Hopp til innhold

Heiberg frykter Sotsji-juks

Laboratoriet som har hatt ansvar for å sjekke dopingprøvene til russiske olympiske utøvere, mistet tirsdag lisensen. – I ettertid kan vi jo se at det var feil å stole på russerne, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg.

gerhard heiberg

VIL UNDERSØKE SOTSJI: Gerhard Heiberg forteller at IOC nå vi gå dopingprøvene fra Sotsji i sømmene. Han er redd for nye avsløringer. Her er han avbildet under OL i Sotsji i fjor.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Gerhard Heiberg, Norges medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC), var i Sveits da han fikk høre om de brutale avsløringene om doping i friidretten.

Han er sjokkert og forteller at rapportens opplysninger var mye mer omfattende enn hva IOC hadde forutsett.

– Nå må vi finne ut om vi vet den hele og fulle sannhet om hva som skjedde før og under OL i Sotsji, sier Heiberg.

Han forteller at IOC vil gjennomgå det de har av materiale, for å finne ut om flere utøvere egentlig var dopet under mesterskapet. Russerne vant klart flest medaljer under De olympiske lekene de selv arrangerte i 2014.

– Det er mulig at det var mye som skjedde i Sotsji som vi ikke har fått tak i, og som ikke tåler dagens lys. Derfor må vi gå dette i sømmene, sier Heiberg.

Stoler på WADA

Det er Verdens dopingbyrå (WADA) som har ansvar for at utøverne blir dopingtestet før mesterskap. WADA hadde akkreditert laboratoriet i Moskva til å analysere dopingprøver. Her ble også blodprøvene før Sotsji-lekene analysert. Tirsdag mistet laboratoriet lisensen.

Rapporten hevder at kontoret ødela 1417 dopingprøver før kommisjonen kom på besøk. Dette har sportsdepartementet tilbakevist. Problemet er at sportsdepartementet ikke er helt nøytralt, siden sportsministeren også er personen som har hatt statlig kontroll over dopinglaboratoriet.

Under mesterskap som OL, har WADA også observatører til stede for å sørge for at alt går riktig for seg.

– Vi har ingen indikasjoner på at WADA har sviktet, vi stoler på at WADA ikke visste noe om dette, sier Heiberg.

Samtidig mener Heiberg at IOC må bevilge mer penger til dopingtester.

– Det er grunn til å tro at Russland ikke er den eneste nasjonen som er involvert i dette. Vi bør nok forbedre vårt samarbeid med deltakernasjonene, sier Heiberg.

– Bør nektes adgang til OL i Rio

– Vi er nødt til å ty til drastiske tiltak. Om det som står i rapporten stemmer, bør ikke russerne få delta i Rio, sier Heiberg.

Dette har også lederen for kommisjonen som har gransket Russland, Dick Pound, anbefalt. Heiberg mener drastiske tiltak er viktig for at de andre utøverne skal føle at de er med på en rettferdig og sunn konkurranse.

– Dette er vårt mesterskap, og vi må være trygge på at alt går riktig for seg, sier Heiberg.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal