ikke ta plassen om han ikke føler seg i slag, sier lagkompis Teodor Peterson, som ble nummer fem i Toblach.

Tror på Hellner

Peterson mener i likhet med de fleste andre at sprintløypa i den russiske OL-byen kler Hellner. Såpass bra at det fort kan bli medalje om han velger å gå – og alt klaffer.

Kan han til og med vinne gull?

– Ja, det tror jeg, svarer Peterson.

Og får støtte av Emil Jönsson.

– Vi vet alle at om Marcus bare kommer seg videre fra prologen, så kan han havne veldig høyt på resultatlista. For hvert heat han går kommer han bare til å bli bedre, sier Jönsson.

Også en viss nordmann mener Hellner kan lykkes i Sotsji.

– Jeg tror ikke Hellner får noe problem med prologen i OL. Sammenlikner man løypa i Toblach med den i Sotsji, snakker man om en helt annen idrett. I Sotsji kommer Hellner til å trives, sier Petter Northug.

Siste nytt

 • Gulldén blir best betalt

  Svenske Isabelle Gulldén blir verdens best betalt kvinnelige håndballspiller når hun flytter til franske Brest. Hun får snaut 3 millioner i lønn per sesong. Det er Aftonbladet som erfarer beløpet.

  Isabelle Gulldén
  Foto: Jonas Ekströmer/tt/tt / NTB scanpix
 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag