Hopp til innhold

Heftig møtevirksomhet før Italia-samling

Langrennslandslaget jobber på spreng med å tilrettelegge for nye metoder for å unngå flere tilfeller av positive dopingtester. Men de vil ikke uttale seg om hva slags tiltak som diskuteres.

Det planlagte kick-off arrangementet med Norges Skiforbund er avlyst p kort varsel torsdag.

TØFF UKE: Flere av langrennstoppene, deriblant landslagssjef Vidar Løfshus (bildet), har startet denne uka med en rekke møter for å drøfte hvilke tiltak de skal sette i gang for å forhindre flere doping-saker. Her fra forrige uke, da Johaug-saken ble kjent.

Foto: Larsen, HÂkon Mosvold, Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Flere representanter fra skiforbundet har sittet i møter hele mandagen. Målet er blant annet å bli enige om hvilke strakstiltak som må iverksettes for å skjerpe rutinene.

– Det er mange ulike ting som diskuteres. Slik situasjonen er nå kreves det grundighet, sier medieansvarlig for langrennslandslaget, Gro Eide, til NRK.

Hun vil ikke si noe om spesifikt om hva som har stått på møteagendaen, eller hva slags tiltak som diskuteres.

Fortsetter tirsdag

Therese Johaug

FORTVILER: Therese Johaug føler seg uskyldig etter å ha testet positivt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Møtevirksomheten fortsetter også tirsdag. Slik skal de få nye metoder på plass allerede før kvinnelandslaget reiser på høydesamling til Val Senales i Italia onsdag.

En samling Therese Johaug har valgt å droppe for å få ro, og trene hjemme. Det var i nettopp Italia hun skal ha fått sårkremen Trofodermin, som inneholdt clostebol, og førte til en positiv dopingprøve.

Etter det NRK erfarer, har både landslagssjef Vidar Løfshus, kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset, landslagets nyansatte lege, Dag Lunder, og leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad vært blant de som har vært samlet til diskusjon.

– Det har vært mange på plass, er det eneste Eide vil bekrefte.

– Jeg har deltatt på møter, men har ikke mer å meddele enn det, skriver Skogstad i en SMS.

Etterlyser åpenhet

NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland mener skiforbundet har lite å tjene på hemmelighold.

– Uansett hva de gjør, så må det være full åpenhet nå. Bare slik kan de gjenoppbygge tilliten, sier Aukland til NRK, men understreker at han ikke vet hva som har foregått på dagens møter og derfor uttaler seg mer generelt om hvordan prosessen håndteres.

– Skiforbundet velger sin strategi for å behandle saken. Sundby-saken har gitt svekket tillit. Da forsvarte de seg med at Martin ikke ville si noe, men det dukket stadig opp ny informasjon. Nå tenker man kanskje at det vil komme mer informasjon rundt dette også, uttaler han.

– Føler du skiforbundet har vært mer åpne nå enn i Sundby-saken?

– Det vil tiden vise. Jeg har vært tydelig på at saken må få konsekvenser. Det er en systemfeil når dette hender. Menneskelig svikt kan selvfølgelig skje, men da vil bedre rutiner plukke det opp, svarer Aukland.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland er også blant de som har etterlyst flere tiltak og bedre rutiner.

– Dette avdekker noen alvorlige brister. Det trodde jeg at man hadde tatt konsekvensen av etter Sundby-saken, sa hun i Debatten da Johaug-saken ble kjent.

Siste nytt

 • Friidrettsstjernenes sjef åpner for å bli Bjervig-erstatter

  Friidrettstoppen Erlend Slokvik sier han vil lytte dersom Norges Skiforbund skulle ønske ham som Espen Bjervigs erstatter som langrennssjef.

  Det er Adresseavisen som har spurt Slokvik hvordan han ville stille seg til en eventuell henvendelse fra skiforbundet.

  – Blir jeg forespurt, vil jeg vurdere det. Har foreløpig kontrakt i friidrett fram til Paris-OL i 2024, sier friidrettstoppen til avisen.

  Slokvik har vært sportssjef i Norges Friidrettsforbund siden 2018. (NTB)

  Erlend Slokvik på en pressekonferanse.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Nederlandsk storkamp ble avbrutt etter skandalescener – skal fullføres for tomme tribuner

  De resterende 35 minuttene av søndagens storkamp i nederlandsk fotball mellom Ajax og Feyenoord skal spilles bak lukkede dører kommende onsdag.

  Det opplyser fotballforbundet i Nederland mandag.

  Søndagens oppgjør ble avbrutt tidlig i annen omgang fordi det ble kastet bluss på banen. Da ledet Feyenoord 3-0, og sinte Ajax-tilskuere sto bak uroen på tribunene. Tidligere i kampen var oppgjøret også stanset to ganger, for så å bli gjenopptatt.

  Etter avbrudd nummer tre kom det raskt beskjed om at kampen ikke ville bli spilt ferdig søndag, og publikum forlot dermed arenaen.

  På utsiden fortsatte voldelighetene. Rasende Ajax-fans knuste stadioninngangen, og det endte med kamper mellom supportere og ridende politi bevæpnet med tåregass.

  De stygge scenene representerte et nytt bunnpunkt i den krisen Ajax står i. Storklubben sliter både på og utenfor banen. Med bare fem poeng på fire kamper har det nederlandske mesterlaget opplevd sin dårligste start på en sesong siden 1964/65. (NTB)

  Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Landslagsstopperen Andreas Hanche-Olsen ute med ankelskade i opptil seks måneder

  Andreas Hanche-Olsen trenger en operasjon i ankelen og blir ute i lang tid. Det gjør ham nok en gang uaktuell for landslaget.

  Nyheten ble sluppet av Mainz etter helgens 1-2-tap for Augsburg i tysk Bundesliga. I meldingen står det at Hanche-Olsen først er ventet tilbake om fire til seks måneder.

  – Avgjørelsen ble tatt i samråd med det medisinske teamet og flere spesialister, skriver Mainz.

  Hanche-Olsen var ikke i troppen til Mainz' to siste ligakamper. Ankeltrøbbel gjorde at han mistet seriestarten og har siden kun spilt 65 minutter. Hans seneste opptreden kom da han ble tatt av i pausen mot Werder Bremen 2. september.

  Midtstopperen står med 14 landskamper for Norge, og den siste kom i september i fjor. Sykdom og skader er årsaken til at han ikke står med noen kamper for Ståle Solbakkens lag i 2023.

  – Det er jo maks utur, men vi var litt forberedt på det. Da han fikk det overtråkket, så ble det jo ikke bra. Da fryktet vi at det endte med operasjon, sier Solbakken til Nettavisen. (NTB)

  Landslagstrening på Ullevaal
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ustoppelige Pellegrino 00:35
Neste