Heiberg hjalp Beijing til OL-søknad - kan slå ut Oslo

Gerhard Heiberg (74) har stått bak OL-planene i Beijing i 2022. Nå kan kineserne danke ut Oslo i OL-kampen.

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg sier til NRK at han ble konsultert av toppledelsen i Kina etter sommer-OL i 2008. Det endte med at Heiberg hjalp kineserne med en prosess inn mot søknad om vinter-OL.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Heiberg er nemlig medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC), som bistår ulike nasjoner med råd og veiledning.

De siste årene har han jobbet hardt med å få kineserne til å vinne vinter-OL i 2022, men så kom plutselig Oslo inn i kampen.

Nå har han skiftet side.

– Da sommer-OL var ferdig i 2008, ble jeg konsultert av toppledelsen i Kina. Utgangspunktet var at de hadde en kjempesuksess. De lurte på hva de kunne gjøre neste gang. Jeg anbefalte vinter-OL, sier Heiberg til NRK.no.

 • Se intervju med Heiberg nederst i saken.
Illustrasjon OL Oslo 2022

Slik blir et eventuelt Oslo-OL i 2022 illustrert. Det konkurrerer med blant andre Kina.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

Besøker Kina jevnlig

Heiberg forteller at det var han som forplantet ideen om et vinter-OL i Beijing i 2022. Siden har han reist til Kina nesten én gang i måneden.

Kineserne ble også invitert til Oslo og Lillehammer i 2010 for å se og lære av hva Norge gjorde riktig i 1994.

– Jeg har gitt dem råd under marsjen, og det begynte lenge før Oslo var på banen. Jeg synes det er normalt da jeg er Norges IOC-representant og kjenner vinter-OL, sier Heiberg.

– Ser du paradokset i at du har hjulpet en av dine konkurrenter?

– Ja, det ser jeg, og derfor er jeg veldig åpen. Slik at det ikke kommer som julekvelden på kjerringa for folk etterpå. Og for å gjenta meg selv: Dette arbeidet begynte før Oslo kom på banen, sier Heiberg.

Han forklarer at det er mange ledere ifra mange nasjoner som har kontaktet ham for å få hjelp med en OL-prosess. Heiberg har blant annet vært formann i evalueringskommisjonen.

Saken fortsetter under bildet.

Åpningsseremonien under sommer-OL i Beijing i 2008

Sommer-OL i Beijing 2008 ble et uforglemmelig arrangement. Ikke lenge etter viste Kina interesse for å søke vinter-OL.

Foto: Bullit Marquez / AP

– Veldig spesielt

Skiskytterpresident Tore Bøygard er for tiden i Ruhpolding hvor landslagsløperne deltar i verdenscupen.

Tore Bøygard

Skiskytterpresident Tore Bøygard synes det er merkeleg at Heiberg har jobben på vegne av Kina.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Han synes det er merkelig at en norsk IOC-representant har jobbet på vegne av Kina.

– Jeg synes det er veldig spesielt. Som norsk representant i IOC har han bidratt mye for at Norge skal komme på banen og søke OL. Nå er det jo en veldig god søknad fra Oslo, og jeg synes det er veldig spesielt at den norske IOC-representanten skal hjelpe konkurrenten, sier Bøygard til NRK.no.

– Men Heiberg sier jo at dette ble avsluttet da Oslo kom på banen. Gjør han ikke bare jobben sin?

– Jo, for all del. Men Norge har vært på banen lenge. Vi husker jo Tromsø-søknaden, så det er jo ikke noe nytt at Norge har søkt om OL, selv om de har byttet by. Heiberg har hele tiden vært en ivrig forkjemper for å få OL til Norge. Jeg synes han bør bruke tiden på den norske interessen og ikke konkurrentene. Enten får IOC være nøytrale, eller så får medlemmene kjempe for hjemlandet, sier Bøygard.

Erik Røste

Skipresident Erik Røste omtaler Heiberg-hjelpen som uproblematisk.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Får støtte av skipresidenten

Heiberg selv mener Beijing-hjelpen er helt uproblematisk.

– Ja, både fordi det startet før Oslo kom inn, og fordi jeg helt åpen om det. Jeg ser ikke noen komplikasjoner i det hele tatt, sier Heiberg.

Han får støtte av skipresident Erik Røste.

– Det har han vært helt åpen på, og det har vært kjent i lang tid at han har hjulpet Beijing i forkant av sommer-OL, men også konseptet nå. Heiberg blir en viktig brikke for Norges OL-søknad, og jeg er helt sikker på at han passer på sine hatter i forhold til det, sier Røste.

Hvordan er det mulig for to ulike byer og søknader?

– Heiberg er et norsk IOC-medlem og i den sammenheng er det han som skal promotere den norske søknaden i IOC, sier Røste.

Løypene i VM-byen Pyeongchang

Pyeongchang, her fra skiskytter-VM i 2009, skal arrangere vinter-OL i 2018. Forhåpentligvis med litt mer snø.

Foto: Rolf Pettersen

– Vanskelig for dem

Heiberg sier til NRK.no at han var initiativtaker frem til 2011, og at det bare har vært kontakt på vennskapelig plan de siste årene.

– På nåværende tidspunkt er samarbeidet avsluttet, i og med at jeg har fortalt dem om min involvering i Oslo 2022, sier Heiberg, som ikke tror kineserne ødelegger et eventuelt Oslo-OL.

– Jeg har sagt til Kina at det blir vanskelig for dem å få OL uansett konsept, fordi OL i 2018 er i det fjerne østen (Sør-Korea). Det er også 2020 (Japan). Det vil være veldig rart hvis 2022 også gikk dit. Det er de klar over, men de har funnet ut at vil gå videre, sier Heiberg.

Oslo, Almaty, Beijing, Kraków og Lviv er de fem byene som har sagt at de vil søke om OL i 2022.

Bejing konkurrerer med Oslo om vinter-OL i 2022 og får hjelp fra Norges IOC-medlem. Heiberg sier han bare gjør jobben sin.

Sportsnyheter

Ronaldo tydelig misfornøyd med å bli byttet ut: – Det er forkastelig

Manchester United slo Brentford komfortabelt, men det var Cristiano Ronaldo-bilder som skulle stjele mye oppmerksomhet da han virket tydelig misfornøyd med å bli byttet av.

Treneren hyller Pedersen etter VM-gullet: – Nok en stor dag på jobb

Etter to sølvmedaljer kunne Jesper Saltvik Pedersen endelig juble for et nytt gull i VM i snøsport etter at rivalen kjørte ut i 2. omgang.

Siste nytt

 • Sørloth scoret da Real Sociedad senket Atlético

  Alexander Sørloth scoret det siste målet da Real Sociedad slo Atlético Madrid 2-0 og tok seg til kvartfinale i den spanske cupen.

  Han spilte fra start på topp sammen med David Silva hjemme i San Sebastian. Adnan Januzaj scoret det første målet da han vant i lufta og nikket inn høyreback Joseba Zalduas innlegg etter en drøy halvtime.

  I det 47. minutt nølte Atlético-stopper med ballen da han ble presset av Sørloth og Mikel Oyarzabal. Nordmannen vant ballen fra ham, satte full fart mot mål og plasserte ballen kaldt til side for keeper Jan Oblak. Dermed var kampen punktert.

  Sørloth ble byttet ut i sluttminuttene, men jobben var gjort.

  Sørloth
  Foto: ANDER GILLENEA / AFP
 • Tottenham med ellevill snuoperasjon

  Det så lenge mørkt ut for Tottenham da hjemmelaget Leicester først ledet 1-0 og så 2-1.

  Men så skrudde Spurs og Steven Bergwijn på turboen. Først satte nederlenderen inn 2-2 i det 96. minutt etter et flott forarbeid av Matt Doherty.

  Da det så ut til å bli poengdeling, var Bergwijn frempå igjen og satte inn 3-2 til Tottenham i det 97. minutt.

  Dermed ble det tre knallsterke poeng til Antonio Contes menn.

  Premier League - Leicester City v Tottenham Hotspur
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Graham Hansens Barcelona til supercupfinale

  Barcelonas kvinnelag slet med å få ballen i mål mot Real Madrid i den spanske supercupens semifinale, men Alexia Putellas ordnet 1-0-seier på overtid.

  Alexia har fått både Ballon d'Or (gullballen) og Fifas The Best-pris som årets spiller i verden. Onsdag frelste hun Barcelona med scoring på en stolperetur.

  Caroline Graham Hansen startet angrepet da hun sendte Jennifer Hermoso i fullt firsprang nedover høyresiden. Innlegget nådde Asisat Oshoala, som fra kort hold skjøt i stolpen. Ballen spratt ut til Alexia, som satte inn kampens enste mål på Spanias fotballforbunds anlegg i Madrid. (NTB)

  Treningskamp: Rosenborg - Barcelona (0-3).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal