Heiberg vil ha 18 milliarder

Heiberg mener at Tromsøs sjanser til å få OL i 2018 øker med en romsligere garanti.

Gerhard Heiberg
Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Gerhard Heiberg tar til orde for en OL-statsgaranti på minst 18 milliarder. Årsaken er at IOC-mannen vil ha kostnadene til deltakerlandsby og medielandsby lagt inn i budsjettet.

Sjansene øker

- Hvordan man ordner det internt i byen eller landet, det blander ikke vi oss opp i, men landet bør garantere for alt som skal skje slik at vi ikke står med halvgjorte anlegg, for eksempel når åpningssermonien finner sted, sa Heiberg til NRK.

Kostnader til deltaker-landsby er utelatt fra Tromsøs søknad fordi det er private investorer som skal betale boligfeltet i Tromsdalen. I forrige garantirunde fikk OL-entusiastene kritikk for dette.

Kulturdepertementet mente usikkerhetene var så store at 2,5 milliarder til deltaker-landsby måtte inkluderes. I såfall må staten nå garantere for 18 milliarder. Og ifølge Heiberg øker Tromsøs sjanser med en romsligere garanti.

- Det bør også være en garanti for at disse også blir bygget i en tilfredsstillende standard. Man konkurrerer med en rekke andre byer hvor dette eventuelt alt er inkludert.

Petter Jansen

Petter Jansen tror ikke garantien vil overstige 16 milliarder.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Men Tromsø 2018 mener garantien ikke vil overstige 16 milliarder. Styreleder Petter Jansen sier deltaker-landsbyen er utelatt etter råd fra kulturdepartementet.

- Vi har fulgt de forskriftene som nå gjelder for søknaden som vi har fått fra KKD og fra finansdepartementet.

Ukjent

Hos ekspedisjonssjef Paul Glomsaker i Kulturdepartementet er dette ukjent.

- Vi har altså ikke rådgitt noe om det. Og det står i den forrige gangen vi behandlet en OL-søknad for 2014(..)hvordan dette ble oppfattet, sier Glomsaker.

I konklusjonen fra Kulturdepartementet den gang, stod det klart at 2,5 milliarder burde være med i garantien fordi usikkerheten var stor rundt kostnadene til deltakerlandsby. Gerhard Heiberg tar til orde for en statsgaranti på minst 18 milliarder, og Glomsaker er helt på linje med det norske IOC-medlemmet. Eksjedisjonssjefen legger ikke skjul på at i denne saken er det IOC og Gerhard Heiberg som stiller kravene.

- Den garantien staten eventuelt skal stille er en brutto-garanti. Og der må alle kostnader inngå, sier Glomsaker.

 

 

Siste nytt

 • Leeds får millionbot for spionasje

  Leeds bekrefter på sine sider at de får en bot på 200.00 pund etter at de spionerte på Derby før toppkampen i Championship i januar.

  Trener Marcelo Bielsa tok på seg ansvaret for spionasjen.

  – Vi beklager å ha oppført oss på en måte som er kulturelt uakseptabel i engelsk fotball, sier en talsmann fra klubben.

 • Den norske VM-troppen komplett

  Sondre Turvoll Fossli og Martin Løwstrøm Nyenget får rollen som hjemmesittende reserver for det norske langrennslandslaget under Seefeld-VM.

  Det opplyser Norges Skiforbund mandag kveld.

  Med Fossli og Nyenget er den norske VM-troppen komplett.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal