Hopp til innhold

Weng sliter med konstant hodepine: – Blir helt slått ut

Heidi Wengs hodepine er konstant og blir ikke bedre. Det føler ikke 31-åringen hun kan bry seg om lenger, hvis hun skal tilbake til den ypperste verdenstoppen i langrenn.

jTG04Oc_Ss8

HAR VONDT: Heidi Weng trener så normalt som mulig, men en konstant hodepine krever at hun tar hensyn.

Foto: NTB

Jeg kan ikke ha ett år til, tror jeg, med den treninga jeg hadde i fjor. Så jeg prøver så godt jeg kan å være til stede og trene. Av og til er det veldig tøft, og av og til går det greit, sier Heidi Weng ettertenksomt.

NRK møter henne under den pågående landslagssamlinga på Sognefjellet. At hun i det hele tatt er der, setter hun på kontoen for positiv utvikling. På denne tida i fjor var det ikke aktuelt å trene med lagvenninnene.

Det er nå 62 uker siden langrennsstjerna la ut melding på Instagram om at hun hadde falt på isen, slått hodet og fått hjernerystelse.

«Blir noen roligere dager på meg nå, og rekker dessverre ikke NM i Harstad,» skrev hun.

Hodepina skulle vise seg å vare adskillig lenger enn Weng trodde.

Den er stort sett konstant, erkjenner hun nå.

Konstant?

Ja, det er som regel sånn at i løpet av en dag, så trenger jeg mye mer pauser, trenger å være litt alene. Det er litt tøft til tider.

QyYL2HYI0uk

MEDALJESANKER: Heidi Weng tok sølv på VM-tremila i Oberstdorf i 2021. Siden har sykdom og skader kostet henne et OL og et VM.

Foto: NTB

Trakk seg fra VM

I mars avslørte Weng overfor NTB at hun også hadde slitt med krystallsyken i desember. Til tross for problemene, gjennomførte hun en bra sesong med to individuelle pallplasser i verdenscupen.

Likevel valgte hun å trekke seg fra VM i Planica. Treningsgrunnlaget var ikke godt nok og hodesmertene for dominerende for den normalt knallsterke mesterskapsløperen.

Nå har jeg bare bestemt meg for at jeg må prøve å gjøre det beste ut av det. Jeg vil prøve å trene optimalt, sier Weng.

Landslagstrener Sjur Ole Svarstad mener også at det er eneste mulighet.

Trening er litt ferskvare. Det gjelder også Heidi Weng. En må stå på, virkelig, om en skal henge med helt oppe der hun har vært og ønsker å være, sier han til NRK.

Det har Weng gjort. Etter en liten pause i april, har hun trent mye i mai. Hun stilte også til start i Fornebuløpet. Hun løp mila på 34.55 og vant til sin store overraskelse klart.

Jeg tror aldri jeg har vært så stolt av meg sjøl som den dagen der, smiler hun.

Vq1fheKCB3o

FORSIKTIG: Heidi Weng har gjort mer enn de fleste for å unngå skader og sykdom. Likevel har det ikke gått hennes vei de siste sesongene.

Foto: NTB

Tar på psyken

Samtidig var løpet en påminnelse om at ikke alt er som det skal. Hun måtte legge inn en rolig dag i forkant – og ikke minst en rolig dag i etterkant.

Sosiale aktiviteter utløser også behov for hvile. Deltakelsen i bryllupet til langrennsvennene Martin Løwstrøm Nyenget og Synne Baklid fikk konsekvenser.

Man blir sliten av sånne ting uansett, men nå blir jeg helt slått ut. Det er kjedelig bare. Det tar litt på psyken.

Hverdagslige ting kommer også med en pris.

Bilkjøring er faktisk det verste. Da kan det hende jeg må legge meg litt nedpå etterpå, forteller hun.

En situasjon samme dag som NRK møter henne, sier mye om hva Heidi Weng står i.

Jeg våkna og hadde ikke vondt i hodet, da var det plutselig overraskende, og da var det feil, sier hun smilende, mens hun rister selvironisk på hodet.

bt8JnOghti0

LEGGER TIL RETTE: Landslagstrener Sjur Ole Svarstad er tydelig på at Heidi Weng er avhengig av å få trent som en toppidrettsutøver.

Foto: NTB

Viktigst å bli bra

Weng gjør øvelser som skal bidra for å få hodet på rett kjøl.

Jeg er ikke spesialist, så jeg skal ikke nevne hva jeg skal trene opp. Men jeg skal i hvert fall trene opp systemet i hjernen igjen, så jeg gjør det jeg får beskjed om, sier hun.

Trener Svarstad vil prøve å tilrettelegge ut fra signalene Heidi Weng får fra kroppen sin.

Hun kan ha gode og dårlige dager, og vi må tilpasse trening og restitusjon ut fra det. Det er viktig. Men vi må ha fokus på at hun må få gjort jobben også. Hun må trene godt, som en skikkelig toppidrettsutøver, de neste månedene for å henge med i toppen, sier han.

Det er Weng helt enig i.

Samtidig er det viktigste for meg å bli helt bra og få en mer normal hverdag. Selv om jeg gir alt når jeg er på samling, så koster det mye når jeg kommer hjem, vet jeg. Så må jeg prioritere ting og ta litt pauser, fastslår hun.

Siste nytt

  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters
  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal