Hopp til innhold

Heiberg reagerer på FIS-presidentens Hitler-kommentar: – Forferdelig

Gerhard Heiberg er overrasket over at FIS-president Gian Franco Kasper kunne sammenligne utestengelse av russere fra OL med Holocaust.

Gerhard Heiberg

REAGERER: IOC-medlem Gerhard Heiberg mener FIS-presidenten Gian Franco Kasper var «tankeløs».

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Det er en forferdelig sammenligning. Jeg kjenner Gian Franco veldig godt, og ble overrasket over at han kunne si noe sånt. Jeg er forferdet, sier Gerhard Heiberg til NRK.

Det norske IOC-medlemmet reagerer på uttalelsen som presidenten i det internasjonale skiforbundet (FIS), Gian Franco Kasper, kom med torsdag.

Sveitseren – som også er IOC-medlem – sammenlignet det å utestenge Russland fra vinter-OL med Holocaust.

– Det blir som Hitler gjorde det. Alle jøder skulle drepes, uavhengig av om de gjorde det eller ikke, sa Kasper, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Tankeløshet

Kasper var raskt ute med å beklage sitatet. Heiberg reagerer likevel sterkt på at en såpass profilert idrettsleder kan si noe sånt i utgangspunktet.

Gian franco Kasper

MÅTTE BEKLAGE: FIS-president Gian Franco Kasper måtte legge seg flat etter Hitler-kommentaren.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Dette vil jeg kalle tankeløshet. Jeg er veldig glad for at han har beklaget seg. Hvis ikke hadde jeg blitt både skuffet og forbannet, sier han.

– Det er lov å gjøre feil, men dette skulle aldri vært sagt, påpeker Heiberg.

Også presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, mener Kasper gikk langt over streken.

– Det var en veldig dårlig sammenligning. Men jeg kjenner han så godt, at jeg tror nok ikke han mente det på den måten, sier Besseberg til NRK.

– Jeg tror heller han mente å få frem noe som også jeg er enig i: At vi må beskytte de reine utøverne, og at det er galt å straffe uskyldige utøvere. Det er vel alle enige i.

– Dette var en strafferunde

Besseberg mener uttalelsen må settes på kontoen for tabber.

– Dette var en skivebom. For å si det på skiskytingspråket: Dette var en strafferunde. Det hender at det glepper av gårde et bomskudd for en god skiskytter også. Da får man en strafferunde som man gjerne skulle vært foruten.

Besseberg

MENER HAN BOMMET: IBU-president Anders Besseberg mener Gian Franco Kasper pådro seg en skivebom.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Gian Franco er en reflektert herremann, så dette var noe som glapp ut i mangel av en bedre sammenligning. Det er tragisk, sier Besseberg.

Idrettspresident Tom Tvedt ønsket på sin side å bruke lite tid og energi på Kaspers uttalelse.

– Sånne kommentarer synes jeg ikke fortjener noe annet svar enn at jeg ikke har noen kommentar til en så dårlig påstand. Det er ikke akseptabelt, sier han til NRK.

Kasper har tidligere gjort seg bemerket i Therese Johaug-saken.

Han sådde blant annet tvil om skistjernens forklaring om bruk av leppesalve før den positive dopingtesten, noe som fikk advokat Christian B. Hjort til å hevde forhåndsdømming.

Russland står i fare for å bli utestengt fra vinter-OL i Pyeongchang etter at McLaren-rapporten avslørte at over 1000 russiske idrettsutøvere var en del av Russlands dopingprogram fra 2011 til etter Sotsji-OL i 2014.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal