Her er Hegle Svendsen 2,4 centimeter foran - til ny gullmedalje i VM

OSLO/NOVE MESTO (NRK.no): 15 minutter brukte juryen på å kåre Emil Hegle Svendsen som vinner etter thrilleravslutningen mot erkerivalen Martin Fourcade. Til slutt fastslo de at nordmannen var 2,4 centimeter foran.

Emil Hegle Svendsen vant med en ørliten tåspiss.
Kommentator: Andreas Satbrun Smith, Halvard Hanevold og Ola Lunde. Redigering: Petter Misje.

Emil foran med en tåspiss - og inn til nytt VM-gull i Nove Mesto!

– Jeg angret litt på at jeg jublet. Det hadde sett veldig dumt ut hvis det ikke hadde blitt seier, sier Hegle Svndsen og ler etter å ha mottatt gullet som viser at han så langt er VM-kongen i Nove Mesto. Det var hans tredje gull av tre mulige så langt.

– Å vinne VM-gull to dager på rad er bare fantastisk. Både VM og sesongen er en suksess nå uansett.

En annen ting som er fantastisk er måten gullet på søndag kom på.

– Helt utrolig. For en avslutning! Helt vanvittig! Ropte NRKs kommentatorer om spurtduellen mellom Fourcade og Hegle Svendsen i søndagens jaktstart.

– Emil Hegle Svendsen blir verdensmester, tror jeg! Det er den mest episke avslutningen noensinne! ropte kommentator Andreas Stabrun Smith da de to krysset målstreken.

Artikkelen fortsetter under

Andreas Stabrun Smith og Halvard Hanevold følgte spent med da Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade kjempet om VM-gullet. Redigering: Petter Misje.

Se NRK-kommentatorene under den svært spennende innspurten, der Emil til slutt trakk det lengste strået.

– Trodde det var over

Franskmannen startet åtte sekunder bak Emil Hegle Svendsen i dagens konkurranse, men tok kjapt igjen forspranget til nordmannen. Inn mot mål stakk de to av fra ledergruppen på fire mann, og la opp til en superspurt om gullet.

– Det var meget nervepirrende. Jeg trodde det var over da han fikk noen meter på meg tidlig, men på oppløpet var jeg sterkere, sa Emil Hegle Svendsen til NRK etter den høydramatiske seieren.

Artikkelen fortsetter under

Emil Hegle Svendsen jublet uten å være helt sikker på seier. Intervju: Dag Erik Pedersen, Halvard Hanevold og Andreas Stabrun Smith. Redigering: Petter Misje

- Måtte påvirke dommerne, sier Emil om jubelen rett etter målstreken.

Til slutt måtte det fotofinish til for å kåre en vinner etter spurtduellen, og det var lenge usikkert om hvem stakk av med gullet. Etter et kvarter med studering av målbildene ble det klart at Emil Hegle Svendsen fikk sitt tredje gull av tre mulige.

– 2,4 centimeter foran

– Det var en enstemmig jury. Alle fem dømte Emil Hegle Svendsen først. Bildet viser at høyrefoten hans er 2,4 centimeter foran Fourcades, sier Peer Lange, kommunikasjonsdirektør i IBU, det internasjonale skiskytterforbundet til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under

Fotofinish Hegle Svendsen Foucarde

Her er fotofinishen som skal vise at Emil er foran franskmannen.

Fourcade selv var ikke fornøyd med å tape en ny duell med Hegle Svendsen under årets VM.

– Jeg er skuffet selvsagt, for jeg ville vinne. Jeg følte meg sterk i den siste bakken, sier han til NRK.no.

De andre nordmennene skjøt seg bort

Hegle Svendsen gikk ut først i dagens konkurranse etter seieren på sprinten lørdag. Fourcade gikk ut som nummer to, mens Jakov Fak gikk ut som nummer tre, elleve sekunder bak. Ole Einar Bjørndalen var fjerdemann ut 20 sekunder bak.

Inn mot første skyting var det dødt løp mellom Hegle Svendsen og franskmannen, og ut fra skytingen var situasjonen uforandret etter at begge skjøt fullt hus.

Dessverre for Norge var ikke den første skytingen like vellykket for Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø, som begge fikk to bom.

Artikkelen fortsetter under

To bom på første skyting ødela for Bjørndalen.
Kommentator: Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde. Redigering: Petter Misje.

Bjørndalen med to bom i den første skytingen. Dermed forsvant håpet om ny VM-medalje.

Dermed ble det tøft for medaljejagende Bjørndalen å hente inn det tapte.

– Da er det Emil Hegle Svendsen som blir Norges håp, mente Stabrun Smith da nordmennene var ferdige med den første skytingen.

Det skulle vise seg å stemme.

Ole Einar Bjørndalen ble nummer ti, Tarjei Bø nummer 17 og Henrik L'Abeé Lund ble nummer 20.

Virket som om Emil hadde kontroll

Hegle Svendsen fortsatte den gode skytingen i den andre serien, og etter et nytt fullt hus tok han teten alene etter at Fourcade fikk én bom.

Det var tydelig at Hegle Svendsen har prikket inn formen til VM i Nove Mesto, for den store akilleshælen, den stående skytingen, gikk som en drøm. Etter en rask og feilfri første serie, der Fourcade hadde plukket opp nok en bom, så det ut som om nordmannen hadde gullet i sin hule hånd.

Men det ble kanskje litt vel komfortabelt. På den siste skytingen fikk Emil én bom, men det virket likevel som om han fremdeles hadde full kontroll.

Artikkelen fortsetter under bildet

Emil Hegle Svendsen fikk 1 bom på siste skyting og gjorde det mer spennende enn nødvendig.
Kommentator: Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde. Redigering: Petter Misje.

Hegle Svendsen gjør det spennende på den siste skytingen. Det virket som om nordmannen hadde kontroll, men konkurrentene tok kjapt innpå.

– Plutselig var de der

Det var før han gikk ut til passering fra skytingen og russeren Dmitrij Malysjko kom jagende rett bak.

– Jeg fikk ikke med meg at de skjøt så bra. Plutselig var de bare der, sa Hegle Svendsen om situasjonen som oppsto etterpå.

For snart hengte også Fourcade og Anton Shipulin seg på, og inn mot mål var det fire mann i tet som kunne ta gullet.

– Jeg skjønte ingenting, jeg trodde det skulle stå mellom meg og Malysjko, fortalte nordmannen.

– Har det skjedd noe med Emil? Undret NRKs kommentatorer seg etter den siste skytingen.

– Dette er den merkeligste avslutningen på en jaktstart noensinne, mente Stabrun Smith om måten Hegle Svendsen lot konkurrenten ta han igjen.

Men avslutningen gikk snart over fra å være den merkeligste, til å bli den mest spennende noensinne.

Siste nytt

 • Start-spiller koronasmittet

  IK Start har valgt å utsette dagens treningsøkt etter at de fikk vite at en spiller i troppen er koronasmittet. Det melder klubben selv på sine nettsider.

  Det er enkelte spillere som har vært i kontakt med vedkomne før den positive prøven, og de må nå i karantene.

  Alle A-lagsspillere er i dag sendt hjem i karantene mens det kartlegges om det er flere i og rundt klubben som har vært i nærkontakt med vedkommende.

  Eliteserien 2020 Start - Haugesund 5-1
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Ny skuffelse for Jansrud

  Kjetil Jansrud har mye ansvar å bære på sine skuldre frem mot VM. Både Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted er ute med skade, og dermed er det veteranen som seiler opp som Norges håp i fartsrennene i VM.

  Men i Kitzbühel har Jansrud slitt med å prestere. Fredag og søndag ble det svake resultater i utfor, mens under mandagens super-G kjørte han ut tidlig i løpet.

  – Jeg prøvde å være aggressiv i dag. Men jeg fikk problemer med en gang og da forplantet det seg bare hele veien. Så forsvant jeg ut av sporet og kjørte ut, sa Jansrud til NRK etter å ha kommet ned i målområdet.

  Vincent Kriechmayr ligger an til å vinne rennet når alle de antatt beste har vært i aksjon.

  Gårsdagens overraskelsesmann, Henrik Røa, kommer på startnummer 48.

  Alpine Skiing - Men's Super-G
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters
 • Bekreftet: Lampard har fått sparken

  Frank Lampard har fått sparken som Chelsea-manager. Det bekrefter klubben selv i en pressemelding.

  – Dette er en veldig vanskelig avgjørelse for klubben. Spesielt siden jeg har et utmerket personlig forhold til Frank, og jeg har enormt stor respekt for ham, sier Chelsea-eier Roman Abramovich i en uttalelse.

  Dermed forlater Lampard klubben han spilte mesteparten av sin karriere i. Han tok over Chelsea sommeren 2019, men har slitt med å levere gode nok resultater denne sesongen. For øyeblikket er Chelsea helt ende på en niendeplass på tabellen.

  Det var Telegraph som først meldte om sparkingen mandag formiddag.

  Ifølge The Athletic er det den tyske treneren Thomas Tuchel som tar over. Tuchel ble nylig sparket fra jobben i PSG.

  Lampard
  Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal