Hopp til innhold

Helleland: – Dette er ikke godt nok av idretten

Tom Tvedt og flere andre norske idrettstopper var fredag inne «på teppet» hos kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Hun var ikke tilfreds og vil ha nye møter.

Tvedt

Linda Hofstad Helleland

IKKE FORNØYD: Linda Cathrine Hofstad Helleland.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg fikk ikke tilfredsstillende svar på hvilke nye initiativ norsk idrett vil ta for å bedre åpenhet og sikre tilstrekkelig innsyn, sier Helleland til NRK.

Det er kulturministerens dom etter dagens møte med idrettspresident Tom Tvedt, som skulle redegjøre for idrettsforbundets åpenhetspraksis.

VG har de siste ukene forsøkt å få innsyn hos flere særforbund, men detaljene i blant annet reiseregninger er ikke blitt frigitt.

Fredag skulle Tvedt blant annet forklare hvorfor idretten mener det er feil å vise frem reiseregniner.

Vil diskutere tiltak

– Jeg har innkalt til nytt møte i neste uke hvor jeg forventer at Norges Idrettsforbund kommer med konkrete tiltak om mer åpenhet i idretten. Jeg understreker at dette gjelder sentralledet i Norges Idrettsforbund, ikke særforbund, lokale idrettslag og kretser, sier Helleland.

– For at norsk idrett skal ha full tillit i befolkningen og for at vi skal forsvare at vi bruker hundrevis av offentlige millioner kroner, må alle de som driver dugnad vite at de blir brukt på aktiviteter til ungdom og barna våre. Da er full åpenhet nødvendig for å sikre den legitimiteten, sier kulturministeren.

Idrettsforbundet får 87 prosent av inntektene sine fra det offentlige, men siden man ikke er underlagt offentlighetsloven, er innsynsmulighetene svært begrenset.

Frigir ikke detaljer

Når idrettspresident Tvedt møter pressen etter møtet, gjentar han flere ganger at det har vært et «godt møte» og at idrettstoppene ser frem til nye møter med kulturministeren.

På NRKs spørsmål om Tvedt nå vil legge frem bilag og konkrete regninger – i motsetning til fotballforbundets sekkeposter – svarer idrettspresidenten:

– Her må jeg være helt ærlig og si at det er sekkeposter. Det er cirka 200 sider med dokumenter som dere alle kan ta med dere og lese. Så tar vi videre spørsmål når vi møtes neste gang, sier Tvedt.

Så deler presidenten ut utskrift av NIFs og særforbundenes redegjørelse av åpenhet i idretten, som ble publisert for to uker siden etter forespørsel fra VG.

I bunken ligger også NIFs rapport om bruk av spillemidler i 2014. Den ble bestilt av Kulturdepartementet og publisert i fjor.

– Kulturministeren var klar og tydelig, som hun alltid er. Det er klart det uroer oss at vi har en utfordring med å nå fram til folk og til pressen, og det er viktig for oss med tillit. Derfor har jeg tatt med dette her, og håper alle lese disse dokumentene. Vi er ikke enige i denne beskrivelsen av åpenhet. Så skal vi jobbe videre med å bli oppfattet og opplevd den tilliten det er å være en frivillig organisasjon.

Tvedt står på at idrettsforbundet er en åpen organisasjon, og han påpeker at disse dokumentene ligger tilgjengelig på deres nettsider.

– Hvis dere leser dette, ser dere at på side seks ligger mine reiser og generalsekretærens reiser. Men dette var et godt og konstruktivt møte, og vi skal nå tilbake til idrettsdemokratiet, som vi er innsatt av, og så skal vi svare.

Idretten

MØTTE KULTURMINISTEREN: Her er idrettspresident Tom Tvedt (t.h.) på vei inn til møtet med kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helland. Fotballpresident Terje Svendsen til venstre og visepresident Kristin Kloster Aasen i midten.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Siste nytt

 • Berge-assist da Burnley tok sesongens første seier

  Sander Berge leverte en assist da Burnley tok sin første trepoenger i Premier League med 2-1 i hengekampen mot Luton.

  Berge sto for forarbeidet da Lyle Foster scoret et fortjent ledermål på overtid i første omgang. Luton presset hardt for utligning den siste halvtimen og fikk den ved Elijah Adebayo i det 83. minutt, men ett minutt senere ble innbytter Jacob Bruun Larsen matchvinner for gjestene med et kjempeskudd.

  – Tre poeng i Premier League, det føles fantastisk. Vi måtte kjempe for det, og jeg er stolt av laget for det de viste i dag, sa manager Vincent Kompany til BBC.

  – Vi viste de kvalitetene som ga oss opprykk forrige sesong. (NTB)

  HhLi7d6bTSc
  Foto: AP
 • Ny nedtur for United – audmjuka på eige gras

  Manchester United rota bort leiinga to gonger og tapte 2-3 mot Galatasaray i kveldens meisterligaoppgjer. To mål frå danske Rasmus Højlund (20) var ikkje det nok til å redde Erik ten Hag og United ut av ei stadig djupare krise.

  – Vi har fått ein dritstart i nesten alle turneringar. Vi må samle oss, sjå kvarandre djupt i auga og så skal vi komme ut av dette saman, sa Højlund til TV 2 etter kampen.

  For tyrkarane kunne reise heime med alle tre poenga etter ein til tider kaotisk kamp på Old Trafford, som inneheldt både raudt kort og straffebom.

  – No er Manchester United i «deep shit», kommentert Simen Stamsø-Møller på TV 2 si sending.

  Raudtrøyene fekk ein pangstart på kampen, då den danske målsniken sende heimelaget i leiinga med panna etter 17 minutt. Innlegget går frå Casemiro til Marcus Rashford som sender ballen presist til Højlund framfor mål.

  Gjestane frå Tyrkia slo raskt og effektiv tilbake. Den tidlegare United-spelaren Wilfried Zaha får eit hjarteleg gjensyn med Old Trafford og utliknar fem minutt seinare. Han feirar med å setje hendene til øyra framfor heimepublikumet.

  Men dette så lenge ut til å bli United sin danske dreng sin store kveld. Først får han eit mål annullert for offside etter sidebyte. Minutta seinare kjem han på ei kontring. Iskaldt lempar han ballen over Fernando Muslera i målet til Galatasaray og United jublar for 2–1.

  Som i første omgang får ikkje heimelaget behalde leiing veldig lenge. Kerem Aktürkoglu utliknar for Galatasaray berre minutta etterpå.

  Og verre skulle det bli. Gjestane får straffe etter at Casemiro klippa ned Dries Mertens i eigen boks. Med to gule kort blir Casemiro sendt i garderoben.

  United blir i første omgang redda av at Mauro Icardi bommar på mål.

  Men han får sin revansj like etterpå.

  Leverer ein lekker chip frå 15 meter i møtet med Onana, og sender Galatasaray-fansen til himmels.

  Erik ten Hag og United står dermed utan poeng etter to kampar. Galatasaray tar 2.-plassen i meisterligaens gruppe A bak Bayern München som slo FC København 2–1 i Parken i kveld.

 • Oilers opp i rygg på Storhamar

  Stavanger Oilers måtte slite for poengene i den framskutte kampen mot Lørenskog, men Nick Dineens scoring ga 1-0-seier.

  Seieren sender Oilers opp i rygg på serieleder Storhamar. Begge har 15 poeng av 18 mulige etter seks spilte kamper.

  Hjemmelaget dominerte kampen stort og vant skuddstatistikken 56-9, men greide bare en gang å overliste Lørenskog-keeper Anders Iversen Haugum. Det var da Dineen vel halvveis i første periode dro av en motspiller og scoret alene med keeper.

  Oilers måtte forsvare seg med nebb og klør da Anders Tangen Henriksen ble utvist vel tre minutter før slutt og gjestene etter hvert tok ut keeper og spilte seks mot fire.

  Kampen tilhører egentlig neste ukes midtukerunde, men da er Oilers opptatt med CHL-kamp mot tsjekkiske Ocelari Trinec. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste