IOC kan endre regelverket etter sørgebåndssaken

Gerhard Heiberg medgir at IOC muligens viste for lite medfølelse i sørgebåndssaken. Han vil diskutere regelverket og åpner for at det kan bli endret.

Heiberg

IOC-medlem Gerhard Heiberg har måttet tåle massiv kritikk for flere saker de siste dagene.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

– Det er nok sånn at man kunne ha vist mer medmenneskelighet i denne saken, sa Gerhard Heiberg da han gjestet TV 2s OL-studio tirsdag morgen.

IOC-medlemmet har måttet tåle massiv kritikk for flere saker det siste døgnet, og brukte tiden i studio på å utdype hva han mener om de forskjellige sakene.

– Vil bli diskutert

marit

Marit Bjørgen har vært involvert i to av sakene Heiberg og IOC har fått kritikk for håndteringen av. Heiberg uttalte blant annet at hun kunne miste dette OL-gullet fordi hun figurerte i en ikke-olympisk reklame.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Blant annet tok han opp reprimanden IOC ga til det norske langrennslaget for bruk av sørgebånd under kvinnenes skiathlon. De norske damene gikk med sort tape rundt armen som en gest til Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som mistet broren dagen før rennet.

IOC likte ikke dette, og mente sørgebåndene var «upassende» og et brudd på regelverket deres.

Heiberg medgir at IOC muligens burde håndtert saken annerledes.

– Jeg har stor forståelse for jentene, men det er sånn regelverket har vært. Om vi skal endre det skal jeg ikke si nå, men det kommer til å bli diskutert, sier han.

På spørsmål fra programleder Arill Riise om ikke IOC kunne tolket sitt eget regelverk på en mindre firkantet måte i dette tilfellet, svarte Heiberg følgende:

– Jeg er helt enig. Men de som så og skrev dette brevet (klagen) tenkte ikke på det, de fulgte bare reglene i «Det olympiske charter» (IOCs regelbok). Dette kom maks uheldig ut, og det beklager jeg.

Andersen i samtaler med IOC

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund tror også IOC vil endre reglene sine. Han har vært i møte med med både IOC-president Thomas Bachs og hans høyre hånd Gilbert Felli i etterkant av sørgebåndsaken, ifølge Aftenposten.

– Gilbert Felli sa rett ut at IOC forstår Norge og vil se på regelverket. IOC var meget ydmyke. Felli lyttet til det jeg sa og lovet å følge opp i etterkant av OL. Da skal IOC se på regelverket. Han forsto definitivt det jeg ga uttrykk for på vegne av Norge Idrettsforbund. Samtalen mellom oss, om sørgebånd, varte ganske lenge, sier Andersen til Aftenposten.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

bind

Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira gikk lørdagens skiathlon med sort tape som sørgebånd rundt armen. Det var en gest til lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som mistet broren sin dagen før rennet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Forklarer «arrogant-uttalelse»

Heiberg har dessuten skapt nærmest furore med et utsagn om at nordmenn er arrogante. Han står for uttalelsen, men mener den ble tatt ut av sammenheng.

– Jeg har stusset veldig. Jeg har sett at det er laget en smørje av forskjellige uttalelser om forskjellige ting. Og dette har man laget en grøt av. Sånn sett opplever jeg at man har villet det verste, og det er det jeg har blitt servert, sa Heiberg, og sikter til det siste døgnets mange avisoppslag om saken.

Uttalelsene kom i et intervju med NRK om at Norge hadde fått to advarsler i løpet av OLs to første dager. Én for bruken av sørgebånd, og én for Martin Johnsrud Sundbys omdiskuterte sporskifte på skiathlonet, som er klaget inn av den russiske langrennstroppen.

Dette er uttalelsene Heiberg har fått kritikk for:

– To advarsler på to dager. Oppfører Norge seg arrogant? (NRK spør)

– Norge er i utgangspunktet kjent for å være arrogante. Og dette hjelper jo ikke akkurat på imaget. Jeg håper at det ikke blir flere advarsler. La oss håpe at tingene roer seg og at det går uten flere advarsler, sier Heiberg.

– Vi må skjerpe oss litt?

– Bruk gjerne det ordet.

Heiberg sier nå at uttalelsen om at nordmenn er kjent for å være arrogante ikke hadde noe med verken sørgebåndssaken eller Sundbys sporskifte å gjøre.

– Jeg har i mange henseender sagt at nordmenn har oppført seg arrogant. Det har ikke noe å gjøre med de to hendelsene. Vi oppfører oss ofte som verdensmestere. Når vi søker om OL i 2022 hadde det vært bedre om vi var mer villige til å lytte, og ikke kjøre på som vi vet og kan alt, forklarer Heiberg overfor TV 2.

Forsikrer om at Bjørgen beholder gullet

Heiberg måtte også svare på hvorfor han uttalte at Marit Bjørgen kunne komme til å miste gullet hun tok på 15-kilometeren med skibytte fordi hun figuerte i en ikke-olympisk reklame - til tross for at hun selv etter alt å dømme ikke visste om reklamen.

Heiberg sier at saken er død ettersom reklamen er fjernet, men står fast på at reglene rundt reklamer må være så strenge.

– Vi har et knalltøft regelverk rundt reklame for å beskytte våre sponsorer. Vi er nødt å ha noe imot sånt som det, sier han.

Siste nytt

 • Ba spillerne om å godta lønnskutt

  Premier League ba lørdag spillerne om å godta lønnskutt på 30 prosent under en telefonkonferanse med spillerforeningen (PFA) og managernes fagforening (LMA).

  De fikk beskjed om at ligaen kan tape 8,5 milliarder kroner om sesongen ikke kan fullføres og TV-rettighetshaverne krever refusjonen de da har rett på.

  Nå skal det diskuteres videre mellom spillere og enkelte klubber. Premier League har ikke rett til å beslutte lønnskutt for hele ligaen, og spillerne må gå med på det om det skal gjennomføres.

  I en uttalelse fra PFA står det at spillerne ønsker å ta ansvar og bidra økonomisk i koronaviruskrisen og at fagforeningen er villig til å fortsette diskusjonene med Premier League, men at det er en komplisert situasjon som krever tid. (NTB)

  nX8JRWJeVnE
  Foto: ISABEL INFANTES / AFP
 • Bryant valgt inn i Hall of Fame

  Basketballstjernen Kobe Bryant, som mistet livet i en tragisk helikopterulykke i januar, er valgt inn i sportens Hall of Fame. Bryant vant fem NBA-titler med Los Angeles Lakers og var allstar-uttatt 18 ganger.

  Kobe Bryant
  Foto: Martin Rickett / Pa Photos
 • Ny landslagssjef i fotball i Irland

  Stephen Kenny er Irlands nye landslagssjef i fotball. Han avløser Mick McCarthy før nasjonsligaomspillet om EM-plass. Det melder Irlands fotballforbund lørdag. Kenny rykker opp fra jobben som U21-trener og skulle etterfølge McCarthy etter sommerens EM-sluttspill, men nå er omspillet om EM-plass utsatt til høsten og selve sluttspillet til 2021.

  Stephen Kenny
  Foto: Ole Martin Wold

Sendeplan

Kl. Program Kanal