Heiberg hyller Samaranch

Gerhard Heiberg ble medlem i den internasjonale olympiske komite (IOC) i 1994, nå hyller han mannen som tok ham inn i organisasjonen.

Gerhard Heiberg

- Han tok meg i sin favn, sier Gerhard Heiberg og avdøde Jose Antonio Samaranch.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I dag døde den tidligere IOC-presidenten Jose Antonio Samaranch.

Gerhard Heiberg var OL-direktør på Lillehammer i 1994 da Samaranch var IOC-president.

- Jeg vil beskrive ham som veldig åpen, flink til å lytte, flink til å kommunisere og alltid flink til å hjelpe og støtte, sier Heiberg.

Heiberg og Samaranch samarbeidet tett frem til lekene på Lillehammer.

- Han tok meg i sin favn og vi hadde et utmerket samarbeid frem til lekene. Etter det tok han meg inn i IOC, sier Heiberg.

Fikk snudd IOC

Jose Antonio Samaranch ble leder i en tid da IOC stort sett var konkurs og det var ingen som var villige til å arrangere lekene. I Moskva i 1980 og i Los Angeles i 1984 ble lekene boikottet, men Samaranch fikk snudd alt dette, mener Heiberg.

- Han fikk økonomien på fote og fikk folk til å samarbeide. Han har hovedæren for at de fem ringene står så sterkt over hele verden som de gjør i dag, sier han.

Omdiskutert

Samaranch var også en omdiskutert ICO-president. Tidligere i karrieren var han sportsminister i Francos fasicstregime.

- Jeg opplevde ikke det som noe problem. Han hadde lagt fortiden bak seg og skaffet seg et godt navn i internasjonal idrett. Dette var fra en tid langt tilbake. Hans fortid ble aldri diskutert, sier Heiberg.

I den perioden Samaranch ledet IOC var doping er stort tema. Spanjolen har blitt beskyldt for å ikke ta tak i dette problemet i tilstrekkelig grad.

- Nå er det nulltoleranse, men man må ikke glemme at det var Samaranch som tok Ben Johnson og fikk han utelukket. Men det har blitt mer systematikk etter at Rogge ble president og grensene har blitt satt kraftigere enn da Samaranch var president.

Sportsnyheter

1cf0_K6B65U

Flengende TV-kritikk etter Duestads finaledrama: – En liten skam å følge finalen

TOKYO/OSLO (NRK): Jeanette Hegg Duestad stod for et historisk øyeblikk i kvalifiseringen og var bare 0,6 poeng unna en bronsen i 10 meter lutfrifle. Men det nervepirrende finaledramaet var det ikke så lett å følge med på, selv for de som kan sporten best.

Siste nytt

 • Carapaz knuste konkurrentene

  I mange kilometer hadde Richard Carapaz og Brandon McNulty en luke på mellom 20 og 15 sekunder ned til konkurrentene. Etter hvert måtte McNulty gi seg, og Carapaz sikret Ecuadors andre OL-gull i historien.

  Det var en god stund et brudd som hadde en avstand på rundt 14 minutter på det meste. Men med 45 kilometer igjen ble de fire rytterne hentet inn.

  De norske, som var Tobias Foss, Markus Hoelgaard, Tobias Johannessen og Andreas Leknessund, hang godt med i hovedfeltet lenge. Leknessund fikk etter hvert litt problemer med sykkelen, og måtte slippe.

  Det samme måtte de andre nordmennene da det stadig nærmet seg målgang.

  Tour de France-vinner Tadej Pogacar angrep i en av de tøffeste stigningene, men det holdt ikke inn for sloveneren.

  Også Wout van Aert prøvde å ta igjen teten, men heller ikke han klarte det, til tross for at han var nære.

  Han endte i en spennende avslutning med Pogacar, der sistnevnte tok sølv. Van Aert måtte nøye seg med bronse.

  France Cycling Tour de France
  Foto: Daniel Cole / AP
 • Vaksinert utøver sjokkert over test

  Tyskeren Simon Geschke ble nektet start i landeveisrittet i sykling i OL etter at han testet positivt for koronaviruset. Det til tross for at han er vaksinert.

  Geschke har tidligere blant annet vunnet en etappe i Tour de France i 2015. Han bodde ikke i OL-landsbyen i Tokyo.

  Han sier han har fulgt alle smittevernregler i OL og legger til at han har det bra fysisk. En positiv spyttprøve ble bekreftet av en positiv PCR-test, selv om det var lave virusverdier i den.

  Til ZDF sier Geschke at han er sjokkert over at han kunne teste positivt selv om han er vaksinert.

  – Jeg trodde hele dagen at den positive prøven var en feil. Jeg kunne reise i Europa, til og med i Tour de France. Alt i Japan er litt annerledes, kanskje de tar det litt mer alvorlig, sier Geschke.

  Tyskeren tror han kan ha blitt smittet på en flyplass i forbindelse med reisen fra Frankrike til Japan.

  Det er ikke andre positive prøver i den tyske sykkeltroppen.

  I1UNLS5yfHo
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Tyfonvarsel i OL – flytter øvelser

  En tyfon er på vei mot Japans hovedøy og er ventet å nå regionen OL-byen Tokyo ligger i tirsdag. Uværet har allerede ført til OL-endringer.

  Rokonkurransene som skulle ha gått mandag er blitt framskutt til søndag i håp om å slippe unna uværet. Det er ikke uvanlig at værforhold gjør at øvelser i et OL må flyttes.

  En tyfon er tropisk lavtrykk med vindstyrker på over 33 meter per sekund, og den kalles også en tropisk orkan, skriver Store Norske Leksikon. Bildet nedenfor er brukt som illustrasjon, men viser ødeleggelsene da en tyfon traff en by nær Tokyo høsten 2019.

  Før det ligger det an til den varmeste OL-dagen. Prognosene for søndag sier opp til 35 varmegrader og lite skyer.

  Triathlonkonkurransen for menn kan bli ekstra krevende selv om det mandag er meldt to-tre grader kjøligere vær enn søndag.

  Utøverne starter allerede 06.30 lokal tid for å slippe unna den verste heten. Det betyr at startskuddet går allerede før midnatt søndag kveld norsk tid.

  WQpcw-7skGU
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal