Hopp til innhold

Weng sliter med konstant hodepine: – Blir helt slått ut

Heidi Wengs hodepine er konstant og blir ikke bedre. Det føler ikke 31-åringen hun kan bry seg om lenger, hvis hun skal tilbake til den ypperste verdenstoppen i langrenn.

jTG04Oc_Ss8

HAR VONDT: Heidi Weng trener så normalt som mulig, men en konstant hodepine krever at hun tar hensyn.

Foto: NTB

Jeg kan ikke ha ett år til, tror jeg, med den treninga jeg hadde i fjor. Så jeg prøver så godt jeg kan å være til stede og trene. Av og til er det veldig tøft, og av og til går det greit, sier Heidi Weng ettertenksomt.

NRK møter henne under den pågående landslagssamlinga på Sognefjellet. At hun i det hele tatt er der, setter hun på kontoen for positiv utvikling. På denne tida i fjor var det ikke aktuelt å trene med lagvenninnene.

Det er nå 62 uker siden langrennsstjerna la ut melding på Instagram om at hun hadde falt på isen, slått hodet og fått hjernerystelse.

«Blir noen roligere dager på meg nå, og rekker dessverre ikke NM i Harstad,» skrev hun.

Hodepina skulle vise seg å vare adskillig lenger enn Weng trodde.

Den er stort sett konstant, erkjenner hun nå.

Konstant?

Ja, det er som regel sånn at i løpet av en dag, så trenger jeg mye mer pauser, trenger å være litt alene. Det er litt tøft til tider.

QyYL2HYI0uk

MEDALJESANKER: Heidi Weng tok sølv på VM-tremila i Oberstdorf i 2021. Siden har sykdom og skader kostet henne et OL og et VM.

Foto: NTB

Trakk seg fra VM

I mars avslørte Weng overfor NTB at hun også hadde slitt med krystallsyken i desember. Til tross for problemene, gjennomførte hun en bra sesong med to individuelle pallplasser i verdenscupen.

Likevel valgte hun å trekke seg fra VM i Planica. Treningsgrunnlaget var ikke godt nok og hodesmertene for dominerende for den normalt knallsterke mesterskapsløperen.

Nå har jeg bare bestemt meg for at jeg må prøve å gjøre det beste ut av det. Jeg vil prøve å trene optimalt, sier Weng.

Landslagstrener Sjur Ole Svarstad mener også at det er eneste mulighet.

Trening er litt ferskvare. Det gjelder også Heidi Weng. En må stå på, virkelig, om en skal henge med helt oppe der hun har vært og ønsker å være, sier han til NRK.

Det har Weng gjort. Etter en liten pause i april, har hun trent mye i mai. Hun stilte også til start i Fornebuløpet. Hun løp mila på 34.55 og vant til sin store overraskelse klart.

Jeg tror aldri jeg har vært så stolt av meg sjøl som den dagen der, smiler hun.

Vq1fheKCB3o

FORSIKTIG: Heidi Weng har gjort mer enn de fleste for å unngå skader og sykdom. Likevel har det ikke gått hennes vei de siste sesongene.

Foto: NTB

Tar på psyken

Samtidig var løpet en påminnelse om at ikke alt er som det skal. Hun måtte legge inn en rolig dag i forkant – og ikke minst en rolig dag i etterkant.

Sosiale aktiviteter utløser også behov for hvile. Deltakelsen i bryllupet til langrennsvennene Martin Løwstrøm Nyenget og Synne Baklid fikk konsekvenser.

Man blir sliten av sånne ting uansett, men nå blir jeg helt slått ut. Det er kjedelig bare. Det tar litt på psyken.

Hverdagslige ting kommer også med en pris.

Bilkjøring er faktisk det verste. Da kan det hende jeg må legge meg litt nedpå etterpå, forteller hun.

En situasjon samme dag som NRK møter henne, sier mye om hva Heidi Weng står i.

Jeg våkna og hadde ikke vondt i hodet, da var det plutselig overraskende, og da var det feil, sier hun smilende, mens hun rister selvironisk på hodet.

bt8JnOghti0

LEGGER TIL RETTE: Landslagstrener Sjur Ole Svarstad er tydelig på at Heidi Weng er avhengig av å få trent som en toppidrettsutøver.

Foto: NTB

Viktigst å bli bra

Weng gjør øvelser som skal bidra for å få hodet på rett kjøl.

Jeg er ikke spesialist, så jeg skal ikke nevne hva jeg skal trene opp. Men jeg skal i hvert fall trene opp systemet i hjernen igjen, så jeg gjør det jeg får beskjed om, sier hun.

Trener Svarstad vil prøve å tilrettelegge ut fra signalene Heidi Weng får fra kroppen sin.

Hun kan ha gode og dårlige dager, og vi må tilpasse trening og restitusjon ut fra det. Det er viktig. Men vi må ha fokus på at hun må få gjort jobben også. Hun må trene godt, som en skikkelig toppidrettsutøver, de neste månedene for å henge med i toppen, sier han.

Det er Weng helt enig i.

Samtidig er det viktigste for meg å bli helt bra og få en mer normal hverdag. Selv om jeg gir alt når jeg er på samling, så koster det mye når jeg kommer hjem, vet jeg. Så må jeg prioritere ting og ta litt pauser, fastslår hun.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal