Heiberg hyller Samaranch

Gerhard Heiberg ble medlem i den internasjonale olympiske komite (IOC) i 1994, nå hyller han mannen som tok ham inn i organisasjonen.

Gerhard Heiberg

- Han tok meg i sin favn, sier Gerhard Heiberg og avdøde Jose Antonio Samaranch.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I dag døde den tidligere IOC-presidenten Jose Antonio Samaranch.

Gerhard Heiberg var OL-direktør på Lillehammer i 1994 da Samaranch var IOC-president.

- Jeg vil beskrive ham som veldig åpen, flink til å lytte, flink til å kommunisere og alltid flink til å hjelpe og støtte, sier Heiberg.

Heiberg og Samaranch samarbeidet tett frem til lekene på Lillehammer.

- Han tok meg i sin favn og vi hadde et utmerket samarbeid frem til lekene. Etter det tok han meg inn i IOC, sier Heiberg.

Fikk snudd IOC

Jose Antonio Samaranch ble leder i en tid da IOC stort sett var konkurs og det var ingen som var villige til å arrangere lekene. I Moskva i 1980 og i Los Angeles i 1984 ble lekene boikottet, men Samaranch fikk snudd alt dette, mener Heiberg.

- Han fikk økonomien på fote og fikk folk til å samarbeide. Han har hovedæren for at de fem ringene står så sterkt over hele verden som de gjør i dag, sier han.

Omdiskutert

Samaranch var også en omdiskutert ICO-president. Tidligere i karrieren var han sportsminister i Francos fasicstregime.

- Jeg opplevde ikke det som noe problem. Han hadde lagt fortiden bak seg og skaffet seg et godt navn i internasjonal idrett. Dette var fra en tid langt tilbake. Hans fortid ble aldri diskutert, sier Heiberg.

I den perioden Samaranch ledet IOC var doping er stort tema. Spanjolen har blitt beskyldt for å ikke ta tak i dette problemet i tilstrekkelig grad.

- Nå er det nulltoleranse, men man må ikke glemme at det var Samaranch som tok Ben Johnson og fikk han utelukket. Men det har blitt mer systematikk etter at Rogge ble president og grensene har blitt satt kraftigere enn da Samaranch var president.

Siste nytt

 • Tour-avgjerd før 15. mai

  Trass i at Frankrike no er så godt som stengt på grunn av korona-viruset, vil ikkje arrangørane av Tour de France i juli avlyse rittet enno. Ifølgje cyclingnews.com er 15. mai sett som siste frist for ei avgjerd.

  Ei løysing som er diskutert, er å arrangere rittet utan publikum. Det likar ikkje ordførar Dniel Spagnou i Sisteron, byen med målgang i tredje etappe og starten i den fjerde.

  – Då er det betre å utseje starten til slutten av juli. Det er mogeleg no når OL er utsett, seier han.

  Tour de France er avvikla kvart år sidan 1903 med unntak av under verdskrigane.

  AFP_1J2376
  Foto: JEFF PACHOUD / AFP
 • Bodø/Glimt sikret seg stortalent

  G18-landslagsspiller Sebastian Tounekti forlater Tromsdalen til fordel for Bodø/Glimt, skriver Eurosport. Tounekti har vært aktuell for både Glimt og Tromsø, men valget falt til slutt på forrige sesongs sølvvinnere. 17-åringen signerer på mandag.

  Bodø/Glimt
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • TV-suksess for hviterussisk fotball

  Fotballen ruller fortsatt i Hviterussland. Det har ført til salgssuksess for landets øverste divisjon. Ifølge nyhetsbyråret Reuters har Hviterusslands fotballforbund solgt TV-rettighetene til ligaen til ti forskjellige land, deriblant Russland og India.

  I Hviterussland ruller fotballen fortsatt
  Foto: Sergei Gapon / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal