Pappa Carlsen: – Så ut som Magnus hadde en dårlig dag på jobben

LONDON/OSLO (NRK): Magnus Carlsen så lenge ut til å tape, men kjempet seg tilbake i partiet og reddet remis. – Jeg gjorde en del feil, innrømmer Carlsen.

Magnus Carlsen

REDDET REMIS: Magnus Carlsen, her på pressekofneransen etter partiet.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Det så ut som Magnus hadde en dårlig dag på jobben. Han kjempet infernalsk for å redde partiet. I dag var marginene kanskje litt på Magnus' side, sier pappa Henrik Carlsen til NRK.

Magnus Carlsen skulle igjen spille med hvite brikker i det sjette partiet av VM mot Fabiano Caruana. Hittil i VM har det ikke nødvendigvis vært en fordel å spille med hvite brikker. Slik ble det også i parti nummer seks.

Caruana presset og presset, Carlsen spilte delvis upresist, og spørsmålet ble etter hvert om Carlsen kunne redde remis eller ikke. Han byttet av en løper mot tre bønder og trodde det skulle holde.

– Det er nok der han feilberegnet, mente Carlsens manager, Espen Agdestein.

På et tidspunkt viste supercomputeren Leela 3 i fordel til Caruana, men han klarte aldri å finne vinsten. Dermed endte det remis. I den internasjonale sendingen satt Judit Polgár og var imponert.

Judith Polgar

KOMMENTATOR: Judit Polgár.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Han sitter over en bonde over, men har ikke mulighet til å vinne. Hvis det er sant, er det en fantastisk redning av Magnus, sier den tidligere toppspilleren.

Nervedrama helt til det siste

Da 18 trekk var spilt, sto spillerne nesten helt likt, men etter hvert fikk Caruana en stor fordel.

– Fra trekk 22 til tidskontrollen (trekk 40) gjorde jeg en del feil, sier Magnus Carlsen.

– Det er det største dramaet vi har hatt i VM. Magnus sto best. Jeg trodde ikke at Caruana skulle spille på seier, sier Torstein Bae.

Til slutt klarte likevel Carlsen å redde remis på utrolig vis. Han fikk byttet av nok brikker til at han til slutt klarte å sette opp det som kalles en festning.

Se oppsummeringen av dagens parti her.

Trodde ikke på festninger

Dermed vant Carlsen på taktikken som Karjakin ofte spilte på i VM for to år siden. Festningen holdt til slutt.

For et par år siden sa Carlsen at han ikke tror på festninger. Det spørsmålet fikk han naturligvis på pressekonferansen etter partiet.

– Jeg visste jeg kom til å få det spørsmålet. Det er bra de eksisterer, ikke sant? sa Carlsen til latter fra journalistene.

– Nå tror jeg også på festninger, svarte Caruana.

Etter 80 trekk ble det remis, og stillingen er nå 3–3 i VM-kampen. Lørdag er det hviledag, og på søndag har Carlsen nok en gang hvite brikker.

 • Se Torstein Baes oppsummering av partiet:

Siste nytt

 • Ruud fortsatt inne blant topp 70

  Casper Ruud går ned én plass og er rangert som verdens 69. beste tennisspiller på den ferske ATP-rankingen.

  20-åringen fikk et realt løft på forrige ukes ranking etter at han spilte seg til finale i en ATP-turnering på grus i Houston, Texas.

  Tennisspilleren Casper Ruud på toppen av Holmenkollen under et pressemøte i forbindelse med tennisturneringen Collector Bank Norwegian Open 2017.
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Fognini vant i Monte Carlo

  Fabio Fognini kronet en råsterk tennisuke med finaleseier i Monte Carlo Masters. Han ble første italiener på 51 år til å vinne ATP-turneringen i Monaco. Han vant finalen mot Dusan Lajovic med sifrene 6-3, 6-4. I semifinalen slo han ut Rafael Nadal.

  Monaco Monte Carlo Tennis Masters
  Foto: Claude Paris / AP
 • Carlsen med ny sliteseier

  Magnus Carlsen gikk seirende ut av nok et langdrygt parti i storturneringen i Karlsruhe. Sjakkesset brukte seks timer og 73 trekk på å nedkjempe spanske Francisco Vallejo. Som i åpningspartiet vant Carlsen med svarte brikker og leder nå turneringen.

  Magnus Carlsen
  Foto: jørund wessel carlsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal