Hopp til innhold

Advarer etter to advarsler: – Norge er i utgangspunktet kjent for å være arrogante

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Den norske langrennstroppen har allerede fått to advarsler i Sotsji. IOC-medlem Gerhard Heiberg mener Norge må skjerpe seg.

heiberg

IOC-medlem Gerhard Heiberg håper det ikke blir flere advarsler til den norske OL-troppen.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

OLY-2014-BIATHLON-MEN-MEDALS

Den russiske langrennstroppen mener Martin Johnsrud Sundby må bli fratatt bronsemedajen han tok på tremila. De mener han gjorde et ulovlig sporskifte.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp
bjørn

Bjørn Dæhlie råder Norge til å følge reglene i OL.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

To helt ulike saker har preget nyhetsbildet etter OL-konkurransene søndag kveld:

** IOC ga det norske langrennslandslaget en reprimande for å ha brukt sørgebånd under kvinnenes 15 kilometer lørdag. De norske kvinnene ville vise sin sympati overfor lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen som mistet sin bror like før OL startet.

** Bronsevinner Martin Johnsrud Sundby fikk en advarsel av skiforbundet FIS etter et omdiskutert sporskifte like før målgang i herrenes skiathlon. Russerne mente sporskiftet ødela for Maxim Vylegzhanin de siste meterne før mål.

Ber Norge rydde opp

Denne typen hendelser gjør at det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg retter en kraftig pekefinger mot Norge.

– To advarsler på to dager. Oppfører Norge seg arrogant?

– Norge er i utgangspunktet kjent for å være arrogante. Og dette hjelper jo ikke akkurat på imaget.

Heiberg ber Norge rydde opp slik at det ikke blir mer bråk.

– Jeg håper at det ikke blir flere advarsler. La oss håpe at tingene roer seg og at det går uten flere advarsler, sier Heiberg.

– Vi må skjerpe oss litt?

– Bruk gjerne det ordet, sier han.

– Redde for nordmennene

Den russiske langrennsleiren er heller ikke spesielt imponert over den norske troppen.

De mener Sundby burde bli fratatt bronsen han tok på tremila med skibytte søndag. Selv om det internasjonale skiforbundet (FIS) først besluttet at sporbyttet ikke skulle få andre konsekvenser enn en advarsel.

Russerne mener imidlertid Sundby slapp unna med en advarsel rett og slett fordi han er norsk. De har anket avgjørelsen.

– FIS er redde for nordmennene, slik at det ble en slik mild dom, sier den russiske langrennstreneren Jurij Tsjarkovskij til VG.

Dæhlie: – Vi skal forholde oss til reglene

Den tidligere langrennskongen Bjørn Dæhlie, som er i Sotsji og følger konkurransene, tviler på at det er noen overdreven respekt for Norge i juryen.

– Nei, det håper jeg ikke det er, og jeg tror det ikke heller, sier han til NRK.no.

Skilegenden oppfordrer også Norge til å følge reglene fremover.

– Arrogante, det skal vi ikke være. Vi skal forholde oss til reglene, sier han, og legger til:

– Når det gjelder dette med sørgebindet tror jeg alle har veldig stor forståelse for at de gikk med det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

bind

De norske langrennsdamene gikk med sørgebind på 15-kilometeren med skibytte, som en gest til lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen som mistet broren sin dagen i forveien.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tror IOC innerst inne forstår

Therese Johaug, Marit Bjørgen, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira gikk alle med svart tape rundt overarmen på lørdagens skiathlon som en gest til lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som brått og uventet mistet broren sin på fredag.

IOC har uttalt at de mener bruken av sørgebind var upassende, og at konkurransene ikke skal være en arena for sorg. I tillegg har de nulltoleranse for all ikke-olympisk reklame og ytringer på utstyr og klær.

Til sammen var dette grunnlaget for at de ga Norge en reprimande for bruken av sørgebåndene.

– Det tror jeg var noe IOC bare måtte si, også innerst inne forstår de det godt. Det sitter ikke dypt, det er jeg helt sikker på, sier Dæhlie.

Han tror heller ikke Sundby mente å ødelegge for russeren da han krysset sporene.

– Den må nok fin-sees på video. Men sånn jeg kjenner det norske skilandslaget og Martin er det ingen intensjon bak det som skjedde. Jeg har vært sliten i innspurter selv og nesten ikke visst hvor jeg har vært. Det er godt å overlate dette til juryen, sier Dæhlie.

Sundby har selv forklart sporskiftet med at han var så sliten at han hadde tåkesyn og ikke klarte å oppfatte hvor han var.

Heiberg: – Håper tingene roer seg

røste

Skipresident Erik Røste er uenig i at Norges langrennstropp er arrogante.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Skipresident Erik Røste og Heiberg har møttes i Sotsji etter sistnevntes uttalelser til NRK og diskutert saken.

Røste ønsker å avdramatisere Heibergs uttalelser om at Norge oppfattes som arrogante.

– Min oppfatning er ikke at Norge og Norges skiforbund oppfattes som arrogante. Tvert imot så tror jeg at det oppfattes som at vi er mye med og bidrar til det internasjonale fellesskapet. Vi stiller med kompetanse og erfaring, og vi er åpne, sier han.

Røste er imidlertid enig med Heiberg i at Norge ikke bør få flere advarsler i OL.

– Jeg tror jeg skal være veldig enig at det ikke er ønskelig å havne i situasjoner som vi har havnet i. Hverken det ene eller andre. Men jeg må få si at det er to helt adskilte saker som har blitt håndtert veldig bra, mener Røste.

– Men er det arrogant av Norge å tolke reglementet på en egen måte ved å gjennomføre sørgebånd-markeringen selv om det er på kant med regelverket?

– Jeg opplever at for langrennsleiren en markering de ønsket å gjennomføre. Det har ikke noe med arroganse å gjøre. Det var en markering de følte for der og da, sier Røste.

Han mener saken med sørgebåndene og Sundbys sporskifte ikke kan ses i samme lys.

– Dette er to helt adskilte saker. Én jurysak, hvor vi får enskriftlig advarsel til Martin. Den andre saken er håndtert veldig bra av langrenssledelsen. Fokus på det sportslige i en vanskelig situasjon, samtidig som de har klart å ta vare på Astrid. Jeg er veldig stolt og imponert over hvordan det er håndtert.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Medaljeoversikt Sotsji-OL» i nytt vindu

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal