Hopp til innhold

IOC kan endre regelverket etter sørgebåndssaken

Gerhard Heiberg medgir at IOC muligens viste for lite medfølelse i sørgebåndssaken. Han vil diskutere regelverket og åpner for at det kan bli endret.

Heiberg

IOC-medlem Gerhard Heiberg har måttet tåle massiv kritikk for flere saker de siste dagene.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

– Det er nok sånn at man kunne ha vist mer medmenneskelighet i denne saken, sa Gerhard Heiberg da han gjestet TV 2s OL-studio tirsdag morgen.

IOC-medlemmet har måttet tåle massiv kritikk for flere saker det siste døgnet, og brukte tiden i studio på å utdype hva han mener om de forskjellige sakene.

– Vil bli diskutert

marit

Marit Bjørgen har vært involvert i to av sakene Heiberg og IOC har fått kritikk for håndteringen av. Heiberg uttalte blant annet at hun kunne miste dette OL-gullet fordi hun figurerte i en ikke-olympisk reklame.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Blant annet tok han opp reprimanden IOC ga til det norske langrennslaget for bruk av sørgebånd under kvinnenes skiathlon. De norske damene gikk med sort tape rundt armen som en gest til Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som mistet broren dagen før rennet.

IOC likte ikke dette, og mente sørgebåndene var «upassende» og et brudd på regelverket deres.

Heiberg medgir at IOC muligens burde håndtert saken annerledes.

– Jeg har stor forståelse for jentene, men det er sånn regelverket har vært. Om vi skal endre det skal jeg ikke si nå, men det kommer til å bli diskutert, sier han.

På spørsmål fra programleder Arill Riise om ikke IOC kunne tolket sitt eget regelverk på en mindre firkantet måte i dette tilfellet, svarte Heiberg følgende:

– Jeg er helt enig. Men de som så og skrev dette brevet (klagen) tenkte ikke på det, de fulgte bare reglene i «Det olympiske charter» (IOCs regelbok). Dette kom maks uheldig ut, og det beklager jeg.

Andersen i samtaler med IOC

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund tror også IOC vil endre reglene sine. Han har vært i møte med med både IOC-president Thomas Bachs og hans høyre hånd Gilbert Felli i etterkant av sørgebåndsaken, ifølge Aftenposten.

– Gilbert Felli sa rett ut at IOC forstår Norge og vil se på regelverket. IOC var meget ydmyke. Felli lyttet til det jeg sa og lovet å følge opp i etterkant av OL. Da skal IOC se på regelverket. Han forsto definitivt det jeg ga uttrykk for på vegne av Norge Idrettsforbund. Samtalen mellom oss, om sørgebånd, varte ganske lenge, sier Andersen til Aftenposten.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

bind

Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira gikk lørdagens skiathlon med sort tape som sørgebånd rundt armen. Det var en gest til lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som mistet broren sin dagen før rennet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Forklarer «arrogant-uttalelse»

Heiberg har dessuten skapt nærmest furore med et utsagn om at nordmenn er arrogante. Han står for uttalelsen, men mener den ble tatt ut av sammenheng.

– Jeg har stusset veldig. Jeg har sett at det er laget en smørje av forskjellige uttalelser om forskjellige ting. Og dette har man laget en grøt av. Sånn sett opplever jeg at man har villet det verste, og det er det jeg har blitt servert, sa Heiberg, og sikter til det siste døgnets mange avisoppslag om saken.

Uttalelsene kom i et intervju med NRK om at Norge hadde fått to advarsler i løpet av OLs to første dager. Én for bruken av sørgebånd, og én for Martin Johnsrud Sundbys omdiskuterte sporskifte på skiathlonet, som er klaget inn av den russiske langrennstroppen.

Dette er uttalelsene Heiberg har fått kritikk for:

– To advarsler på to dager. Oppfører Norge seg arrogant? (NRK spør)

– Norge er i utgangspunktet kjent for å være arrogante. Og dette hjelper jo ikke akkurat på imaget. Jeg håper at det ikke blir flere advarsler. La oss håpe at tingene roer seg og at det går uten flere advarsler, sier Heiberg.

– Vi må skjerpe oss litt?

– Bruk gjerne det ordet.

Heiberg sier nå at uttalelsen om at nordmenn er kjent for å være arrogante ikke hadde noe med verken sørgebåndssaken eller Sundbys sporskifte å gjøre.

– Jeg har i mange henseender sagt at nordmenn har oppført seg arrogant. Det har ikke noe å gjøre med de to hendelsene. Vi oppfører oss ofte som verdensmestere. Når vi søker om OL i 2022 hadde det vært bedre om vi var mer villige til å lytte, og ikke kjøre på som vi vet og kan alt, forklarer Heiberg overfor TV 2.

Forsikrer om at Bjørgen beholder gullet

Heiberg måtte også svare på hvorfor han uttalte at Marit Bjørgen kunne komme til å miste gullet hun tok på 15-kilometeren med skibytte fordi hun figuerte i en ikke-olympisk reklame - til tross for at hun selv etter alt å dømme ikke visste om reklamen.

Heiberg sier at saken er død ettersom reklamen er fjernet, men står fast på at reglene rundt reklamer må være så strenge.

– Vi har et knalltøft regelverk rundt reklame for å beskytte våre sponsorer. Vi er nødt å ha noe imot sånt som det, sier han.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal