NRK Meny
Normal

Ekspert på spansk fotball: – Klubben kan være på hell

Onsdag kveld røk Barcelona ut av Mesterligaen før semifinalen for første gang på syv sesonger. Det er ett av flere tegn på at Barcelonas dominans kan være over, mener ekspertene.

Spain Soccer Champions League Lionel Messi

Leo Messi får kritikk for å ikke jobbe hardt nok for laget etter gårsdagens Mesterliga-exit mot Atletico Madrid.

Foto: Andres Kudacki / Ap

– Konkurransen i europeisk klubbfotball er for stor til at de klarer å dominere med tiki-taka-spillet. For noen år siden var det nytt, nå har de fleste kommet opp med en motgift som i større og større grad fungerer, sier C-Mores La Liga-ekspert, Petter Veland om Barcelonas spill.

For første gang siden 2007 er ikke Barcelona videre til semifinalen i Mesterligaen. Barcelona har vært det dominerende laget i en årrekke, laget alle fryktet å møte, og har gått til topps i turneringen tre ganger siden 2006.

Hegemoniet kan stå for fall

Onsdag kveld røk laget ut i kvartfinalen mot Atletico Madrid, som ser ut til å ha funnet nøkkelen til å stoppe Barcelona. Veland vil derimot ikke snakke om Barcelonas fall helt enda.

TOPSHOTS-FBL-EUR-C1-ATLETICO-BARCELONA 481096191

Atletico Madrid sendte Barcelona ut av Mesterligaen og får elv spille semifinale.

Foto: DANI POZO / Afp

– Jeg mener at en må gi det en til sesong før en kan si at Barcelona ikke er blant de aller beste i Europa, for det syns jeg de fortsatt er. En ser selvfølgelig en tendens når de ryker 7-0 sammenlagt mot Bayern München i semifinalen i fjor og mot serielederen i Spania i år. Om det blir en trend kan en definitivt begynne å spekulere i om klubben er litt på hell, sier han.

Heller ikke Arne Scheie vil snakke om slutten for Barcelonas hegemoni helt enda.

– Det er disse spillerne som har vunnet EM og VM for Spania. Det er ingen grunn til å gråte for Barcelonas supportere helt enda. De er så klart uvant for dem, da de er godt vant med mangeseiere, men laget er fortsatt veldig godt, sier Scheie.

– Barcelona ble overkjørt

Men Barcelona var ikke det beste laget i kvartfinalen mot Atletico Madrid, og ble til tider utspilt. I løpet av de 20 første minuttene scoret Atletico ett mål og hadde tre stolpetreff.

– Barcelona skjønte ikke hva som traff dem. De ble overkjørt på samme måte som de selv er blitt kjent for å kjøre over motstanderne tidligere. Atletico viste en vilje, en guts og en tro på seg selv som ikke står tilbake for noen, sier Veland.

Kritikk mot Messi

En som mottar kritikk for sin innsats etter gårsdagens oppgjør er Barcelonas største stjerne, Leo Messi. Der Atleticos målscorer, Koke, løp 12,3 kilometer, bevegde Messi seg bare litt over halvparten så mye.

Bare Barcelonas keeper, José Pinto, løp mindre for Barcelona. I kanalen beIN Sports tv-sendinger gikk den tidligere franske landslagsbacken Willy Sagnol til angrep på Messis mentalitet.

– Messi tok motstanderen for idioter i kveld. Han brukte hele kampen på å gå rundt, sa Sagnol.

APTOPIX Spain Soccer Champions League

Neymar kan bli det siste kjøpet Barcelona foretar seg på over ett år.

Foto: Paul White / Ap

– Tvingende nødvendig med fornyelse

En annen faktor som kan være med på å svekke Barcelona i fremtiden er den overhengende FIFA-dommen som forbyr klubben mot å kjøpe spillere de to neste overgangsvinduene.

Veland mener det er en kritisk situasjon for Barcelona. Etter sesongen forsvinner mest sannsynlig både Victor Valdes og Carles Puyol, som har vært bærebjelker for laget i en årrekke.

– Det er både naturlig at det blir fornyet, men også tvingende nødvendig. Behovet har bare økt og økt for å få inn nye og yngre krefter som kan hjelpe Barcelona å modernisere måten de spiller fotball på. For at Barcelona skal kunne ta nye steg og finne en resept som igjen kan gjøre de uovervinnelige tror jeg de må få inn krefter utenfra som kan mikse det beste fra to verdener, sier Veland.

Siste nytt

 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
 • Seier for Tromsø

  Tromsø slo byrivalen Tromsdalen 2–0 i en treningskamp mandag ettermiddag. Tromsøs kamp mot Strømsgodset ble avlyst grunnet snøvær søndag, men mandag var det gode spilleforhold på Alfheim.

  Slobodan Vuk og Mushaga Bakenga scoret for TIL.

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Odd BK.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag