Heiberg om IOC: – Omdømmet vårt er på bånn

IOC-medlem Gerhard Heiberg (74) innrømmer at den internasjonale olympiske komité sliter med populariteten.

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg, her fra OL i London i 2012, vedgår at IOC har en jobb å gjøre.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Akkurat nå står det stille hos oss, så jeg vil tro omdømmet vårt er på bånn. Vi går alle og venter på valget i høst, sier Heiberg til NRK.no.

Homodemonstrasjon mot Putin

Over hele Europa har kritikken haglet mot både Russland og IOC.

Foto: Paul White / Ap

Kritikken har haglet mot IOC, som er de olympiske lekers øverste organ, den siste tiden.

Heftig kritikk

Den svært omstridte antihomoloven i Russland har vært et hett tema, og under friidretts-VM i Moskva var det flere utøvere som benyttet muligheten til å lufte sitt ståsted rundt saken.

Det samme gjorde de norske snøbrettkjørerne, og den lesbiske håndballstjerna Gro Hammerseng.

– Jeg er sjokkert. Det er rett og slett drøyt, sa Hammerseng om de russiske lovene, som sier at det er forbudt å spre informasjon om homofili til mindreårige - en lov signert av president Vladimir Putin.

Etter loven kan personer som står for homofil propaganda i Russland bøtelegges.

Flere kjente profiler har gått langt i å mene at Sotsji-lekene bør boikottes.

I tillegg kunne NRK nylig presentere en meningsmåling som viser et klart nei-flertall blant nordmenn på spørsmålet om å arrangere vinter-OL i Oslo i 2022.

Vil ikke kommentere homolov

Heiberg er markedsdirektør i IOC, og vedgår at situasjonen er alvorlig for det olympiske organet.

Den nåværende IOC-presidenten, Jacques Rogge, har nemlig vært svært vag i uttalelser om hva komitéen vil gjøre med Russlands omdiskuterte lov.

Jacques Rogge

IOC-president Jacques Rogge har fått massiv kritikk for å ikke å ta et oppgjør med det russiske lovverket før Sotsji-OL.

Foto: Salvatore Di Nolfi / Ap

– Ytringsfrihet er selvfølgelig viktig. Men vi kan ikke kommentere loven, sa Rogge på en pressekonferanse i Moskva i starten av august.

– Sjelden hatt større utfordringer

Heiberg forventer bedring så fort IOC får valgt ny president.

– Når vi har valgtet om tre uker, det blir veldig viktig. Vi må få inn en sterk personlighet som kan gripe fatt i utfordringene vi står overfor med en eneste gang, sier Heiberg, før han punktvis ramser opp ting han mener IOC må bli bedre på:

– Jeg tenker på sikkerhet, menneskerettigheter, dopingsaken og spørsmål om korrupsjon. Vi har sjelden hatt større utfordringer, vedgår en ærlig Heiberg.

– Hva med antihomoloven i Russland?

– Vårt foreløpige standpunkt er at vi ikke aksepterer noen demonstrasjoner uansett om det er homo, rase, politikk eller religion, sier Heiberg - og er altså like vag i svaret som sin øverste leder.

(artikkelen fortsetter under reportasjen)

Han mener den olympiske komite sjeldent har hatt større utfordringer enn akkurat nå.
Og nettopp derfor bør Oslo arrangere OL, mener Idrettsforbundet.

VIDEO: Heiberg er bekymret for omdømmet til IOC. Reporter: Kim Peder Rismyhr.

Demonstrerte med homofarger

Det vage svaret opprører idretten. Flere utøvere har uttalt at de ønsker å vise sin avsky med homolovgivningen i Russland, men i frykt for å bli kastet ut av lekene avstår de fra å demonstrere.

– Det er forferdelig at man risikerer å bli kastet ut av lekene fordi man forsvarer grunnleggende menneskerettigheter, sier Morten Edvardsen, leder for Oslo Senterparti.

Han og flere av hans partivenner demonstrerte i dag med å fargelegge et fotgjengerfelt utenfor Ullevaal stadion med regnbuens farger.

– Idrettsutøvere må kunne ytre positive ord om homofile, sier Edvardsen.

– Jeg har etterlyst litt mer politisk engasjement. Når man går for noe, må man gjøre det helhjertet. Jeg synes det har vært for lite engasjement på ja-siden, sier Heiberg til NRK.

PS! Seks personer har utlyst sitt kandidatur til å overta etter belgiske Jacques Rogge som IOC-president. De er Thomas Bach, Sergeij Bubka, Richard Carrión, Ser Miang Ng, Denis Oswald og Ching-Kuo Wu. Valget er 10. september i argentinske Buenos Aires. Roggue har sittet 12 år som IOC-president.

Demonstrasjon mot homolov i Russland

Politikere fra Oslo Senterparti markerte sin motstand mot antihomolovverket i Russland med å fargelegge fotgjengerfeltet utenfor Ullevaal Stadion i Gay Prides farger.

Foto: NRK

Siste nytt

 • Tilskuertak i Bundesliga

  Ingen klubber får ha flere enn 15.000 tilskuere på fotballkamper i Tyskland i tiden som kommer. Det er lokale og nasjonale myndigheter blitt enige om.

  Til nå under pandemien er det lokale helsemyndigheter i hver region som har avgjort publikumsbegrensninger, men nå er det oppnådd enighet om et felles regelverk.

  Ved utendørsarrangementer kan 30 til 50 prosent av en arenas kapasitet benyttes, med tak på 15.000 tilskuere. Innendørs får ingen ha flere enn 5000 tilskuere. Det gjelder blant annet basketball, håndball og ishockey.

  Haaland
  Foto: ODD ANDERSEN / AFP
 • Trøbbel for Østerrikes VM-lag

  Fire spillere på Østerrikes landslag i håndball har blitt koronasmittet, melder dansk TV2. Fra før er treneren hjemme etter positiv test før avreise. Kanalen får opplyst om smittetilfellene av Østerrikes pressesjef.

  VM starter torsdag og klokken 18 møter Østerrike Kina i første kamp. Østerrike har kun tolv spillere til disposisjon. Norge spiller sin første kamp mot Kasakhstan fredag.

  Denmark Austria Women Handball
  Foto: Henning Bagger / AP
 • Seks nordmenn til kortbane-VM

  Norges Svømmeforbund sender seks utøvere til kortbane-VM svømming i Abu Dhabi før jul. Alle er menn. Ingeborg Vassbakk Løyning har meldt sykdomsforfall.

  Troppen: Henrik Christiansen (Lambertseter), Tomoe Zenimoto Hvas (Bærumsvømmerne), André Klippenberg Grindheim (Hamar), Nicholas Savola Lia (Bærumsvømmerne), Jon Jøntvedt (Bryne), Markus Lie (Bergensvømmerne).

  Mesterskapet arrangeres 16. til 21. desember.

  Russia European Short Course Swimming Championships
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal