Nilsen etter VM-fiaskoen: – Utøverne kan ikke skylde på varmen

OSLO/BEIJING (NRK): Sportssjef Ronny Nilsen mener flere av de norske friidrettsutøverne hadde for kort forberedelsestid i varmen.

Ronny Nilsen

SKUFFET: Ronny Nilsen må innse at VM i Beijing ble en ren skuffelse sett med norske øyne.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Blandet.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

VARMT: Karoline Bjerkeli Grøvdal etter å ha mislyktes i forsøket på å kvalifisere seg til 5000 meter.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det er ordet sportssjef i Norges Friidrettsforbund Ronny Nilsen bruker for å beskrive den norske innsatsen under VM i Beijing med ett ord.

Sindre Buraas

VARMT: Sindre Buraas skuffet stort på 5000 meter.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Et VM som man uten å overdrive kan kalle for en fiasko sett med norske øyne. Isabelle Pedersens niende plass blir stående som den beste norske plasseringen. Man nådde ikke målet om en til to utøvere til finalen.

– Jeg skulle selvfølgelig ønske at vi hadde klart å hevde oss. Vi har noen som presterer bra, men så har vi også noen som underpresterer. Og da kanskje med litt ugyldige grunner, som det å skylde på akklimatiseringen, sier Nilsen til NRK.

– De får skylde på seg selv

Flere av de norske utøverne har klagd på varmen og at de har slitt med å akklimatisere seg. Våre to deltakere på 5000 meter, Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sindre Buraas, mener de ble felt av varmen.

– De får skylde på seg selv. Vi la til rette slik at alle utøverne våre skulle få god tid til å forberede seg på varmen og tidsforskjellen. Vi skapte et bra sted i Hong Kong med tilbud til alle sammen, forteller Nilsen.

– Dere beordrer dem ikke når dere tror dere har en løsning?

– Nei, det er opp til hver enkelt utøver og deres trenere. Men man kan ikke skylde på kort akklimatiseringstid når man hadde tilbud om å være her tidlig, sier Nilsen.

Etterlyser samarbeid

Håvard Haukenes

FORNØYD: Håvard Haukenes var godt fornøyd med 24.-plassen.

Foto: David J. Phillip / Ap

Håvard Haukanes var Norges siste deltager under VM i Beijing. Han imponerte under det som blir kalt VMs vondeste øvelse, og ble nummer 24 på lørdagens 50 kilometer kappgang under Beijings brennende sol.

– Varmen var ganske jævlig. Men jeg fikk trent bra på precamp i Hong Kong hvor det var enda varmere enn her. Så jeg føler jeg var godt forberedt på varmen, sier 25-åringen fra Bergen til NRK.

Haukenes er den som har vært lengst i varmen av de norske utøverne.

– Jeg tenker at man må ha mer dialog og kommunikasjon angående forberedelsene til et slikt mesterskap. Man må kunne snakke sammen og planlegge. Kanskje kunne det ført til bedre resultater, sier Haukenes.

Haukenes.

Håvard Hauknes tror man kunne fått bedre norske resultater om man hadde kommunisert bedre.

– Vi jobber med dette. Vi ønsker å finne gode arenaer og møteplasser hvor de gode utøverne kan være sammen, svarer sportssjefen.

Skal evaluere

Nå skal sesongen evalueres.

– Vi må ha en skikkelig gjennomgang av det som har skjedd, både her under VM og gjennom hele året. Olympiatoppen har gitt beskjed om at de ønsker å være med på den evalueringen, og så vil vi også involvere de ulike klubbene, forteller Nilsen.

Neste sommer er det OL i Rio. Der vil nok også varmen bli et tema.

– Man må lære av dette og sørge for at utøverne får tilstrekkelig med tid i Brasil før mesterskapet. Det er viktig å beherske tidsforskjeller og temperaturforskjeller, sier Nilsen.

– Og det blir med Ronny Nilsen som sportssjef?

– Det får vi se på. Et skifte så kort tid før OL trenger ikke være gunstig, avslutter Nilsen, som tidligere i år annonserte at han trekker seg fra stillingen.

Siste nytt

 • IOC har hatt nytt møte med Peng

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) er bekymret for Peng Shuais sikkerhet og skal møte den kinesiske tennisspilleren fysisk i januar.

  Det kunngjør IOC på sitt nettsted etter å ha hatt en ny videosamtale med Peng onsdag.

  – Vi deler bekymringen som mange andre mennesker og organisasjoner har for Peng Shuais velvære og sikkerhet. Dette er grunnen til at et IOC-team i går holdt nok en videosamtale med henne.

  – Vi har tilbudt henne bred støtte, vi vil holde jevnlig kontakt med henne og vi har allerede avtalt et personlig møte i januar, skriver komiteen.

  Onsdag ble det klart at kvinnenes tennisforbund (WTA) ikke vil arrangere turneringer i Kina eller Hongkong på grunn av situasjonen til Peng Shuai, opplyser WTA.

  Den kinesiske tennisspilleren Peng Shuai
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Bernardo-volley i City-seier

  Et volleyskudd fra øverste hylle signert Bernardo Silva ble vinnermålet da Manchester City vant 2-1 over Aston Villa og holdt tritt med serieleder Chelsea.

  City dominerte bortekampen fra start og ledet 2-0 ved pause før Ollie Watkins skapte ny spenning med et reduseringsmål. En utligning maktet ikke Steven Gerrards menn å få inn, og dermed tok tettrioen i Premier League tre poeng hver.

  Chelsea vant i likhet med City 2-1 på bortebane (mot Watford), mens Liverpool seiret 4-1 i byderbyet mot Everton. Chelsea topper tabellen ett poeng foran City og to foran Liverpool.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Salah i toppform – 4-1 i byderbyet

  Premier Leagues toppscorer Mohamed Salah leverte to mål da Liverpool banket Everton 4-1 i byderbyet onsdag.

  Med «kun» ett mål på de tre foregående kampene var Salah tilbake og scoret sitt 12. og 13. mål for sesongen. Han har fire mål ned til Jamie Vardy på toppscorerlista i Premier League for øyeblikket.

  Jordan Henderson og Diogo Jota satte de to andre Liverpool-scoringene, mens Demarai Gray satte Evertons ene.

  Både Chelsea og Manchester City gjorde jobben, så det betyr at de rødkledde stadig er to poeng bak Chelsea og på tredjeplass. Den nevnte trioen har nå sju poeng ned til neste lag (West Ham) på tabellen.

  Mohamed Salah
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal