NRK Meny
Normal

NFL-topptrener om YouTube-hiten Håvard (27): – Han kan bli en av NFLs beste kickere

Håvard Rugland hadde en vag drøm om å bli proff i amerikansk fotball. Med trenerhjelp fra øverste hylle, er drømmen forvandlet til et konkret mål om spill i NFL.

En avdanka fotballspiller fra Ålgård i Rogaland drømmer om å gjøre karriere som kicker i amerikansk fotball. 27 år gamle Håvard Rugland er blitt kontakta av tre universtetslag i USA etter at han la ut skrytevideo på Youtube

VIDEO: Det er denne vidoen av Håvard Rugland som skapte interesse fra amerikanske fotballklubber. Nå trenes 27-åringen av en tidligere NFL-spiller, og høster mange gode ord og spådommer om en stor fremtid for nordmannen.

Håvard Rugland

Håvard Rugland er storfonøyd med utviklingen han har med sin ferske trener. Nå er drømmen NFL-spill.

Foto: NRK

– Håvard har et utrolig talent som kicker. Han har en kanon som bein. Hvis han fortsetter å bedre teknikken, kan han bli en av de beste kickerne i NFL, sier Michael Husted ifølge Seattlepi.com.

Husted har tidligere spilt i NFL, proffligaen for amerikansk fotball i USA. Nå omtales han som en av de beste kickertrenerne i amerikansk fotball.

Den Håvard han snakker om, er 27 år gamle Håvard Rugland fra Ålgård utenfor Stavanger. Nordmannen har aldri spilt amerikansk fotball, men oppdaget at han hadde et enormt tilslag som aktiv fotballspiller.

Dette talentet fikk Rugland til å leke med amerikansk fotball. Det endte med en skrytevideo, sett over en halv million ganger på YouTube, som førte til interesse fra collegeklubber i USA.

Fra vag drøm til mål om NFL

27-åringen ble invitert over til USA for eventuelt prøvespill. Det var imidlertid en NFL-klubb som satte Husted i arbeid med det norske talentet. Kickertreneren ble nemlig kontaktet av en direktør fra et NFL-lag.

Sebastian Janikowski

Ruglands trener mener nordmannen minner om denne NFL-kickeren, Sebastian Janikowski. Polakken er regnet for å være en av de beste kickerne i NFL, og har tangert rekorden på lengste spark på såkalt field goal med 63 yards (57,6 meter).

Foto: Andrew Innerarity / Reuters

– Han ville at Håvard skulle komme å trene med meg i San Diego før de skulle fly ham inn for en treningsøkt, sier Husted.

Slik ble det. Rugland er i San Diego og trenes av Husted. Det har gitt resultater for nordmannen.

– Hvis du hadde spurt meg for noen måneder siden, var det å spille i NFL bare en vag drøm. Men etter den siste utviklingen og fremgangen, er målet mitt å spille i NFL, sier Rugland.

Minner om rekordkicker

Hans ferske trener Husted spilte ni sesonger i NFL for fire forskjellige klubber. Han la opp som spiller i 2002, men har fortsatt som trener.

Husted vet hva han snakker om når han sier at 27-åringen han nå jobber med, minner ham om noen av de beste kickerne i NFL.

– Han minner meg om Janikowski når det er snakk om høyde og styrke. Håvard er veldig moden, og det tror jeg vil hjelpe ham med tanke på alt presset som kommer med det å være NFL-kicker, mener Husted.

Det er ingen hvem som helst Rugland sammenlignes med. Polske Sebastian Janikowski går for å være en av de beste kickerne i NFL.

34-åringen har dessuten tangert rekorden for lengste field goal, altså at ballen sparkes over tverrliggeren og mellom målstengene istedenfor at ballen løpes inn i motstanderens målsone.

Kontaktet av NFL-klubb

Husted så Ruglands vide på YouTube, og ble deretter venn med nordmannen på det sosiale nettstedet Facebook. Der startet kontakten mellom de to.

Rugland er ifølge det amerikanske nettstedet storfornøyd med tilværelsen. Å bli trent av en tidligere NFL-spiller kommer godt med for en nordmann som aldri har spilt amerikansk fotball tidligere.

– Michael har vært fantastisk for å få meg klar til noen prøvetreninger. Han har tatt godt vare på meg, både på og utenfor banen. Jeg kunne ikke bedt om en bedre trener, roser Rugland.

– Jeg føler meg veldig heldig som får muligheten til å komme til USA og jobbe med Husted. Å jobbe med ham er en flott erfaring. Vi har jobbet mye med teknikken, for å få den mer relatert til amerikansk fotball, sier Rugland.

En avdanket fotballspillers elleville skrytevideo på Youtube kan sende ham rett fra Rogaland til amerikansk fotball. Tre amerikanske universiteter har kontaktet Håvard Rugland og dermed er hans drøm om å bli kicker nære ved å gå i oppfyllelse.

NRK møtte Håvard Rugland tidligere i høst. Da avviste han at skrytevideoen på YouTube var filmtricks.

Siste nytt

 • Tre forfall til landslaget

  Tre spillere har meldt forfall til de kommende landskampene mot Albania og Australia, melder Norges Fotballforbund. Joshua King, Alexander Sørloth og Haitam Aleesami går ut av troppen. Inn kommer Ola Kamara (bildet) og Fredrik Gulbrandsen.

  Privatlandskamp i fotball herrer: Slovakia - Norge
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • USA tok gull i kjelkehockey

  USA slo Canada i finalen etter en ellevill snuoperasjon. På stillingen 1-0 til Canada, og med 37 sekunder igjen, utlignet amerikanerne, og sikret ekstraomganger. Der snappet de gullet etter mål av Declan Farmer.

  Pyeongchang 2018 Winter Paralympics
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Zucca-mål var ikke nok for Rangers

  Mats Zuccarellos mål mot St. Louis Blues var ikke nok for New York Rangers som tapte 4–3 borte natt til søndag. Zuccarello utlignet midtveis i kampen, før Rangers tok ledelsen 3-2. Men Blues utlignet, før de på overtid vant kampen 4–3.

  Mats Zuccarello
  Foto: Abbie Parr / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cupfinale alpint: Storslalåm, kvinner
V-cupfinale alpint: Slalåm, menn
Sportssøndag: V-cup alpint og langrenn
V-cupfinale alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cupfinale langrenn: 10 km jaktstart fri teknikk, kvinner
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cupfinale langrenn: 10 km jaktstart fri teknikk, kvinner
Sportssøndag: V-cup skiskyting og alpint
V-cupfinale alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner
V-cup kombinert: Hopp
V-cupfinale alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner