Hekke-Isabelle var nær ved å legge opp - fikk idrettsgleden tilbake i USA

PHOENIX (NRK): Isabelle Pedersen (24) har aldri vært redd for å gå egne veier. I fjor var det også helt nødvendig.

Isabelle Pedersen i ørken

VAR DEPRIMERT: Isabelle Pedersen hadde sin beste sesong på lenge i fjor, likevel slet hun med depresjon midt på sommeren.

Foto: Hanne Skjellum Müller / NRK

Det er godt over 30 varmegrader og sola steiker i Arizona. Isabelle Pedersen har bodd i Phoenix siden oktober i fjor, og trener med eliteutøvere fra hele verden - blant annet olympisk mester på 110 meter hekk, Arris Merritt.

– Jeg trengte noe nytt. Ny inspirasjon og en stor gruppe rundt meg. Dessuten er det sol og sommer hele året. Jeg er ikke så glad i kulde, sier Pedersen når NRK møter henne i den nye hjembyen.

Jeg kastet piggskoene i veggen og tenkte at nå gidder jeg ikke mer.

Isabelle Pedersen

Ga opp idretten

Hun fant senteret Altis og trenerne Andreas Behm og Dustin Imdieke allerede på forsommeren i fjor. Sistnevte var også med til VM i Beijing - hvor hun var to plasser unna å sikre en historisk finale.

Isabelle Pedersen og trenarane

NYE TRENERE: Andreas Behm og Dustin Imdieke er de som skal sørge for suksess for Bergens-jenta i OL.

Foto: Hanne Skjellum Müller / NRK

At sesongen skulle ende såpass bra, var langt fra gitt.

– Jeg hadde fem uker forrige sesong der jeg gjorde det jeg skulle, og VM-timingen var perfekt. Men fra mai og langt ut på sommeren, slet jeg. Jeg kastet piggskoene i veggen og tenkte at nå gidder jeg ikke mer, forteller 24-åringen åpenhjertig.

Akkurat hva som gjorde at hun møtt veggen, er hun ikke sikker på, men hun følte fremgangen hadde stagnert.

– Jeg ga opp i fire uker. Jeg trente jo, for det slutter man ikke med, men ikke for å prestere. I juni/juli var jeg mildt sagt deprimert. Det var bare en eller to som visste hvor ille det var.

Isabelle løper hekk

EKSPLOSIV: Trener Andreas Behm mener Pedersen er svært talentfull og veldig eksplosiv. – Når man ser henne sprinte, så klarer hun å få mye styrke i den ganske lille kroppen.

Foto: Hanne Skjellum Müller / NRK

Store endringer

Midt i sesongen avsluttet hun det seks år lange trenersamarbeidet med Trond Knaplund.

– Det var kanskje ingen som synes det var så smart, men det var nødvendig. Da jeg tok de valgene ble også livet enklere. Man må jobbe seg gjennom ting, for livet er opp og ned. Jeg slet fortsatt ekstremt i Beijing, men jeg var på vei dit jeg ville være.

Nå føles det meste mye bedre. Ikke bare fordi sola stort sett alltid skinner i ørkenen, ikke langt fra grensa til Mexico, men fordi på idrettsglede og selvtillit er tilbake. Treningene er endret på, og Pedersen har vært skadefri i lang tid.

– Jeg måtte få rensket kroppen og bygge den opp igjen. Jeg tror ikke det vil være maksimalt i sommer, men likevel betraktelig bedre enn det var i fjor.

Isabelle Pedersen i ørken

FORNØYD: Isabelle Pedersen er fornøyd med at hun har tatt selvstendige valg. Nå føler hun at hun har roen hun trenger.

Foto: Hanne Skjellum Müller / NRK

Veldig eksplosiv

Trener Andreas Behm ser klar fremgang hos sin norske utøver.

– Vi har jobbet med hennes mentale tilnærming til hekkeløp. At hun er fokusert og vet hva hun skal gjøre i pressede situasjoner. Vi har også fokus på rytmen og at hun skal løpe mindre anspent, i tillegg til at vi justerte treningen litt, forklarer Behm.

Siste nytt

  • Deschamps «tar ein Lagerbäck»

    Den franske landslagssjefen Didier Deschamps (51) gjer som Lars Lagerbäck forlenga kontrakten til VM i 2022, opplyser nyheitsbyrået AFP.

    Han har leia laget sidan 2012, og førte Frankrike til VM-gull i 2018. Som spelar og kaptein leia han landet til VM-gull på heimebane i 1998.

    Den nye kontrakten vil gjere Deschamps til den som har site lengst som fransk landslagssjef nokosinne.

    deschamps
    Foto: Gabriel Bouys / AFP
  • IBU avventar Russland-tiltak

    Det internasjonale skiskyttarforbundet, IBU, vil vente litt med å avgjerd kva reaksjonar dei vil innføre overfor Russland etter Wadas-avgjerd om utestenging.

    – IBU granskar Wada-vedtaket i høve til skiskyting og skal foreslå prosedyrar og retningslinjer som IBU kan implementere når og om Wadas utestenging blir gjeldande, skriv IBUs kommunikasjonssjef Christian Winkler til NRK.

    – Vi ventar også at Wada kjem med nærmare retningslinjer for internasjonale særforbund når det gjeld prosessar for å diskutere om russiske utøvarar kan få konkurrere, og eventuelt under kva slags vilkår, legg Winkler til.

    IBU World Biathlon Championships
    Foto: Tt News Agency / Reuters
  • Åpner for Østberg i Tour de Ski

    Landslagstrener Ole Morten Iversen sier at Ingvild Flugstad Østberg er i framgang, og at Tour de Ski-deltakelse fortsatt er et realistisk mål.

    Kommende helg går Østberg glipp av nye verdenscupkonkurranser som følge av at hun ikke har oppfylt kravene som stilles i skiforbundets helseattest.

    I et intervju med svenske Aftonbladet sier Iversen samtidig at han håper å se henne tilbake i konkurranse før nyttår.

    – Det går framover. Og så er det et spørsmål om hvor mye framgang helseteamet ønsker. Men Tour de Ski er den første realistiske konkurransen for Ingvild, sier de norske langrennskvinnenes trener.

    Tour de Ski starter i sveitsiske Lenzerheide 28. desember og avsluttes i Val di Fiemme 5. januar. Østberg er regjerende mester (NTB).

    Ingvild Flugstad Østberg Beito 2019
    Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal