NRK Meny
Normal

Advarer etter to advarsler: – Norge er i utgangspunktet kjent for å være arrogante

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Den norske langrennstroppen har allerede fått to advarsler i Sotsji. IOC-medlem Gerhard Heiberg mener Norge må skjerpe seg.

heiberg

IOC-medlem Gerhard Heiberg håper det ikke blir flere advarsler til den norske OL-troppen.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

OLY-2014-BIATHLON-MEN-MEDALS

Den russiske langrennstroppen mener Martin Johnsrud Sundby må bli fratatt bronsemedajen han tok på tremila. De mener han gjorde et ulovlig sporskifte.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp
bjørn

Bjørn Dæhlie råder Norge til å følge reglene i OL.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

To helt ulike saker har preget nyhetsbildet etter OL-konkurransene søndag kveld:

** IOC ga det norske langrennslandslaget en reprimande for å ha brukt sørgebånd under kvinnenes 15 kilometer lørdag. De norske kvinnene ville vise sin sympati overfor lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen som mistet sin bror like før OL startet.

** Bronsevinner Martin Johnsrud Sundby fikk en advarsel av skiforbundet FIS etter et omdiskutert sporskifte like før målgang i herrenes skiathlon. Russerne mente sporskiftet ødela for Maxim Vylegzhanin de siste meterne før mål.

Ber Norge rydde opp

Denne typen hendelser gjør at det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg retter en kraftig pekefinger mot Norge.

– To advarsler på to dager. Oppfører Norge seg arrogant?

– Norge er i utgangspunktet kjent for å være arrogante. Og dette hjelper jo ikke akkurat på imaget.

Heiberg ber Norge rydde opp slik at det ikke blir mer bråk.

– Jeg håper at det ikke blir flere advarsler. La oss håpe at tingene roer seg og at det går uten flere advarsler, sier Heiberg.

– Vi må skjerpe oss litt?

– Bruk gjerne det ordet, sier han.

– Redde for nordmennene

Den russiske langrennsleiren er heller ikke spesielt imponert over den norske troppen.

De mener Sundby burde bli fratatt bronsen han tok på tremila med skibytte søndag. Selv om det internasjonale skiforbundet (FIS) først besluttet at sporbyttet ikke skulle få andre konsekvenser enn en advarsel.

Russerne mener imidlertid Sundby slapp unna med en advarsel rett og slett fordi han er norsk. De har anket avgjørelsen.

– FIS er redde for nordmennene, slik at det ble en slik mild dom, sier den russiske langrennstreneren Jurij Tsjarkovskij til VG.

Dæhlie: – Vi skal forholde oss til reglene

Den tidligere langrennskongen Bjørn Dæhlie, som er i Sotsji og følger konkurransene, tviler på at det er noen overdreven respekt for Norge i juryen.

– Nei, det håper jeg ikke det er, og jeg tror det ikke heller, sier han til NRK.no.

Skilegenden oppfordrer også Norge til å følge reglene fremover.

– Arrogante, det skal vi ikke være. Vi skal forholde oss til reglene, sier han, og legger til:

– Når det gjelder dette med sørgebindet tror jeg alle har veldig stor forståelse for at de gikk med det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

bind

De norske langrennsdamene gikk med sørgebind på 15-kilometeren med skibytte, som en gest til lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen som mistet broren sin dagen i forveien.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tror IOC innerst inne forstår

Therese Johaug, Marit Bjørgen, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira gikk alle med svart tape rundt overarmen på lørdagens skiathlon som en gest til lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som brått og uventet mistet broren sin på fredag.

IOC har uttalt at de mener bruken av sørgebind var upassende, og at konkurransene ikke skal være en arena for sorg. I tillegg har de nulltoleranse for all ikke-olympisk reklame og ytringer på utstyr og klær.

Til sammen var dette grunnlaget for at de ga Norge en reprimande for bruken av sørgebåndene.

– Det tror jeg var noe IOC bare måtte si, også innerst inne forstår de det godt. Det sitter ikke dypt, det er jeg helt sikker på, sier Dæhlie.

Han tror heller ikke Sundby mente å ødelegge for russeren da han krysset sporene.

– Den må nok fin-sees på video. Men sånn jeg kjenner det norske skilandslaget og Martin er det ingen intensjon bak det som skjedde. Jeg har vært sliten i innspurter selv og nesten ikke visst hvor jeg har vært. Det er godt å overlate dette til juryen, sier Dæhlie.

Sundby har selv forklart sporskiftet med at han var så sliten at han hadde tåkesyn og ikke klarte å oppfatte hvor han var.

Heiberg: – Håper tingene roer seg

røste

Skipresident Erik Røste er uenig i at Norges langrennstropp er arrogante.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Skipresident Erik Røste og Heiberg har møttes i Sotsji etter sistnevntes uttalelser til NRK og diskutert saken.

Røste ønsker å avdramatisere Heibergs uttalelser om at Norge oppfattes som arrogante.

– Min oppfatning er ikke at Norge og Norges skiforbund oppfattes som arrogante. Tvert imot så tror jeg at det oppfattes som at vi er mye med og bidrar til det internasjonale fellesskapet. Vi stiller med kompetanse og erfaring, og vi er åpne, sier han.

Røste er imidlertid enig med Heiberg i at Norge ikke bør få flere advarsler i OL.

– Jeg tror jeg skal være veldig enig at det ikke er ønskelig å havne i situasjoner som vi har havnet i. Hverken det ene eller andre. Men jeg må få si at det er to helt adskilte saker som har blitt håndtert veldig bra, mener Røste.

– Men er det arrogant av Norge å tolke reglementet på en egen måte ved å gjennomføre sørgebånd-markeringen selv om det er på kant med regelverket?

– Jeg opplever at for langrennsleiren en markering de ønsket å gjennomføre. Det har ikke noe med arroganse å gjøre. Det var en markering de følte for der og da, sier Røste.

Han mener saken med sørgebåndene og Sundbys sporskifte ikke kan ses i samme lys.

– Dette er to helt adskilte saker. Én jurysak, hvor vi får enskriftlig advarsel til Martin. Den andre saken er håndtert veldig bra av langrenssledelsen. Fokus på det sportslige i en vanskelig situasjon, samtidig som de har klart å ta vare på Astrid. Jeg er veldig stolt og imponert over hvordan det er håndtert.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Medaljeoversikt Sotsji-OL» i nytt vindu

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk