NRK Meny
Normal

Heiberg frykter Sotsji-juks

Laboratoriet som har hatt ansvar for å sjekke dopingprøvene til russiske olympiske utøvere, mistet tirsdag lisensen. – I ettertid kan vi jo se at det var feil å stole på russerne, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg.

gerhard heiberg

VIL UNDERSØKE SOTSJI: Gerhard Heiberg forteller at IOC nå vi gå dopingprøvene fra Sotsji i sømmene. Han er redd for nye avsløringer. Her er han avbildet under OL i Sotsji i fjor.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Gerhard Heiberg, Norges medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC), var i Sveits da han fikk høre om de brutale avsløringene om doping i friidretten.

Han er sjokkert og forteller at rapportens opplysninger var mye mer omfattende enn hva IOC hadde forutsett.

– Nå må vi finne ut om vi vet den hele og fulle sannhet om hva som skjedde før og under OL i Sotsji, sier Heiberg.

Han forteller at IOC vil gjennomgå det de har av materiale, for å finne ut om flere utøvere egentlig var dopet under mesterskapet. Russerne vant klart flest medaljer under De olympiske lekene de selv arrangerte i 2014.

– Det er mulig at det var mye som skjedde i Sotsji som vi ikke har fått tak i, og som ikke tåler dagens lys. Derfor må vi gå dette i sømmene, sier Heiberg.

Stoler på WADA

Det er Verdens dopingbyrå (WADA) som har ansvar for at utøverne blir dopingtestet før mesterskap. WADA hadde akkreditert laboratoriet i Moskva til å analysere dopingprøver. Her ble også blodprøvene før Sotsji-lekene analysert. Tirsdag mistet laboratoriet lisensen.

Rapporten hevder at kontoret ødela 1417 dopingprøver før kommisjonen kom på besøk. Dette har sportsdepartementet tilbakevist. Problemet er at sportsdepartementet ikke er helt nøytralt, siden sportsministeren også er personen som har hatt statlig kontroll over dopinglaboratoriet.

Under mesterskap som OL, har WADA også observatører til stede for å sørge for at alt går riktig for seg.

– Vi har ingen indikasjoner på at WADA har sviktet, vi stoler på at WADA ikke visste noe om dette, sier Heiberg.

Samtidig mener Heiberg at IOC må bevilge mer penger til dopingtester.

– Det er grunn til å tro at Russland ikke er den eneste nasjonen som er involvert i dette. Vi bør nok forbedre vårt samarbeid med deltakernasjonene, sier Heiberg.

– Bør nektes adgang til OL i Rio

– Vi er nødt til å ty til drastiske tiltak. Om det som står i rapporten stemmer, bør ikke russerne få delta i Rio, sier Heiberg.

Dette har også lederen for kommisjonen som har gransket Russland, Dick Pound, anbefalt. Heiberg mener drastiske tiltak er viktig for at de andre utøverne skal føle at de er med på en rettferdig og sunn konkurranse.

– Dette er vårt mesterskap, og vi må være trygge på at alt går riktig for seg, sier Heiberg.

Siste nytt

 • Nedturen fortsetter for Everton

  Everton sliter både i mesterligaen og i europaligaen. Torsdag gikk laget på et stygt 1-5-tap hjemme for italienske Atalanta. Det var Evertons fjerde tap. Laget har sanket bare ett poeng i turneringen. Det kom i 2-2-kampen mot Apollon Limassol.

  Britain Soccer Europa League
  Foto: Peter Byrne / AP
 • Finaleplassen røk for Ulsrud

  Torsdagens semifinale endte med norsk 3-8-tap for Sverige for Thomas Ulsrud og hans curlingmannskap i EM. Tidligere på dagen hadde Ulsrud & co. sikret seg en plass i OL ved å bli blant de fire beste. Nå blir det spill om bronsen mot Sveits fredag.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
 • Torsdagens utfortrening også avlyst

  Torsdagens planlagte gjennomkjøring av utforløypa i Lake Louise måtte avlyses. Arrangøren vil spare på traseen til helgens øvelser. Også onsdag ble utfortreningen avlyst fordi snøen som falt tidligere i uken hadde gjort traseen for bløt.

  jansrud
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal