Hopp til innhold

Heiberg hjalp Beijing til OL-søknad - kan slå ut Oslo

Gerhard Heiberg (74) har stått bak OL-planene i Beijing i 2022. Nå kan kineserne danke ut Oslo i OL-kampen.

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg sier til NRK at han ble konsultert av toppledelsen i Kina etter sommer-OL i 2008. Det endte med at Heiberg hjalp kineserne med en prosess inn mot søknad om vinter-OL.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Heiberg er nemlig medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC), som bistår ulike nasjoner med råd og veiledning.

De siste årene har han jobbet hardt med å få kineserne til å vinne vinter-OL i 2022, men så kom plutselig Oslo inn i kampen.

Nå har han skiftet side.

– Da sommer-OL var ferdig i 2008, ble jeg konsultert av toppledelsen i Kina. Utgangspunktet var at de hadde en kjempesuksess. De lurte på hva de kunne gjøre neste gang. Jeg anbefalte vinter-OL, sier Heiberg til NRK.no.

  • Se intervju med Heiberg nederst i saken.
Illustrasjon OL Oslo 2022

Slik blir et eventuelt Oslo-OL i 2022 illustrert. Det konkurrerer med blant andre Kina.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

Besøker Kina jevnlig

Heiberg forteller at det var han som forplantet ideen om et vinter-OL i Beijing i 2022. Siden har han reist til Kina nesten én gang i måneden.

Kineserne ble også invitert til Oslo og Lillehammer i 2010 for å se og lære av hva Norge gjorde riktig i 1994.

– Jeg har gitt dem råd under marsjen, og det begynte lenge før Oslo var på banen. Jeg synes det er normalt da jeg er Norges IOC-representant og kjenner vinter-OL, sier Heiberg.

– Ser du paradokset i at du har hjulpet en av dine konkurrenter?

– Ja, det ser jeg, og derfor er jeg veldig åpen. Slik at det ikke kommer som julekvelden på kjerringa for folk etterpå. Og for å gjenta meg selv: Dette arbeidet begynte før Oslo kom på banen, sier Heiberg.

Han forklarer at det er mange ledere ifra mange nasjoner som har kontaktet ham for å få hjelp med en OL-prosess. Heiberg har blant annet vært formann i evalueringskommisjonen.

Saken fortsetter under bildet.

Åpningsseremonien under sommer-OL i Beijing i 2008

Sommer-OL i Beijing 2008 ble et uforglemmelig arrangement. Ikke lenge etter viste Kina interesse for å søke vinter-OL.

Foto: Bullit Marquez / AP

– Veldig spesielt

Skiskytterpresident Tore Bøygard er for tiden i Ruhpolding hvor landslagsløperne deltar i verdenscupen.

Tore Bøygard

Skiskytterpresident Tore Bøygard synes det er merkeleg at Heiberg har jobben på vegne av Kina.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Han synes det er merkelig at en norsk IOC-representant har jobbet på vegne av Kina.

– Jeg synes det er veldig spesielt. Som norsk representant i IOC har han bidratt mye for at Norge skal komme på banen og søke OL. Nå er det jo en veldig god søknad fra Oslo, og jeg synes det er veldig spesielt at den norske IOC-representanten skal hjelpe konkurrenten, sier Bøygard til NRK.no.

– Men Heiberg sier jo at dette ble avsluttet da Oslo kom på banen. Gjør han ikke bare jobben sin?

– Jo, for all del. Men Norge har vært på banen lenge. Vi husker jo Tromsø-søknaden, så det er jo ikke noe nytt at Norge har søkt om OL, selv om de har byttet by. Heiberg har hele tiden vært en ivrig forkjemper for å få OL til Norge. Jeg synes han bør bruke tiden på den norske interessen og ikke konkurrentene. Enten får IOC være nøytrale, eller så får medlemmene kjempe for hjemlandet, sier Bøygard.

Erik Røste

Skipresident Erik Røste omtaler Heiberg-hjelpen som uproblematisk.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Får støtte av skipresidenten

Heiberg selv mener Beijing-hjelpen er helt uproblematisk.

– Ja, både fordi det startet før Oslo kom inn, og fordi jeg helt åpen om det. Jeg ser ikke noen komplikasjoner i det hele tatt, sier Heiberg.

Han får støtte av skipresident Erik Røste.

– Det har han vært helt åpen på, og det har vært kjent i lang tid at han har hjulpet Beijing i forkant av sommer-OL, men også konseptet nå. Heiberg blir en viktig brikke for Norges OL-søknad, og jeg er helt sikker på at han passer på sine hatter i forhold til det, sier Røste.

Hvordan er det mulig for to ulike byer og søknader?

– Heiberg er et norsk IOC-medlem og i den sammenheng er det han som skal promotere den norske søknaden i IOC, sier Røste.

Løypene i VM-byen Pyeongchang

Pyeongchang, her fra skiskytter-VM i 2009, skal arrangere vinter-OL i 2018. Forhåpentligvis med litt mer snø.

Foto: Rolf Pettersen

– Vanskelig for dem

Heiberg sier til NRK.no at han var initiativtaker frem til 2011, og at det bare har vært kontakt på vennskapelig plan de siste årene.

– På nåværende tidspunkt er samarbeidet avsluttet, i og med at jeg har fortalt dem om min involvering i Oslo 2022, sier Heiberg, som ikke tror kineserne ødelegger et eventuelt Oslo-OL.

– Jeg har sagt til Kina at det blir vanskelig for dem å få OL uansett konsept, fordi OL i 2018 er i det fjerne østen (Sør-Korea). Det er også 2020 (Japan). Det vil være veldig rart hvis 2022 også gikk dit. Det er de klar over, men de har funnet ut at vil gå videre, sier Heiberg.

Oslo, Almaty, Beijing, Kraków og Lviv er de fem byene som har sagt at de vil søke om OL i 2022.

Bejing konkurrerer med Oslo om vinter-OL i 2022 og får hjelp fra Norges IOC-medlem. Heiberg sier han bare gjør jobben sin.

Siste nytt

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal