Vil ikke kommentere kritikken: – Lund er tydeligvis sur og bitter

Både Gerhard Heiberg og Børre Rognlien avfeier kritikken mot antidopingarbeidet som grunnløse påstander.

Rognlien og Heiberg

Idrettspresident Børre Rognlien og IOK-visepresident Gerhard Heiberg mener kritikken er vrøvl fra 'en sur, gretten og gammel person'

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Torsdag går Jacob Lund, tidligere sponsorsjef i DNB og styreleder i Sponsorconsult AS, til et kraftig angrep på norske idrettstopper og det han mener er fraværende antidopingarbeid.

Lund mener idrettspresident Børre Rognlien og generalsekretær Inge Andersen «vegrer seg for å ta temaet nulltoleranse opp i internasjonale fora».

Samtidig mener Lund at styremedlem Gerhard Heiberg i Den internasjonale olympiske komité (IOK) er patetisk når han ikke behandler doping i friidretten med samme forakt som i sykkel .

– Bare vrøvl

Heiberg gir følgende kommentar etter å ha lest Lunds kronikk:

– Heldigvis er jeg på ferie, så når jeg leser sånt, har jeg ikke til hensikt å si noe særlig. Dette er et angrep på personer i Den olympiske komité og på meg, og det behøver jeg ikke svare på, sier Heiberg, og legger til:

– Det virker som vi ikke har gjort eller gjør noen ting i det hele tatt, og da lar jeg være å begynne fra «scratch».

– Men nå har du mulighet til å nevne eksempler på tiltak?

– Da måtte jeg ha begynt fra Adam og Eva, holdt på jeg å si. Det vi gjør via WADA (Verdens Antidopingbyrå), det vi prøver å få til overfor regjeringer over alt, samarbeid med idretten og alle de pengene vi bruker. I kronikken ser det ut som vi aldri har gjort noe, og da lar jeg Jacob Lund stå som han gjør. Og så jobber vi videre. Han er en sur, gretten og gammel person, og det får han fortsette å være, sier Heiberg.

– Hva med det han skriver om at du ikke vil utestenge utøvere på grunn av økonomiske interesser?

– Det er noe vrøvl. Hvorfor skal jeg imøtegå sånn? Så spør du om eksempler. Jeg lar det stå for hans regning. I mine øyne er han ferdig, og han er ikke involvert i noen ting for øyeblikket. Og han er tydeligvis sur og bitter, og det får han gjerne fortsette å være, sier Heiberg.

– Grunnløst

Idrettspresident Børre Rognlien har også lest kronikken til Lund. Han ønsker ikke å kommentere kronikken i detalj, men skriver følgende i en e-post:

– Jacob Lunds grunnløse påstander har jeg besvart i en kronikk i Aftenposten for flere måneder siden. Se også dagens intervju med meg gjennom NTB. Har ingen kommentarer ut over det.

I NTB-artikkelen, som Rognlien henviser til, tar presidenten til orde for flere uanmeldte dopingtester.

Han mener blant annet at WADA, Antidoping Norge og ledelsen i norsk idrett «må trappe opp kampen og bekjempe alt juks innen idretten».

– Grunnløse ytringer

Idrettsforbundets generalsekretær Inge Andersen er også ordknapp i sin kommentar til Lunds ytring. Han er på ferie, og viser til Rognliens svar.

– Jeg registrerer at Jacob Lund kommer med udokumenterte personangrep i saken. Slike grunnløse ytringer fra Lund ønsker jeg ikke å gå inn i en polemikk med, skriver Andersen i en SMS til NRK.no.

– Et godt tegn

Jacob Lund byline

Jacob Lund mener at IOK og idretten ikke gjør nok i antidopingarbeidet. – Og svarene deres viser at jeg har truffet noe, sier han

Kronikkforfatter Jacob Lund mener svarene fra Rognlien og Heiberg er et bevis på at han har truffet med kritikken.

– At de ikke har lyst til å kommentere artikkelen, tar jeg som et godt tegn. De har ingenting å svare med. Så enkelt er det.

– Hvordan kan du si at IOK ikke har gjort noe i antidopingarbeidet?

– Da ønsker jeg at Gerhard Heiberg kommer opp med hva de har gjort riktig nok. WADA har sin dopingliste, men det jeg ønsker er at de gjør hva de sier om nulltoleransen for dop. Det forundrer meg ikke hvis de som er tatt i friidretten nå, får stille i OL i 2016.

– Du skriver at de ikke har brukt makten sin overfor IOK sentralt og politikere. Hvordan vet du det?

– Det kan godt hende de har forsøkt, men det har ikke kommet ut i noen sammenhenger at det har skjedd. Det har ikke kommet frem at de jobber med nulltoleranse for doping hverken i NRK, VG, Dagbladet eller andre medier.

Lund tar seg ikke nær over at idrettstoppene ikke tar kronikken hans alvorlig.

– Jeg skjønner at Heiberg mener jeg er gammel og grinete, men så vidt jeg kan huske, er han oppimot 15 år eldre enn meg. Hvem som er gammel og grinete, er et godt spørsmål, sier Lund.

Vi gjør opmerksom på at Jacob Lund nå er tilknyttet NRK som konsulent i forbindelse med ervervelse av rettigheter.

Siste nytt

 • Ruud tok seg enkelt vidare

  Casper Ruud leverte knallsterkt og vann 6–1 og 6–2 mot Carlos Berlocq i første runde i ATP-turneringa i Rio de Janeiro tysdag. 20-åringen hadde få problem med den 16 år eldre argentinaren.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • 5.-plass til Foss-Solevåg

  Amerikanske Mikaela Shiffrin vinn parallellslalåmen i Stockholm og sikrar seg dermed også krystallkula i verdscupen i slalåm denne sesongen. På herresida vinn Ramon Zenhaeusern føre svenske André Myhrer. Sebastian Foss-Solevåg blir beste norske med ein 5.-plass, etter å ha slått ut Henrik Kristoffersen.

 • Vil ta laggull

  Tyskland har tatt alle de syv siste gullmedaljene i mesterskap i kombinert. Det vil Jan Schmid gjøre noe med. – Hvis jeg får med meg en medalje skal jeg være fornøyd, og så synes jeg vi som lag skal ha et mål om å ta det laggullet, det begynner å bli litt for mange år siden, sier den norske veteranen.

  Jan Schmid og Jørgen Graabak
  Foto: Andrea Solero / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal