Heiberg: – Skepsisen startet med sørgebånd-saken i Sotsji

Gerhard Heiberg (75) mener Norge mister en gyllen mulighet til å påvirke IOC ved å si nei til OL.

Heiberg: Sørgebånd ødela OL-søknad

SE VIDEO: – Jeg tror vi kunne ha påvirket IOC og De olympiske leker for lang tid fremover med et arrangement i Oslo, sa Gerhard Heiberg da han gjestet Aktuelt på NRK2 onsdag kveld. Se hele intervjuet her.

Norges IOC-medlem sier han er overrasket over at Norge nå sier nei til OL.

– Jeg håpet de skulle komme et stykke lenger, og helst helt frem. Jeg ble overrasket, lei meg og skuffet, sier han til NRK.

Heiberg innrømmer samtidig at han har forstått at det kom til å bli vanskelig for Norge å arrangere lekene med en voksende skepsis i folket.

75-åringen mener skepsisen for alvor startet under OL i Sotsji da mange nordmenn følte seg tråkket på av IOC i den såkalte sørgebånd-saken.

– Det begynte med sørgebånd-saken, der jeg i høyste grad var innblandet, sier han og forklarer:

Glad Bjørgen

Marit Bjørgen tok OL-gull på 15-kilometeren i Sotsji med sørgebånd. Norge fikk etterpå en reprimande fra IOC på grunn av sørgebånd-bruken.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

– Norge søkte om å gå med sørgebånd på armen, IOC sa nei, så gjorde man det likevel. Så ble jeg spurt, og jeg hadde det dilemmaet at jeg personlig hadde stor forståelse, men er og var lojal til den organisasjonen jeg representerer, og måtte si fra at det ikke passet med vårt regelverk.

Kritiserte Norge

Det var etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen brått mistet broren sin dagen før den første langrennsøvelsen at de norske langrennskvinnene valgte å gå med sørgebånd - selv om IOC sa nei.

IOC ga Norge en reprimande for episoden.

I etterkant sa Heiberg at Norge måtte skjerpe seg og at nordmenn i utgangspunktet er kjent for å være arrogante.

Heiberg har senere innrømmet at IOC viste for liten medfølelse i saken.

– Det ble veldig vanskelig, og ble utlagt i forskjellige retninger som var negative. Det var vel begynnelsen på at folket ble skeptiske, sier Heiberg i dag om oppstyret rundt sørgebånd-saken.

(Les videre under bildet.)

Marit Bjørgen gir Therese Johaug en klem

Det var mye følelser i sving etter at Marit Bjørgen tok gull på 15-kilometeren i Sotsji-OL. Her gir hun en klem til Therese Johaug etter målgang. Begge to gikk med sørgebånd for å vise sin støtte til lagvenninnne Astrid Uhrenhold Jacobsen som mistet broren sin dagen før konkurransen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det har skremt meg

Heiberg mener Norge nå mister en gyllen mulighet til å påvirke organisasjonen som mange nordmenn ikke liker.

– Jeg tror vi kunne ha påvirket IOC, og de olympiske leker for lang tid fremover med et arrangement i Oslo, som ville vært på høyden med det som var i 1994. Med den entusiasmen som det norske folk har - ikke bare for idrett, men for OL. Derfor så jeg at dette kunne være en fantastisk mulighet å gå tilbake til våre røtter.

– Har du sett at dette (OL-nei) komme når du har lest meningsmålingene?

– Ja, jeg har det. Jeg har håpet vi skulle snu det, men jeg har forstått at det har vært utrolig vanskelig. Jeg har opplevd mye følelser rundt disse tingene - langt mer enn hva vi er vant til i Norge - nesten hatefulle enten for eller i mot. Det har skremt meg litt, men jeg har trodd vi skulle nå frem.

Sportsnyheter

Sheriff Tiraspol sjokkerer i mesterligaen – slo Real Madrid

Lille Sheriff Tiraspol kommer fra en stat som ikke er internasjonalt anerkjent. Tirsdag slo de sensasjonelt Real Madrid i mesterligaen og leder nå den tøffe gruppe D.

Siste nytt

 • Messi-scoring da PSG slo City

  I den fjerde kampen for Paris Saint-Germain fikk Lionel Messi omsider sin scoring. Den bidro til 2-0-seier over Manchester City i mesterligaen.

  Messi og hans spisskollegaer hadde stanget lenge fram til Kylian Mbappé la ballen igjen til den lille argentineren på 16-metersstreken i det 74. minutt. Messi kom stormende og skrudde ballen høyt i målet utenfor City-keeper Edersons rekkevidde.

  Målet kom i Messis første hjemmekamp for PSG i mesterligaen, og den utløste naturligvis ville jubelscener blant hjemmefansen.

  Den ble også nådestøtet for et City-lag som kunne og burde ha svart på Idrissa Gueyes tidlige ledermål, som kom etter åtte minutters spill.

  Messis lag står nå med fire poeng og topper gruppe A. Brugge har også fire poeng, mens City har tre og RB Leipzig null.

 • Knusende Liverpool-seier over Porto

  Liverpool var i scoringsform da de slo Porto på bortbane hele 5-1 i mesterligaoppgjøret tirsdag. Både Mohammed Salah og Roberto Firmino scoret hver sine to mål, mens Sadio Mané også var ansvarlig for en scoring. Etter seieren topper Liverpool sin gruppe suverent med seks poeng.

  Porto var hardt rammet av skader. Stopperkjempen Pepe måtte gi seg etter å ha fått problemer under oppvarmingen, mens midtbanespilleren Otávio måtte byttes ut før det var spilt et kvarter. Laget er nå på sisteplass med ett poeng.

  Liverpool spilte for øvrig med sørgebind etter klubblegenden Roger Hunts død.

 • Bråthen har levert stevning

  Ifølge VG har hoppsjef Clas Brede Bråthen levert stevning til Oslo tingrett. Det får også NRK bekreftet. Det innebærer at det allerede varslede søksmålet mot Norges Skiforbund blir en realitet.

  Også Bråthens advokat, Marit Håvemoen, bekrefter dette overfor NTB.

  Bråthens fagforening, Handel og Kontor, vil kommentere stevningen i en pressemelding tirsdag kveld.

  Norges Skiforbund og forbundets hoppkomité satt mandag i møter om Bråthen-konflikten, men det er ikke kommet noen konklusjon fra møtet.

  Toppledelsen i skiforbundet ønsker ikke å forlenge kontrakten til Clas Brede Bråthen når den går ut i april 2022, mens Bråthen lenge har varslet et søksmål hvor han krever fast jobb.

  Hopperne konkurrerer på Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal