Hopp til innhold

Weng sliter med konstant hodepine: – Blir helt slått ut

Heidi Wengs hodepine er konstant og blir ikke bedre. Det føler ikke 31-åringen hun kan bry seg om lenger, hvis hun skal tilbake til den ypperste verdenstoppen i langrenn.

jTG04Oc_Ss8

HAR VONDT: Heidi Weng trener så normalt som mulig, men en konstant hodepine krever at hun tar hensyn.

Foto: NTB

Jeg kan ikke ha ett år til, tror jeg, med den treninga jeg hadde i fjor. Så jeg prøver så godt jeg kan å være til stede og trene. Av og til er det veldig tøft, og av og til går det greit, sier Heidi Weng ettertenksomt.

NRK møter henne under den pågående landslagssamlinga på Sognefjellet. At hun i det hele tatt er der, setter hun på kontoen for positiv utvikling. På denne tida i fjor var det ikke aktuelt å trene med lagvenninnene.

Det er nå 62 uker siden langrennsstjerna la ut melding på Instagram om at hun hadde falt på isen, slått hodet og fått hjernerystelse.

«Blir noen roligere dager på meg nå, og rekker dessverre ikke NM i Harstad,» skrev hun.

Hodepina skulle vise seg å vare adskillig lenger enn Weng trodde.

Den er stort sett konstant, erkjenner hun nå.

Konstant?

Ja, det er som regel sånn at i løpet av en dag, så trenger jeg mye mer pauser, trenger å være litt alene. Det er litt tøft til tider.

QyYL2HYI0uk

MEDALJESANKER: Heidi Weng tok sølv på VM-tremila i Oberstdorf i 2021. Siden har sykdom og skader kostet henne et OL og et VM.

Foto: NTB

Trakk seg fra VM

I mars avslørte Weng overfor NTB at hun også hadde slitt med krystallsyken i desember. Til tross for problemene, gjennomførte hun en bra sesong med to individuelle pallplasser i verdenscupen.

Likevel valgte hun å trekke seg fra VM i Planica. Treningsgrunnlaget var ikke godt nok og hodesmertene for dominerende for den normalt knallsterke mesterskapsløperen.

Nå har jeg bare bestemt meg for at jeg må prøve å gjøre det beste ut av det. Jeg vil prøve å trene optimalt, sier Weng.

Landslagstrener Sjur Ole Svarstad mener også at det er eneste mulighet.

Trening er litt ferskvare. Det gjelder også Heidi Weng. En må stå på, virkelig, om en skal henge med helt oppe der hun har vært og ønsker å være, sier han til NRK.

Det har Weng gjort. Etter en liten pause i april, har hun trent mye i mai. Hun stilte også til start i Fornebuløpet. Hun løp mila på 34.55 og vant til sin store overraskelse klart.

Jeg tror aldri jeg har vært så stolt av meg sjøl som den dagen der, smiler hun.

Vq1fheKCB3o

FORSIKTIG: Heidi Weng har gjort mer enn de fleste for å unngå skader og sykdom. Likevel har det ikke gått hennes vei de siste sesongene.

Foto: NTB

Tar på psyken

Samtidig var løpet en påminnelse om at ikke alt er som det skal. Hun måtte legge inn en rolig dag i forkant – og ikke minst en rolig dag i etterkant.

Sosiale aktiviteter utløser også behov for hvile. Deltakelsen i bryllupet til langrennsvennene Martin Løwstrøm Nyenget og Synne Baklid fikk konsekvenser.

Man blir sliten av sånne ting uansett, men nå blir jeg helt slått ut. Det er kjedelig bare. Det tar litt på psyken.

Hverdagslige ting kommer også med en pris.

Bilkjøring er faktisk det verste. Da kan det hende jeg må legge meg litt nedpå etterpå, forteller hun.

En situasjon samme dag som NRK møter henne, sier mye om hva Heidi Weng står i.

Jeg våkna og hadde ikke vondt i hodet, da var det plutselig overraskende, og da var det feil, sier hun smilende, mens hun rister selvironisk på hodet.

bt8JnOghti0

LEGGER TIL RETTE: Landslagstrener Sjur Ole Svarstad er tydelig på at Heidi Weng er avhengig av å få trent som en toppidrettsutøver.

Foto: NTB

Viktigst å bli bra

Weng gjør øvelser som skal bidra for å få hodet på rett kjøl.

Jeg er ikke spesialist, så jeg skal ikke nevne hva jeg skal trene opp. Men jeg skal i hvert fall trene opp systemet i hjernen igjen, så jeg gjør det jeg får beskjed om, sier hun.

Trener Svarstad vil prøve å tilrettelegge ut fra signalene Heidi Weng får fra kroppen sin.

Hun kan ha gode og dårlige dager, og vi må tilpasse trening og restitusjon ut fra det. Det er viktig. Men vi må ha fokus på at hun må få gjort jobben også. Hun må trene godt, som en skikkelig toppidrettsutøver, de neste månedene for å henge med i toppen, sier han.

Det er Weng helt enig i.

Samtidig er det viktigste for meg å bli helt bra og få en mer normal hverdag. Selv om jeg gir alt når jeg er på samling, så koster det mye når jeg kommer hjem, vet jeg. Så må jeg prioritere ting og ta litt pauser, fastslår hun.

Sportsnyheter

Vålerengas kvinner er klare for Cupfinale og feirer lørdagens seier med rapping i garderoben.

Vålerenga snudde høydramatisk byderby: Klare for cupfinalen

Hard motstand fra Lyn sørget for at Vålerenga ikke var i føringen før det var duket for ekstraomganger. I Oslo-derbyet ble det også ampert.

Siste nytt

 • Dommerforeningen innrømmer stor VAR-feil: Liverpool snytt for scoring

  Like før Tottenham scoret kampens første (tellende) mål, sendte Liverpools Luis Díaz ballen i mål.

  Målet ble annullert for offside, men det skulle det ifølge dommerforeningen aldri blitt.

  Det skriver de i en uttalelse lørdag kveld, ifølge BBC.

  De skriver at en betydelig menneskelig feil oppsto da VAR ikke grep inn for å se nærmere på situasjonen, og at det skulle ha blitt dømt mål for Liverpool.

  På TV-sendingen ble aldri de «velkjente» VAR-strekene tegnet opp og Liverpool-manager Jürgen Klopp var i intervju med Sky Sports etter kampen klar på at TV-bildene viste at Díaz ikke var i offsideposisjon - i en kamp som Tottenham til slutt vant 2-1.

  For Liverpool fikk kampen en marerittstart da Curtis Jones ble sendt i dusjen etter 25 minutter. Midtbanespilleren fikk først gult kort av dommer Simon Hooper, men det ble omgjort til rødt kort etter at VAR grep inn.

  Son Heung-min sendte Tottenham i ledelsen ti minutter senere, men på overtid i første omgang utlignet Cody Gakpo for gjestene.

  I samme situasjon fikk han seg en smell og ut til andre omgang kom Diogo Jota inn for Liverpool.

  Halvveis i den andre omgangen ble vondt til verre for Liverpool da Jota fikk to gule kort på under to minutter. Selv om Liverpool måtte spille over 20 minutter og de seks tilleggsminuttene med ni mann, så det ut til å bli 1-1.

  Men så, fem og et halvt minutt på overtid kom den avgjørende scoringen da Jöel Matip satte et innlegg inn i eget nett.

  Dermed ble det sesongens første ligatap for Liverpool, mens Tottenham nå er ett poeng bak ligaleder Manchester City og ett poeng foran Liverpool.

  Premier League - Tottenham Hotspur v Liverpool
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • Breistøl og Mørk bombarderte Vipers – «norske» Esbjerg tok knepen borteseier

  Norske landslagsspillere var helt sentrale i Esbjergs 38-37-seier borte mot tittelholder Vipers Kristiansand i mesterligaen i håndball.

  Med seieren klatret Esbjerg opp på 3.-plass i gruppe B. Danskene står med seks poeng på fire kamper, mens Vipers følger to poeng bak.

  Til tross for å ha scoret kampens første mål, fikk Vipers en svært tung start. Esbjerg jobbet seg raskt opp i en 6-1-ledelse.

  Luken på fem mål holdt de også hele veien til pause da lagene gikk i garderoben på 20-15 i favør gjestene.

  Etter hvilen kom Vipers ut i et helt annet tempo og kjempet seg tilbake på 29-29. Det holdt likevel ikke da Esbjerg satte inn en sluttspurt.

  Vipers' Anna Vjakhireva ble kampens toppscorer med sine elleve nettkjenninger, mens Nora Mørk og Kristine Breistøl scoret henholdsvis ni og åtte mål for Esbjerg.

  I tillegg til den norske landslagsduoen noterte også Henny Reistad seg med åtte nettkjenninger, mens Sanna Solberg-Isaksen scoret fire mål.

  Vipers skal opp mot tabelltopp Krim i neste CL-runde 21. oktober, mens Esbjerg tar imot Ferencvarosi dagen etter. (NTB)

  Håndball, Champions League: Vipers - Team Esbjerg
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Manchester United tapte igjen - verste ligastart på 34 år

  Manchester United får det ikke til å stemme i Premier League. Lørdag tapte laget 0-1 hjemme mot Crystal Palace.

  Det var det andre strake hjemmetapet på Old Trafford. Inntil nylig hadde United gått over ett år uten nederlag i egen storstue.

  Etter syv kamper i Premier League denne sesongen står de dermed med fire tap og bare ni poeng. Det gjør at de er på 10. plass på tabellen i skrivende stund, ni poeng bak byrival Manchester City.

  Det er ifølge BBC den verste sesongstarten til United på 34 år.

  Høsten 1989 sto Manchester United med bare syv poeng etter de syv første ligakampene.

  Gjestene fra London kom foran etter et småvilt volleytreff fra Joachim Andersen. Et frispark havnet hos dansken i det 25. minutt, og på halvspretten sendte han ballen i krysset.

  Det ble mye forsvarsjobb for gjestene resten av kampen, men det mestret Crystal Palace og de kunne dermed juble for sesongens tredje ligaseier og revansje etter at de tapte 0-3 mot nettopp Manchester United tidligere i uka. (NTB/NRK)

  Premier League - Manchester United v Crystal Palace
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste