NRK Meny
Normal

Reddet av hjelmen i fjor - nå får han refs for å droppe den

Emil Hegle Svendsen (28) får kritikk av landslagstreneren etter at han droppet å bruke hjelm da han duellerte mot erkerivalen Martin Fourcade på rulleski.

Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade satt avgårde på rulleski uten hjelm.

Her setter Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade avgårde uten hjelm under konkurransen i Sirdal.

– Skiskytterne kommer opp i en fart på 40 km/t i denne traséen. Det er ganske fort uten hjelm... Så det er klart Emil burde brukt hjelm her, sier landslagstrener Espen Nordby Andersen til NRK.no.

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen mente han hadde flaks som ikke skadet seg verre da han falt på rulleski i fjor høst. Likevel droppet han hjelmen under deler av mandagens trening i Sirdal.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Andersen reagerer på at Norges største skiskytterstjerne - i likhet med erkerivalen Martin Fourcade - droppet å bruke hjelm da de duellerte i en skiskytterkonkurranse på rulleski i Sirdal mandag.

Svendsen brukte hjelm under mesteparten av treningen, men tok den av under duellen mot franskmannen. Ifølge treneren var det trolig for at den ikke skulle være i veien under skytingen.

Nordby Andersen var ikke til stede under treningssamlingen, men synes at hjelmmangelen er uheldig.

– Jeg tenkte litt det samme selv da jeg så det på TV på kvelden, sier skiskyttertreneren.

Svendsen falt stygt

Ikke bare fordi Hegle Svendsen er et stort forbilde for unge skiskyttere. Å falle på rulleski uten hjelm kan få fatale konsekvenser.

Flere skiløpere har vært involvert i ulykker mens de har gått rulleski. Tidligere i vår ble langrennsløper Kristin Størmer Steira påkjørt da hun trente i Oslo, men hadde heldigvis hjelm på seg.

– Man kan komme opp i samme fart som på sykkel. Det hender det er noen kvasse ulykker på rulleski, poengterer Nordby Andersen.

Nettopp det fikk Hegle Svendsen erfare da han falt stygt på en rulleskitrening i september fjor.

– Jeg kunne ha brukket både armer og bein. Det kunne gått skikkelig ille. Det er folk som ødelegger sesongen etter rulleskifall, sa Hegle Svendsen til NRK.no den gang.

– Hjelmen reddet ham

Nordby Andersen, som var til stede da uhellet var ute, la ikke skjul på at hjelmen kan ha reddet «super-Svendsen».

– Godt han brukte hjelm, sa treneren etter fallet.

Derfor er Nordby Andersen nå forundret over at skiskytterstjernen ikke har lært leksen sin.

Fallet i fjor var nok en lærepenge. Men det burde nok satt dypere spor. Det er tydeligvis blitt litt glemt nå.

– Dette er også noe vi har konfrontert Emil med tidligere, legger han til.

NRK.no har vært i kontakt med Hegle Svendsen, men han ønsker ikke å svare på hvorfor han lot hjelmen ligge. Skiskytterstjernen vil heller ikke si noe om refsen fra landslagstreneren.

– Det har jeg egentlig ingen kommentar til, sier Hegle Svendsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hegle Svendsen og Fourcade

Verken Emil Hegle Svendsen eller Martin Fourcade brukte hjelm da de konkurrerte mot hverandre i Sirdal.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Northug-kritikk

Petter Northug fikk for noen år tilbake kritikk for manglende hjelmbruk under en motbakkeøkt på trening. Hegle Svendsen lot altså hjelmen ligge i en trasé som innbyr til langt høyere fart.

– Vi har som hovedregel at vi skal bruke hjelm. Hovedargumentet for å droppe hjelmen er at den er upraktisk i forbindelse med skytingen, forklarer Nordby Andersen.

Espen Nordby Andersen

Espen Nordby Andersen er forundret over at Hegle Svendsen ikke har lært av sitt stygge fall på trening i fjor høst.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tarjei Bø valgte imidlertid å konkurrere med hjelmen på.

– Hvorfor valgte de forskjellig?

– Noen utøvere føler hjelmen er mer i veien på skytebanen enn andre. Jeg regner med at Emil mente den var for mye i veien, svarer treneren.

– Vi må stramme inn

Selv om eliteløperne oppfordres til å ha på seg hjelm til enhver tid når de går på rulleski, er det den enkelte utøveren selv som bestemmer om han vil følge oppfordringen.

Akkurat det kan det bli en slutt på nå.

– Det har vært deres valg, men de burde vel uten tvil bruke hjelm uansett setting.

– Spørsmålet er om vi må stramme til enda hardere og rett og slett si at de må bruke hjelm. Det er et alternativ, sier Nordby Andersen.

Landslagstreneren har også et forslag til hvordan det kan la seg gjøre uten at hjelmbruken går utover prestasjonen på standplass.

– Kanskje vi skulle lagt ned ressurser på en hjelm som er mindre i veien når man skal skyte. Det er noe vi kan jobbe med fremover.

– Vi må gå i oss selv og prøve å ta sikkerheten mer på alvor, avslutter Nordby Andersen.

Sist sesong var de verdens to beste skiskyttere. Martin Fourcade vant verdenscupen, mens Emil Hegle Svendsen ble VM-konge. Nå trener de sammen i Sirdal og har konkurranser lagene i mellom.

Sist sesong var de verdens to beste skiskyttere. Martin Fourcade vant verdenscupen, mens Emil Hegle Svendsen ble VM-konge. Nå har de konkurrert mot hvernadre på rulleski i Sirdal - uten hjelm på hodet.

Siste nytt

 • Uavgjort i Leicester

  Leicester utlikna ti minutt før slutt og spela 1-1 mot West Bromwich i Premier League i kveld. Nacer Chadli gav WBA leiinga midt i andre omgang, og det var Riyad Mahrez som utlikna for heimelaget.

  Leicester er dermed framleis på tredje siste plass i ligaen.

  Riyad Mahrez
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Bakelants ute av intensiven

  Den belgiske sykkelprofilen Jan Bakelants, som brakk to ryggvirvler og sju ribbein i en stygg velt nylig, er på bedringens vei.

  Mandag ble 31-åringen flyttet ut av intensivavdelingen, tre dager etter at han gjennomgikk en ryggoperasjon.

  Han fikk skadene da han veltet stygt i en utforkjøring under Giro di Lombardia nylig.

  Jan Bakelants
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Malmö blei svensk meister

  Med 3-1 borte over Norrköping forsvarte Malmö FF seriegullet frå i fjor og sikra årets svenske meisterskap tre rundar før slutt.

  David Moberg Karlsen gav heimelaget tidleg leiing. Men Carlos Strandberg, Lasse Nielsen og Anders Christiansen scora for Malmö i andre omgang.

  Malmö-jubel
  Foto: Björn Lindgren/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal