NRK Meny
Normal

Heiberg snakker ut: – Jeg er vel Norges mest upopulære mann

Gerhard Heiberg (75) fikk enorm oppmerksomhet etter flere krasse medieuttalelser under OL i Sotsji. IOC-medlemmet hevder han ikke har latt seg påvirke av all kritikken.

Gerhard Heiberg mener han er norges mest upopulære mann. Helt siden Sotsji OL har han nektet å snakke med norske medier. Nå tror han IOC-presidents norgesbesøk om to uker blir svært viktig.

HEIBERG TILBAKE: Gerhard Heiberg snakket med norske medier for første gang siden Sotsji-OL mandag. Reporter: Kim Peder Rismyhr.

– Jeg opplevde det som rart, jeg følte ikke at jeg sa noe galt eller at det jeg stod for ble gjort kjent. Jeg synes det hele var litt merkelig, sier Heiberg til NRK.no.

Heiberg gikk nærmest i hi etter uttalelsene om arrogante nordmenn i Sotsji.

Norges mann i den internasjonale olympiske komité ila seg selv munnkurv etter vinterlekene, og nektet å besvare henvendelser fra media.

Nå tar han bladet fra munnen.

– Jeg vil ikke si det gikk inn på meg, jeg har vært ute en vinternatt før. Men denne gangen følte jeg at det ble skutt ganske langt over mål, så da valgte jeg å ta en mediepause, sier han.

– Ikke måte på hvor forferdelig jeg var

Heiberg mener uttalelsene hans i Sotsji, der han blant annet sa at «nordmenn er kjent for å være arrogante», ble tatt helt ut av proporsjoner.

75-åringen er spesielt kritisk til medienes oppslag.

– Jeg reagerte voldsomt på oppslagene som handlet om hva jeg skulle ha sagt og hva jeg mener. Det var ikke måte på hvor forferdelig jeg var. Jeg er vel Norges mest upopulære mann fortsatt, men det tar jeg med meget stor ro, sier han.

Her er uttalelsene

Heibergs mye omtalte uttalelser kom etter at de norske langrennsløperne fikk to advarsler etter åpningshelgen i OL.

Først var det langrennsjentene som fikk en såkalt reprimande for å ha brukt sørgebånd i konkurranse – deretter fikk Martin Johnsrud Sundby en advarsel etter et omdiskutert sporskifte like før målgang i herrenes 30-kilometer med skibytte dagen etter.

Heiberg fikk følgende spørsmål av NRKs journalist etter åpningshelgen i OL:

– To advarsler på to dager. Oppfører Norge seg arrogant?

– Norge er i utgangspunktet kjent for å være arrogante. Og dette hjelper jo ikke akkurat på imaget, svarte Heiberg.

– Jeg håper at det ikke blir flere advarsler. La oss håpe at tingene roer seg og at det går uten flere advarsler, sa Heiberg.

– Vi må skjerpe oss litt?

– Bruk gjerne det ordet, svarte han videre.

Senere under Sotsji-lekene ble det kjent at Heiberg reklamerte for sitt eget rådgivningsselskap under OL, noe som ble kritisert fra norsk hold.

Tror på OL i Oslo

Heiberg var mandag i Oslo rådhus for å møte resten av søkerkomiteen til Oslo-OL 2022, i kjølvannet av Frps beslutning om å si nei til OL.

Der ble partene enige om at de nekter å gi opp håpet om et OL i hovedstaden, til tross for regjeringspartiets nei. Heiberg er blant dem som fortsatt tror sterkt på en norsk OL-søknad.

– Vi må snu trenden som synes å være blant det norske folk i dag, sier Heiberg.

Siste nytt

 • Messi med mål nummer hundre

  I kveldens 3–1-seier over Olympiakos fikk Lionel Messi æren av å sette inn sitt mesterligamål nummer 100.

  Tre minutter før pause ble Gerard Pique utvist for katalanerne.

  Barcelona leder gruppe D tre poeng foran Juventus som slo Sporting 2-1 i kveld.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Bare uavgjort for Atlético Madrid

  Atlético Madrid spilte uavgjort mot Tarik Elyounoussis Qarabag i dagens gruppespillskamp i Mesterligaen.

  Dermed står Atlético, som har nådd finalen i to av de tre siste sesongene, med bare to poeng etter tre kamper. Chelsea leder gruppen foran Roma.

  Azerbaijan Soccer Champions League Kevin Gameiro, Maksim Medvedev
  Foto: Aziz Karimov / AP
 • OL-sjef siktet for korrupsjon

  Carlos Nuzman, sjefen for fjorårets OL i Rio de Janeiro, er formelt siktet for korrupsjon, hvitvasking, skatteunndragelse og kriminell virksomhetsledelse. Nuzman er fra før suspendert fra sine verv i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Brazil Nuzman Arrested
  Foto: Silvia Izquierdo / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg