Heiberg: – Skepsisen startet med sørgebånd-saken i Sotsji

Gerhard Heiberg (75) mener Norge mister en gyllen mulighet til å påvirke IOC ved å si nei til OL.

Heiberg: Sørgebånd ødela OL-søknad

SE VIDEO: – Jeg tror vi kunne ha påvirket IOC og De olympiske leker for lang tid fremover med et arrangement i Oslo, sa Gerhard Heiberg da han gjestet Aktuelt på NRK2 onsdag kveld. Se hele intervjuet her.

Norges IOC-medlem sier han er overrasket over at Norge nå sier nei til OL.

– Jeg håpet de skulle komme et stykke lenger, og helst helt frem. Jeg ble overrasket, lei meg og skuffet, sier han til NRK.

Heiberg innrømmer samtidig at han har forstått at det kom til å bli vanskelig for Norge å arrangere lekene med en voksende skepsis i folket.

75-åringen mener skepsisen for alvor startet under OL i Sotsji da mange nordmenn følte seg tråkket på av IOC i den såkalte sørgebånd-saken.

– Det begynte med sørgebånd-saken, der jeg i høyste grad var innblandet, sier han og forklarer:

Glad Bjørgen

Marit Bjørgen tok OL-gull på 15-kilometeren i Sotsji med sørgebånd. Norge fikk etterpå en reprimande fra IOC på grunn av sørgebånd-bruken.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

– Norge søkte om å gå med sørgebånd på armen, IOC sa nei, så gjorde man det likevel. Så ble jeg spurt, og jeg hadde det dilemmaet at jeg personlig hadde stor forståelse, men er og var lojal til den organisasjonen jeg representerer, og måtte si fra at det ikke passet med vårt regelverk.

Kritiserte Norge

Det var etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen brått mistet broren sin dagen før den første langrennsøvelsen at de norske langrennskvinnene valgte å gå med sørgebånd - selv om IOC sa nei.

IOC ga Norge en reprimande for episoden.

I etterkant sa Heiberg at Norge måtte skjerpe seg og at nordmenn i utgangspunktet er kjent for å være arrogante.

Heiberg har senere innrømmet at IOC viste for liten medfølelse i saken.

– Det ble veldig vanskelig, og ble utlagt i forskjellige retninger som var negative. Det var vel begynnelsen på at folket ble skeptiske, sier Heiberg i dag om oppstyret rundt sørgebånd-saken.

(Les videre under bildet.)

Marit Bjørgen gir Therese Johaug en klem

Det var mye følelser i sving etter at Marit Bjørgen tok gull på 15-kilometeren i Sotsji-OL. Her gir hun en klem til Therese Johaug etter målgang. Begge to gikk med sørgebånd for å vise sin støtte til lagvenninnne Astrid Uhrenhold Jacobsen som mistet broren sin dagen før konkurransen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det har skremt meg

Heiberg mener Norge nå mister en gyllen mulighet til å påvirke organisasjonen som mange nordmenn ikke liker.

– Jeg tror vi kunne ha påvirket IOC, og de olympiske leker for lang tid fremover med et arrangement i Oslo, som ville vært på høyden med det som var i 1994. Med den entusiasmen som det norske folk har - ikke bare for idrett, men for OL. Derfor så jeg at dette kunne være en fantastisk mulighet å gå tilbake til våre røtter.

– Har du sett at dette (OL-nei) komme når du har lest meningsmålingene?

– Ja, jeg har det. Jeg har håpet vi skulle snu det, men jeg har forstått at det har vært utrolig vanskelig. Jeg har opplevd mye følelser rundt disse tingene - langt mer enn hva vi er vant til i Norge - nesten hatefulle enten for eller i mot. Det har skremt meg litt, men jeg har trodd vi skulle nå frem.

Siste nytt

 • Spania blei europameister

  Spania scora 20 sekund før full tid og slo Kroatia 22-20 i EM-finalen.

  Spania leia 12-11 ved pause, men det såg ut til å glippe då Kroatia sludde 16-18 til 19-18 med få minutt att. Men i dei siste minutta heldt Spania hovudet kaldast.

  Jorge Maqueda Pena, Spania
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP
 • Effektivt United med 6-0-seier

  Ole Gunnar Solskjær kan smile bredt etter at hans Manchester United slo Tranmere Rovers fra tredjenivå hele 6-0 i FA-cupens fjerde runde. United var utrolig effektive og en seks minuttersperiode sørget for 3-0, takker være Harry Maguire, Diogo Dalot og Jesse Lingard. Phil Jones headet så inn en 4-0-ledelse til pause. Anthony Martial og Mason Greenwood sørget for at laget vant 6-0 på bortebane og avanserte i cupen.

  FA Cup Fourth Round - Tranmere Rovers v Manchester United
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Polsk hoppsuksess på heimebane

  Det hoppgalne publikummet i Zakopane fekk det dei kom for då Kamil Stoch vann konkurransen i storbakken. Polakken vann framfor austerrikaren Stefan Kraft, medan polske Dawid Kubacki sørga for ein god polsk dag.

  Marius Lindvik hoppa seg oppover resultatlista i andreomgangen og hamna på ein 6.-plass, medan Daniel André Tande svikta i finaleomgangen og enda på ein 13.-plass. Andre norske: (15) Robert Johansson, (16) Johann André Forfang og (30) Robin Pedersen.

  Uvn5hamnpg8
  Foto: FABRICE COFFRINI

Sendeplan

Kl. Program Kanal