Bøkko tordner mot ISU: – De må skjerpe seg

KOLOMNA/OSLO (NRK): Nordmannen mener løpsoppsettet i VM enkeltdistanser ødelegger hele mesterskapet.

Håvard Bøkko

IRRITERT: Håvard Bøkko skulle gjerne kjempet om medalje på 1 500 meter, men det mener han ville ødelagt for medaljesjansen på lagtempo slik som distansene er lagt opp. (Bildet er fra OL i Sotsji.)

Foto: Matt Dunham / Ap

– Det er så håpløst som det kan bli, sier en mektig irritert Håvard Bøkko til NRK.

Fredag var han en av dem som sikret Norge et historisk VM-sølv på lagtempo, men han liker svært dårlig at han måtte vrake 1 500-meteren noen timer tidligere for å klare det.

Sverre Lunde Pedersen, Havard Bokko, and Sindre Henriksen

LAGTEMPO: Håvard Bøkko (midten) prioriterte lagtempoen da han følte han måtte velge mellom den og 1 500-meteren i VM enkeldistanser. Bildet er fra lagtempoen i verdenscupen i Heerenveen 11. desember,

Foto: Peter Dejong / Ap

Noen timer etter lagtempoen la han derfor ut denne meldingen på sin Facebook-side:

«Forhåpentligvis er det siste gang vi må prioritere bort 1500m for å lykkes på lagtempo. Ingen av konkurrentene våre gikk 1500m, selv om mange var kvalifisert til det. Så da får vi håpe at ISU tar til vettet på kongressen til sommeren. Løpsoppsettet i dette -og fjorårets- VM enkeltdistanser er mildt sagt idiotisk.»

To timer

Bøkko mener Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) ødelegger mesterskapet i russiske Kolomna ved å sette opp like øvelser etter hverandre.

Når NRK møter 29-åringen lørdag formiddag utdyper han Facebook-meldingen.

– 1 500 meter og lagtempo er kanskje de to øvelsene som ligner mest på hverandre. Veldig mange løpere går i utgangspunktet begge distanser, og da er det håpløst at de (ISU) i et VM setter dem opp med bare to timers mellomrom, sier Bøkko.

Aleksander Kibalko

FORSTÅR FRUSTRASJONEN: teknisk ansvarlig i Det internasjonale skøyteforbundet, Aleksander Kibalko.

Foto: NRK

1 500-meteren fredag startet kl 18.06, mens startskuddet for lagtempoen gikk kl 20.24.

Skal man kunne kjempe om topplasseringer på lagtempoen må man være fullt ut restituert, da har man ikke råd til å gå et hardt løp like før, mener nordmannen.

– Man velger bort 1 500-meteren når man tror man har medaljesjanser på lagtempo. Da faller nivået på 1 500 meter, sier han.

– Ja, det er ugunstig

ISU innrømmer at oppsettet er ugunstig.

– Den tekniske komiteen har allerede diskutert at denne kombinasjonen ikke er bra for utøverne siden mange lag trekker seg fra 1 500-meteren. Vi vil nå vurdere å endre dette, sier teknisk ansvarlig i Det internasjonale skøyteforbundet, Aleksander Kibalko, til NRK.

– Kan det bli en endring allerede neste år?

– Ja, vi skal i hvert fall se på programmet.

Gammel oppskrift

Bøkko er ikke uten videre imponert over ISUs svar når NRK videreformidler det.

– Hvis de bare skal se på det må de skjerpe seg, for dette de endre, sier nordmannen.

Det er ikke bare kollisjonen mellom 1 500 og lagtempo han reagerer på. Hele mesterskapet er feil satt opp, mener han.

– Det er ikke gunstig for sprintere å ha 1 000 meter dagen før 500 meter, heller. Dessuten er 10 000 meter første dag. De (ISU) bør gå tilbake til det opplegget som var for tre år siden.

Da gikk 1 500-meteren første dag av det fire lange mesterskapet, mens lagtempoen gikk tre dager senere, på mesterskapets siste dag.

Sju distanser

Det er totalt sju distanser som skal avvikles for hvert kjønn i løpet av fire dager. Dét er utfordrende, mener ISU.

– Det er helt klart vanskelig å tilpasse dette så alle blir fornøyde. Noen vil uansett være misfornøyde, men vi skal gjøre så godt vi kan, sier Kibalko.

Komm.: Carl Andreas Wold og Even Wetten.

SØLVGUTTER: Norge hadde kun en bronsemedalje på lagtempo fra tidligere VM. Fredagens sølv var dermed den beste prestasjonen noensinne. Her kan du se Norges løp.

Siste nytt

 • Ruud vann trass fingertrøbbel

  Casper Ruud måtte tape og smørje to fingrar midt i andre sett, men slo likevel Alejandro Tabilo 6-4, 7-5 i ATP-turneringa i Santiago i natt.

  I kvartfinalen fredag skal Ruud møte ein ny argentinar, Renzo Olivo.

  Ruud er rangert som nummer to i turneringa.

  Argentina Open Tennis
  Foto: Gustavo Garello / AP
 • Lyon overrasket med seier

  Lucas Tousarts nydelige scoring var nok da Lyon slo Juventus 1-0 i mesterligaens åttedelsfinale. Scoringen gir Lyon et godt utgangspunkt foran bortekampen i Torino 17. mars. Juventus og Cristiano Ronaldo slet stort med å komme seg til de store målsjansene i Frankrike.

  Tousart
  Foto: PHILIPPE DESMAZES
 • Ramos så rødt da City snudde kampen

  Isco sendte Real Madrid i føringen mot Manchester City i mesterligaens åttedelsfinale, men to raske scoringer fra Gabriel Jesus og Kevin de Bruyne (straffe) gjorde at gjestene tar med seg et glimrende utgangspunkt før returkampen. Fem minutter før slutt gikk det fra vondt til verre for Real Madrid da kaptein Sergio Ramos ble utvist etter å ha taklet Jesus som bakerste mann.

  Ramos
  Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal