Hopp til innhold

Heftig møtevirksomhet før Italia-samling

Langrennslandslaget jobber på spreng med å tilrettelegge for nye metoder for å unngå flere tilfeller av positive dopingtester. Men de vil ikke uttale seg om hva slags tiltak som diskuteres.

Det planlagte kick-off arrangementet med Norges Skiforbund er avlyst p kort varsel torsdag.

TØFF UKE: Flere av langrennstoppene, deriblant landslagssjef Vidar Løfshus (bildet), har startet denne uka med en rekke møter for å drøfte hvilke tiltak de skal sette i gang for å forhindre flere doping-saker. Her fra forrige uke, da Johaug-saken ble kjent.

Foto: Larsen, HÂkon Mosvold, Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Flere representanter fra skiforbundet har sittet i møter hele mandagen. Målet er blant annet å bli enige om hvilke strakstiltak som må iverksettes for å skjerpe rutinene.

– Det er mange ulike ting som diskuteres. Slik situasjonen er nå kreves det grundighet, sier medieansvarlig for langrennslandslaget, Gro Eide, til NRK.

Hun vil ikke si noe om spesifikt om hva som har stått på møteagendaen, eller hva slags tiltak som diskuteres.

Fortsetter tirsdag

Therese Johaug

FORTVILER: Therese Johaug føler seg uskyldig etter å ha testet positivt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Møtevirksomheten fortsetter også tirsdag. Slik skal de få nye metoder på plass allerede før kvinnelandslaget reiser på høydesamling til Val Senales i Italia onsdag.

En samling Therese Johaug har valgt å droppe for å få ro, og trene hjemme. Det var i nettopp Italia hun skal ha fått sårkremen Trofodermin, som inneholdt clostebol, og førte til en positiv dopingprøve.

Etter det NRK erfarer, har både landslagssjef Vidar Løfshus, kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset, landslagets nyansatte lege, Dag Lunder, og leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad vært blant de som har vært samlet til diskusjon.

– Det har vært mange på plass, er det eneste Eide vil bekrefte.

– Jeg har deltatt på møter, men har ikke mer å meddele enn det, skriver Skogstad i en SMS.

Etterlyser åpenhet

NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland mener skiforbundet har lite å tjene på hemmelighold.

– Uansett hva de gjør, så må det være full åpenhet nå. Bare slik kan de gjenoppbygge tilliten, sier Aukland til NRK, men understreker at han ikke vet hva som har foregått på dagens møter og derfor uttaler seg mer generelt om hvordan prosessen håndteres.

– Skiforbundet velger sin strategi for å behandle saken. Sundby-saken har gitt svekket tillit. Da forsvarte de seg med at Martin ikke ville si noe, men det dukket stadig opp ny informasjon. Nå tenker man kanskje at det vil komme mer informasjon rundt dette også, uttaler han.

– Føler du skiforbundet har vært mer åpne nå enn i Sundby-saken?

– Det vil tiden vise. Jeg har vært tydelig på at saken må få konsekvenser. Det er en systemfeil når dette hender. Menneskelig svikt kan selvfølgelig skje, men da vil bedre rutiner plukke det opp, svarer Aukland.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland er også blant de som har etterlyst flere tiltak og bedre rutiner.

– Dette avdekker noen alvorlige brister. Det trodde jeg at man hadde tatt konsekvensen av etter Sundby-saken, sa hun i Debatten da Johaug-saken ble kjent.

Siste nytt

 • Graham Hansen og Hegerberg topp ti i verden

  Den amerikanske sportskanalen ESPN har lagt ut en kåring over de 50 beste kvinnelige fotballspillerne i verden. Der er Norge representert to ganger med Caroline Graham Hansen (27) og Ada Hegerberg (26).

  Ada Hegerberg ligger rangert som nummer 10, mens Caroline Graham Hansen så vidt falt utenfor pallen med en 4. plass på rankingen.

  Året før ble Graham Hansen rangert som nummer 9 i samme liste. Hegerberg som ble satt ut av en korsbåndsskade i januar 2020 var i fjor ikke med på listen over de best rangerte spillerne.

  Barcelonas Alexia Putellas (28) vant kåringen.

  Fra treningen tirsdag under EM fotball kvinner.
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Djokovic med Wimbledon-seier nummer 80

  Novak Djokovic ble mandag den første til å vinne 80 kamper i hver av de fire Grand Slam-turneringene med seieren over sørkoreanske Kwon Soo-woo.

  Serberen er i gang med å forsvare tittelen for tredje gang på rad og vant kampen 6-3, 3-6, 6-3, 6-4. Med det kunne han juble for sin 80. triumf på gresset i London. Han er alene til å nå den milepælen.

  – Nå har vi 80 seirer, la oss gå for 100, sa Djokovic etter kampen.

  Han har også 80 triumfer i Roland-Garros, US Open og Australian Open.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Kristoff og Bystrøm klar for Tour de France

  Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm blir begge en del av Intermarchés lag i sykkelrittet Tour de France kommende måned.

  Det opplyser laget på sine nettsider mandag kveld.

  Det har vært ventet at Kristoff skulle være en del av laget, mens det har vært litt mer tvil rundt Bystrøms deltakelse. Årets utgave av det prestisjetunge rittet er Kristoffs niende.

  Fra før er Andreas Leknessund (DSM), Amund Grøndahl Jansen (BikeExchange-Jayco) og Vegard Stake Laengen (UAE Emirates) tatt ut til rittet.

  Tour de France starter 1. juli med en individuell tempoetappe i København. Deretter skal det sykles ytterligere to etapper i Danmark før sykkeleliten forflytter seg til Frankrike. (NTB)

  Tour of Norway 2022
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste