Hegerbergs klubbvenninner satte TV-rekord i målfest

PARIS/OSLO (NRK): Vertsnasjonen fikk en drømmestart på VM i åpningskampen, og aldri før har flere sett en fotballkamp for kvinner i Frankrike.

Eugénie Le Sommer jubler etter sin 1-0-scoring mot Sør-Korea

ÅPNET FESTEN I PARIS: Eugénie Le Sommer fikk æren av å score det første målet i VM på hjemmebane.

Foto: Francois Xavier Marit / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

Hele 9,8 millioner benket seg foran TV-en for å få med seg 4-0-seieren over Sør-Korea.

Grant Wahl, fotballreporter for blant annet Sports Illustrated og Fox Sports TV, påpeker at 3,3 millioner amerikanere så USAs første kamp under 2015-VM.

Det bor altså 320 millioner mennesker i USA mot Frankrikes 65.

Laster Twitter-innhold

– Vi vil skrive en ny historie og vi tar det steg for steg, sier Amandine Henry til NRK, vel vitende om at Frankrike aldri har tatt en mesterskapsmedalje.

Det ønsker vertsnasjonen å endre på i år.

Frankrikes kaptein, Henry, satte punktum for det som ble en fransk festkveld da hun skrudde inn vertsnasjonens fjerde mål fem minutter før slutt.

– Det var fantastisk. Å score på hjemmebane med familien min her, det er en drøm, forteller Henry.

Før pause ble Le Sommers mål etterfulgt av to hodestøt fra Wendie Renard, og dermed hadde Frankrike langt på vei avgjort åpningskampen mot Sør-Korea før pause på et fullsatt Parc des Princes.

Henry spiller til daglig sammen med Ada Hegerberg i Lyon, klubben som har vunnet mesterligaen de siste fire årene. Det gjør også Frankrikes to andre målscorere, Eugénie Le Sommer og Wendie Renard.

Fikk bruk for videodømming

De 45 261 tilskuerne på tribunen i Paris fikk se Le Sommer gi vertene ledelsen før ti minutter var spilt.

Amandine Henry vant ballen inne på Sør-Koreas halvdel, spilte vegg med Kadidiatou Diani, før hun stormet mot dødlinjen. Der la hun ballen ut i feltet til Le Sommer, som satte den kontrollert i mål via tverrliggeren.

le sommer intervjues

POPULÆR: Franske Eugenie Le Sommer’s scoring etter ni minutter mot Sør-Korea var historiens raskeste scoring i en VM-åpningskamp.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

– Det var fantastisk å score det første målet. Jeg er spiss og alle har snakket om å score det første målet i turneringen, så jeg er veldig stolt av det, sier Le Sommer til NRK etter kampen.

– Er dere favoritter til å vinne VM?

– Jeg vet ikke. Vi må vinne den neste kampen og gjøre det så godt som vi kan, sier den 30 år gamle spissen.

Hjemmelaget trodde de hadde lagt på til 2-0 da Griedge Mbock Bathy scoret på volley etter en innøvd cornervariant, men scoringen ble annullert etter bruk av videodømming – som aldri før har vært brukt i et fotball-VM for kvinner.

VMs høyeste brukte hodet

Vertsnasjonen kunne imidlertid juble for sitt andre mål ti minutter senere.

Da steg Wendie Renard, som med sine 187 centimeter på strømpelesten er mesterskapets høyeste spiller, til værs og stanget ballen kontant ned i hjørnet.

Wendie Renard under åpningskampen mellom Frankrike og Sør-Korea

GIKK FORAN: Midtstopper Wendie Renard scoret to mål i åpningskampen i VM.

Foto: Francois Mori / AP

Midtstopperen gjentok prosessen to minutter på overtid i første omgang.

28-åringen satte pannebrasken til og sendte ballen ned i samme hjørne. Av hennes elleve siste scoringer for Frankrike har Renard nå scoret ti på hodet.

– Hun skremte vettet av sørkoreanerne i dag, kommenterte NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

– Hun er verdens beste midtstopper, sa både Le Sommer og Henry til NRK etter kampen.

Etter at Henry satte inn Frankrikes fjerde for kvelden fem minutter før slutt i andre omgang, kunne det franske hjemmepublikummet gå hjem med smil om munnen.

Publikumsmessig jubelvår

At Parc des Princes, som til daglig er Paris Saint-Germains hjemmebane, var fullsatt under VM-åpningen, understreker igjen hvilken publikumsmessig jubelvår kvinnefotballen har opplevd.

Bakgrunn: Storklubbenes kamp om kvinnefotballen – investerer mer

I januar troppet 48 121 tilskuere opp da Athletic Bilbaos kvinnelag møtte Atlético Madrid i cupen.

17. mars ble det satt publikumsrekord i klubbsammenheng da 60 739 tilskuere så ligakampen mellom Atlético Madrid og Barcelona.

Publikumsrekord i Madrid

REKORDKAMP: Barcelona vant 2-0 over Atlético Madrid i den mest sette klubbkampen i kvinnefotballens historie.

Foto: Gabriel Bouys / AFP

Samme måned fikk Juventus-damene for første gang spille på samme arena som Torino-klubbens herrer spiller på til vanlig. Da ble danske Sofie Junge Pedersen matchvinner foran 39 027 tilskuere.

Også i mesterligaen har det blitt satt publikumsrekord denne våren. Da Ada Hegerbergs Lyon og Caroline Graham Hansens Wolfsburg møttes i kvartfinalen, satt 17 840 tilskuere på tribunen på Lyons hjemmebane.

VM-arrangørene sier at det er solgt 950 000 billetter til VM i Frankrike. 20 av 52 kamper er utsolgt i skrivende stund.

 • Norge VM-åpner mot Nigeria lørdag kl. 21:00. Kampen ser du på TV 2. Du kan høre oppgjøret på radiokanalen NRK Sport.
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Christensen inn i EM-troppen

  Målvakt Espen Christensen tar Magnus Abelvik Røds plass i EM-troppen etter at Rød pådro seg et brudd i foten i kampen mot Sverige.

  Bakgrunnen for at Rød erstattes med en keeper er at andrekeeper Kristian Sæverås er blitt magesyk og må isoleres fra troppen.

  Den norske EM-troppen ble redusert fra 18 til 16 spillere før åpningskampen mot Bosnia-Hercegovina, og da var Christensen og William Aar de to spillerne som ble vraket.

  Espen Christensen etter seieren over Østerrike
  Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK
 • Nadal enkelt videre i Melbourne

  Rafael Nadal tapte bare fem game for Hugo Dellien fra Bolivia da han tok seg videre fra 1. runde i Australian Open tirsdag. Kampen endte 6-2, 6-3, 6-0 etter å ha vart i drøye to timer.

  Maria Sjarapova fikk wild card av arrangørene, men 33-åringen røk 3-6, 4-6 for kroatiske Donna Vekic.

  Rafael Nadal
  Foto: John Donegan / AFP
 • Halvorsen spurtet inn til 6.-plass

  Kristoffer Halvorsen tok 6.-plass på første etappe av verdenstourrittet Tour Down Under tirsdag. Irske Sam Bennett vant. Foran seg hadde Halvorsen sterke spurtere som blant andre Jasper Philipsen, Elia Viviani og André Greipel.

  Sven Erik Bystrøm, som var opptrekker for Philipsen på UAE-laget, trillet inn til en 19.-plass. Også lagkameraten Vegard Stake Laengen deltar i rittet og ble nummer 96.

  Kristoffer Halvorsen
  Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal