Heftig møtevirksomhet før Italia-samling

Langrennslandslaget jobber på spreng med å tilrettelegge for nye metoder for å unngå flere tilfeller av positive dopingtester. Men de vil ikke uttale seg om hva slags tiltak som diskuteres.

Det planlagte kick-off arrangementet med Norges Skiforbund er avlyst p kort varsel torsdag.

TØFF UKE: Flere av langrennstoppene, deriblant landslagssjef Vidar Løfshus (bildet), har startet denne uka med en rekke møter for å drøfte hvilke tiltak de skal sette i gang for å forhindre flere doping-saker. Her fra forrige uke, da Johaug-saken ble kjent.

Foto: Larsen, HÂkon Mosvold, Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Flere representanter fra skiforbundet har sittet i møter hele mandagen. Målet er blant annet å bli enige om hvilke strakstiltak som må iverksettes for å skjerpe rutinene.

– Det er mange ulike ting som diskuteres. Slik situasjonen er nå kreves det grundighet, sier medieansvarlig for langrennslandslaget, Gro Eide, til NRK.

Hun vil ikke si noe om spesifikt om hva som har stått på møteagendaen, eller hva slags tiltak som diskuteres.

Fortsetter tirsdag

Therese Johaug

FORTVILER: Therese Johaug føler seg uskyldig etter å ha testet positivt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Møtevirksomheten fortsetter også tirsdag. Slik skal de få nye metoder på plass allerede før kvinnelandslaget reiser på høydesamling til Val Senales i Italia onsdag.

En samling Therese Johaug har valgt å droppe for å få ro, og trene hjemme. Det var i nettopp Italia hun skal ha fått sårkremen Trofodermin, som inneholdt clostebol, og førte til en positiv dopingprøve.

Etter det NRK erfarer, har både landslagssjef Vidar Løfshus, kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset, landslagets nyansatte lege, Dag Lunder, og leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad vært blant de som har vært samlet til diskusjon.

– Det har vært mange på plass, er det eneste Eide vil bekrefte.

– Jeg har deltatt på møter, men har ikke mer å meddele enn det, skriver Skogstad i en SMS.

Etterlyser åpenhet

NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland mener skiforbundet har lite å tjene på hemmelighold.

– Uansett hva de gjør, så må det være full åpenhet nå. Bare slik kan de gjenoppbygge tilliten, sier Aukland til NRK, men understreker at han ikke vet hva som har foregått på dagens møter og derfor uttaler seg mer generelt om hvordan prosessen håndteres.

– Skiforbundet velger sin strategi for å behandle saken. Sundby-saken har gitt svekket tillit. Da forsvarte de seg med at Martin ikke ville si noe, men det dukket stadig opp ny informasjon. Nå tenker man kanskje at det vil komme mer informasjon rundt dette også, uttaler han.

– Føler du skiforbundet har vært mer åpne nå enn i Sundby-saken?

– Det vil tiden vise. Jeg har vært tydelig på at saken må få konsekvenser. Det er en systemfeil når dette hender. Menneskelig svikt kan selvfølgelig skje, men da vil bedre rutiner plukke det opp, svarer Aukland.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland er også blant de som har etterlyst flere tiltak og bedre rutiner.

– Dette avdekker noen alvorlige brister. Det trodde jeg at man hadde tatt konsekvensen av etter Sundby-saken, sa hun i Debatten da Johaug-saken ble kjent.

Siste nytt

 • Bjørgen bekymret for langrenn

  Marit Bjørgen er urolig for langrennssportens framtid. Skilegenden mener Norge og Sverige må dele mer kunnskap for å få fart på interessen.

  Så langt har Norge tatt seks av ni langrennsgull i ski-VM i Oberstdorf. De tre øvrige har gått til Sverige (to) og Russland.

  – Jeg er bekymret for langrenn internasjonalt. Det er kjempeviktig at vi får med flere nasjoner fra Mellom-Europa og resten av verden. Det er ikke bra om interessen bare er der i Norge, Sverige og Russland, sier Bjørgen i et intervju med det svenske nyhetsbyrået TT.

  Den tidligere langrennsdronningen er blitt mer urolig den siste tiden.

  – Jo mindre snø det blir, desto vanskeligere blir det med rekrutteringen, påpeker trønderen. (NTB)

  Marit Bjørgen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Ingebrigtsen dropper EM-øvelse

  Filip Ingebrigtsen har valgt å droppe 3000-meteren under innendørs-EM i friidrett i polske Torun. Ingebrigtsen erstattes av Bjørnar Lillefosse. Forsøket på 3000 meter går lørdag, med finale søndag kveld.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Andrej Isakovic / AFP
 • – Ikke bare å hente det gullet

  Therese Johaug er enorm favoritt før kvinnenes 30 kilometer lørdag, men 32-åringen tar ingenting for gitt. Hun trekker særlig frem konkurransen fra Frida Karlsson og Ebba Andersson. Begge er revansjesugne etter den fiaskoen på VM-stafetten.

  – Vi har et sterkt lag som stiller til start i morgen, og vi er klar til å yte vårt beste, sier Johaug.

  – Det er ikke bare å hente inn det gullet, understreker hun.

  Foruten Johaug er Helene Marie Fossesholm, Heidi Weng, Tiril Udnes Weng og Anne Kjersti Kalvå tatt ut til lørdagens 30 kilometer.

  Johaug
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal