Heiberg håper Russland utestenges fra Rio-OL

IOC-medlem Gerhard Heiberg håper på full utestengelse når den internasjonale olympiske komité (IOC) skal avgjøre Russlands OL-skjebne søndag.

Hele 23 medaljevinnere fra OL i Beijing var dopet. Det kom frem etter at IOC i dag offentliggjorde en ny runde med retesting av utøvere fra OL i Beijing og London. Totalt har 45 nye utøvere testet positivt. Reporter: Halvos Ekland, foto: Ketil Kern og redigering: Nuno Duarte.

– Jeg håper vi er tøffe nok til å treffe den vanskeligste beslutning. Om vi er det, vil vise seg, men jeg har ikke noe imot om vi går så langt at vi utestenger nasjonen (Russland, journ. anm.) fra lekene i Rio, sier IOC-medlem Heiberg til NRK.

Dette er åpenbart noe Russland ikke ønsker, og russerne har gjort forsøk på å påvirke IOCs beslutning som skal tas førstkommende søndag.

– Det er klart at russerne ikke er fornøyde med det som foregår. De trekker sine konklusjoner, jobber og «lobber» for å få endret noe av vår tankegang. Jeg håper ikke de lykkes med det, sier han.

– Vi har vært naive

Tidligere fredag kom det frem at IOC har avslørt 45 nye positive dopingprøver.

Totalt er det nå avslørt hele 98 positive dopingprøver etter re-testing, og Heiberg er klar på at mye av dette skyldes for dårlig arbeid av IOC.

– Vi har hatt altfor stor tillit til det som har skjedd, og resultatet ser vi nå. Derfor tillater jeg meg selv å si at vi ikke har vært gode nok, sier han, og utdyper:

– Vi har vært naive, vi har vært godtroende og vi har ikke klart å fange opp dette. Våre rutiner må ha vært feil, og vår organisering må ha vært feil, så vi er nødt til å gå gjennom alt sammen.

Endringer i vente

At det har vært en rutinesvikt innad i IOC, levner Heiberg lite tvil om, og nå understreker han at det kommer til å bli gjort grep i arbeidet mot doping i idretten.

– Vi må se at vi kanskje må få internasjonale uavhengige observatører. Vi må ta det ut av idrettens organer og ut av enkelte nasjoner, slik at vi er relativt sikre på at det er nøytrale folk som jobber med dette, sier en klokkeklar Heiberg.

– Kommer vi til å se en endring på dette allerede inn mot neste OL?

– Ja, vi skal ha et møte nå i oktober, og vi kommer til å innkalle til et stort møte i 2017. Dette for å forebygge at vi ikke får noe lignende under vinter-OL i Pyeongchang i 2018, avslutter IOC-medlemmet.

Siste nytt

 • King-assist i Bournemouth-seier

  Joshua King sto for en målgivende pasning da hans Bournemouth tok en solid 3-1-seier hjemme mot Everton i Premier League søndag. Nordmannen var nest sist på ballen da Callum Wilson scoret 1-0, og han skaffet frisparket som ga 2-1.

  Joshua King
  Foto: Olly Greenwood / AFP
 • Ny verdensrekord på halvmaraton

  Geoffrey Kamworor fra Kenya løp inn til ny verdensrekord da han vant København halvmaraton på tiden 58.01 søndag.

  Kamworor forbedret dermed verdensrekorden med 17 sekunder. Det ble først oppgitt at vinneren ble den første mannen til å løpe halvmaraton på under 58 minutter, men tiden ble oppjustert to sekunder etter målgang.

  Norske Sondre Nordstad Moen løp inn til niendeplass i København. Han kom i mål på tiden 1.00.20, skriver Friidrettsforbundet.

  I kvinneklassen var det Berhane Dibaba Adugna fra Etiopia som stakk av med seieren. (NTB)

  Geoffrey Kamworor
  Foto: Seth Wenig / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal