– Jeg kan ikke ha ett år til, tror jeg, med den treninga jeg hadde i fjor. Så jeg prøver så godt jeg kan å være til stede og trene. Av og til er det veldig tøft, og av og til går det greit, sier Heidi Weng ettertenksomt.
NRK møter henne under den pågående landslagssamlinga på Sognefjellet. At hun i det hele tatt er der, setter hun på kontoen for positiv utvikling. På denne tida i fjor var det ikke aktuelt å trene med lagvenninnene.
Det er nå 62 uker siden langrennsstjerna la ut melding på Instagram om at hun hadde falt på isen, slått hodet og fått hjernerystelse.
«Blir noen roligere dager på meg nå, og rekker dessverre ikke NM i Harstad,» skrev hun.
Hodepina skulle vise seg å vare adskillig lenger enn Weng trodde.
– Den er stort sett konstant, erkjenner hun nå.
– Konstant?
– Ja, det er som regel sånn at i løpet av en dag, så trenger jeg mye mer pauser, trenger å være litt alene. Det er litt tøft til tider.
MEDALJESANKER: Heidi Weng tok sølv på VM-tremila i Oberstdorf i 2021. Siden har sykdom og skader kostet henne et OL og et VM.
Foto: NTBTrakk seg fra VM
I mars avslørte Weng overfor NTB at hun også hadde slitt med krystallsyken i desember. Til tross for problemene, gjennomførte hun en bra sesong med to individuelle pallplasser i verdenscupen.
Likevel valgte hun å trekke seg fra VM i Planica. Treningsgrunnlaget var ikke godt nok og hodesmertene for dominerende for den normalt knallsterke mesterskapsløperen.
– Nå har jeg bare bestemt meg for at jeg må prøve å gjøre det beste ut av det. Jeg vil prøve å trene optimalt, sier Weng.
Landslagstrener Sjur Ole Svarstad mener også at det er eneste mulighet.
– Trening er litt ferskvare. Det gjelder også Heidi Weng. En må stå på, virkelig, om en skal henge med helt oppe der hun har vært og ønsker å være, sier han til NRK.
Det har Weng gjort. Etter en liten pause i april, har hun trent mye i mai. Hun stilte også til start i Fornebuløpet. Hun løp mila på 34.55 og vant til sin store overraskelse klart.
– Jeg tror aldri jeg har vært så stolt av meg sjøl som den dagen der, smiler hun.
FORSIKTIG: Heidi Weng har gjort mer enn de fleste for å unngå skader og sykdom. Likevel har det ikke gått hennes vei de siste sesongene.
Foto: NTB– Tar på psyken
Samtidig var løpet en påminnelse om at ikke alt er som det skal. Hun måtte legge inn en rolig dag i forkant – og ikke minst en rolig dag i etterkant.
Sosiale aktiviteter utløser også behov for hvile. Deltakelsen i bryllupet til langrennsvennene Martin Løwstrøm Nyenget og Synne Baklid fikk konsekvenser.
– Man blir sliten av sånne ting uansett, men nå blir jeg helt slått ut. Det er kjedelig bare. Det tar litt på psyken.
Hverdagslige ting kommer også med en pris.
– Bilkjøring er faktisk det verste. Da kan det hende jeg må legge meg litt nedpå etterpå, forteller hun.
En situasjon samme dag som NRK møter henne, sier mye om hva Heidi Weng står i.
– Jeg våkna og hadde ikke vondt i hodet, da var det plutselig overraskende, og da var det feil, sier hun smilende, mens hun rister selvironisk på hodet.
LEGGER TIL RETTE: Landslagstrener Sjur Ole Svarstad er tydelig på at Heidi Weng er avhengig av å få trent som en toppidrettsutøver.
Foto: NTBViktigst å bli bra
Weng gjør øvelser som skal bidra for å få hodet på rett kjøl.
– Jeg er ikke spesialist, så jeg skal ikke nevne hva jeg skal trene opp. Men jeg skal i hvert fall trene opp systemet i hjernen igjen, så jeg gjør det jeg får beskjed om, sier hun.
Trener Svarstad vil prøve å tilrettelegge ut fra signalene Heidi Weng får fra kroppen sin.
– Hun kan ha gode og dårlige dager, og vi må tilpasse trening og restitusjon ut fra det. Det er viktig. Men vi må ha fokus på at hun må få gjort jobben også. Hun må trene godt, som en skikkelig toppidrettsutøver, de neste månedene for å henge med i toppen, sier han.
Det er Weng helt enig i.
– Samtidig er det viktigste for meg å bli helt bra og få en mer normal hverdag. Selv om jeg gir alt når jeg er på samling, så koster det mye når jeg kommer hjem, vet jeg. Så må jeg prioritere ting og ta litt pauser, fastslår hun.