Sjokkert Heiberg: – Historiens verste dopingtilfelle

IOC-medlem Gerhard Heiberg ble satt ut av Lance Armstrongs dopinginnrømmelser i intervjuet med Oprah Winfrey. Nordmannen mener idrettshistorien ikke har vært borti en verre dopinghistorie.

Armstrong og Heiberg

Lance Armstrong innrømmet i intervjuet med Oprah Winfrey at han dopet seg til alle sine sju Tour de France-seire. Gerhard Heiberg føler avsky over syklistens tidligere løgner.

Foto: AP/NTB Scanpix

– Jeg vil si at dette kanskje er det verste vi har vært utsatt for. Det er enda større enn med Ben Johnson, som var en stor sak under lekene i Seoul på 100 meter. Dette er større, sier Gerhard Heiberg til NRK.

Det norske IOC-medlemmet har i likhet med resten av sportsverdenen fått med seg Lance Armstrongs dopinginnrømmelser i intervjuet med Oprah Winfrey.

Heiberg ble overveldet over Armstrongs omfattende bruk av doping.

– Jeg ble litt slått ut. Jeg hadde ikke trodd at han hadde dopet seg så kraftig som han tydeligvis har gjort, sier Heiberg.

– Føler avsky

Armstrong har i flere år hardnakket benektet at han brukte doping på vei mot sykkeltoppen.

Heiberg omtaler Armstrongs som en idrettsmann som har stått frem som et symbol, en utøver som kjempet seg tilbake fra kreftsykdom og ble best i en av verdens største idretter.

Nå viser historien seg å være basert på juks.

– Han har ført hele sykkelsporten og internasjonal idrett bak lyset. Jeg føler en del avsky fordi han har stått frem så sterkt personlig og nektet for doping i alle år. Dette er en liten bombe, det er ingen tvil om det, sier Heiberg til NRK.

Sykling i Rio-OL

Etter at nyheten om Armstrongs dopinginnrømmelse kom i begynnelsen av uken, gikk IOC-medlem Dick Pound ut og hevdet at sykling kunne bli fjernet fra OL.

Det tror ikke Heiberg vil skje.

– Jeg tror ikke det skal bli reaksjonen. Sykkelsporten er såpass interessant for OL. Er det riktig som man påstår, at rytterne er rene, må de få lov til å fortsette, sier han og fortsetter:

– Jeg ser ingen grunn til å utestenge sykkel fra neste OL i Rio, men vi er nødt til å følge med, sier Heiberg.

– Ja, ja, ja

Oprah Winfrey gikk rett på sak i intervjuet med Armstrong.

Hun åpnet med flere ja og nei-spørsmål, der Armstrong blant annet fikk spørsmål om han hadde brukt prestasjonsfremmende midler i karrieren og om han hadde brukt ulovlige stoffer i alle sine Tour de France-seiere.

– Ja, ja, var svarene fra Armstrong

Dermed bekreftet 41-åringen det han har blitt beskyldt for i over ti år - han dopet seg til samtlige av Toure de France-titlene fra 1999 til 2005.

Siste nytt

 • Viking-talent på lån til Mjøndalen

  Viking-spiller Sebastian Sebulonsen (21) har skrevet ny kontrakt med klubben og lånes ut til Mjøndalen. Avtalen strekker seg ut juli, men oppholdet kan forlenges, opplyser Viking på sine nettsider.

  Sebastian Sebulonsen
  Foto: Christoffer Andersen / Christoffer Andersen
 • Wild rundspilt av St. Louis Blues

  Mats Zuccarello fikk nesten 19 minutter på isen da hans Minnesota Wild tapte 0-4 for St. Louis Blues i NHL. Minnesota Wild og St. Louis Blues ligger på henholdsvis tredje- og fjerdeplass i den vestlige NHL-avdelingen. Nå gjenstår bare én kamp i grunnspillet, og Wild møter nettopp Blues torsdag kveld lokal tid.

  Wild
  Foto: Jeff Curry / Reuters
 • Arsenal utnyttet Chelsea-tabbe

  Chelsea styrte banespillet, men misbrukte muligheten til mer eller mindre å sikre seg retten til spill i neste sesongs mesterliga etter 0-1-tapet for Arsenal.

  Chelsea ligger fortsatt plassert på 4.-plass selv om det ble null poeng, og det betyr at de også fortsatt ligger an til en plass Champions League kommende sesong selv om West Ham, Liverpool og Tottenham fortsatt har en teoretisk mulighet til å snappe den viktige 4.-plassen.

  Martin Ødegaard spilte hele kampen for Arsenal. Han fikk en liten mulighet med 20 minutter igjen å spille, men skuddet fra rundt 15 meters hold gikk over fra nordmannen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Shaun Botterill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal