Hopp til innhold

Nilsen etter VM-fiaskoen: – Utøverne kan ikke skylde på varmen

OSLO/BEIJING (NRK): Sportssjef Ronny Nilsen mener flere av de norske friidrettsutøverne hadde for kort forberedelsestid i varmen.

Ronny Nilsen

SKUFFET: Ronny Nilsen må innse at VM i Beijing ble en ren skuffelse sett med norske øyne.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Blandet.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

VARMT: Karoline Bjerkeli Grøvdal etter å ha mislyktes i forsøket på å kvalifisere seg til 5000 meter.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det er ordet sportssjef i Norges Friidrettsforbund Ronny Nilsen bruker for å beskrive den norske innsatsen under VM i Beijing med ett ord.

Sindre Buraas

VARMT: Sindre Buraas skuffet stort på 5000 meter.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Et VM som man uten å overdrive kan kalle for en fiasko sett med norske øyne. Isabelle Pedersens niende plass blir stående som den beste norske plasseringen. Man nådde ikke målet om en til to utøvere til finalen.

– Jeg skulle selvfølgelig ønske at vi hadde klart å hevde oss. Vi har noen som presterer bra, men så har vi også noen som underpresterer. Og da kanskje med litt ugyldige grunner, som det å skylde på akklimatiseringen, sier Nilsen til NRK.

– De får skylde på seg selv

Flere av de norske utøverne har klagd på varmen og at de har slitt med å akklimatisere seg. Våre to deltakere på 5000 meter, Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sindre Buraas, mener de ble felt av varmen.

– De får skylde på seg selv. Vi la til rette slik at alle utøverne våre skulle få god tid til å forberede seg på varmen og tidsforskjellen. Vi skapte et bra sted i Hong Kong med tilbud til alle sammen, forteller Nilsen.

– Dere beordrer dem ikke når dere tror dere har en løsning?

– Nei, det er opp til hver enkelt utøver og deres trenere. Men man kan ikke skylde på kort akklimatiseringstid når man hadde tilbud om å være her tidlig, sier Nilsen.

Etterlyser samarbeid

Håvard Haukenes

FORNØYD: Håvard Haukenes var godt fornøyd med 24.-plassen.

Foto: David J. Phillip / Ap

Håvard Haukanes var Norges siste deltager under VM i Beijing. Han imponerte under det som blir kalt VMs vondeste øvelse, og ble nummer 24 på lørdagens 50 kilometer kappgang under Beijings brennende sol.

– Varmen var ganske jævlig. Men jeg fikk trent bra på precamp i Hong Kong hvor det var enda varmere enn her. Så jeg føler jeg var godt forberedt på varmen, sier 25-åringen fra Bergen til NRK.

Haukenes er den som har vært lengst i varmen av de norske utøverne.

– Jeg tenker at man må ha mer dialog og kommunikasjon angående forberedelsene til et slikt mesterskap. Man må kunne snakke sammen og planlegge. Kanskje kunne det ført til bedre resultater, sier Haukenes.

Haukenes.

Håvard Hauknes tror man kunne fått bedre norske resultater om man hadde kommunisert bedre.

– Vi jobber med dette. Vi ønsker å finne gode arenaer og møteplasser hvor de gode utøverne kan være sammen, svarer sportssjefen.

Skal evaluere

Nå skal sesongen evalueres.

– Vi må ha en skikkelig gjennomgang av det som har skjedd, både her under VM og gjennom hele året. Olympiatoppen har gitt beskjed om at de ønsker å være med på den evalueringen, og så vil vi også involvere de ulike klubbene, forteller Nilsen.

Neste sommer er det OL i Rio. Der vil nok også varmen bli et tema.

– Man må lære av dette og sørge for at utøverne får tilstrekkelig med tid i Brasil før mesterskapet. Det er viktig å beherske tidsforskjeller og temperaturforskjeller, sier Nilsen.

– Og det blir med Ronny Nilsen som sportssjef?

– Det får vi se på. Et skifte så kort tid før OL trenger ikke være gunstig, avslutter Nilsen, som tidligere i år annonserte at han trekker seg fra stillingen.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal