Hopp til innhold

– Allerede på barneskolen gikk han rundt og sa han skulle bli «ski-trikse-hopper»

I dag avslutter Andreas Håtveit sin profesjonelle twintip-karriere med OL-deltagelse i slopestyle. For mer enn ti år siden var han blant de aller første som begynte å kjøre på ski med doble tupper – godt hjulpet av en ivrig storebror.

Håtveit som 17-åring

BLITT VETERAN: En 17 år gammel Andreas Håtveit kjørte med langt pistrete hår og drømte om X Games-deltakelse. Rundt 10 år senere er Håtveit blant tidenes mest meritterte twintip-kjørere.

Foto: Christopher Frankum /Skiforbunde / NTB scanpix

Andreas Håtveit kjører ut som nummer 13 i kvalifiseringen til slopestyle torsdag morgen.

27-åringen er en del av generasjonen kjørere som ikke er oppvokst med twintip-ski på beina, men som først prøvde det da han fikk låne et par ski av broren som 14-åring.

– Twintipsporten ble ikke funnet opp før 2000, og jeg fikk tidlig tak i et par ski. Andreas lånte dem og syntes det var stas, forteller broren Jon Håtveit til NRK.no.

Det var starten på en karriere. En karriere i en idrett som knapt fantes da lillebror Håtveit tok sine første «360s» og «grabs».

VIDEO FRA ARKIVET: Sportsrevyen møtte 17 år gamle Andreas i 2003

Saken fortsetter under vinduet.

Torsdag avslutter Andreas Håtveit sin profesjonelle karriere med OL-konkurransen i Rosa Khutor Extreme Park. Veien har vært lang fra da han på barneskolen ville bli profesjonell «ski-trikse-hopper».

Skulle bli profesjonell «ski-trikse-hopper»

Broren Jon forteller at helt fra tidlig alder var Andreas alltid glad i å hoppe rundt, og allerede på 1990-tallet, før twintip-ski engang eksisterte, var broren sikker i sin sak.

– Allerede på barneskolen gikk Andreas rundt og sa at han skulle bli profesjonell «ski-trikse-hopper» da han ble stor. Og det fantes ikke engang den gangen, så det er ganske sterkt sagt, sier Jon, som har dokumentert store deler av Andreas' twintip-karriere på film.

Men der mange barneskoledrømmer ender som nettopp det, har drømmen blitt virkelighet for Andreas. Han har vært profesjonell «ski-trikse-hopper» i mange år, og utviklingen har vært stor fra den spede begynnelsen i Hallingdal til han torsdag setter utfor løypene i Sotsji som medaljekandidat.

VIDEO: Håtveit tok X Games-bronse tidligere i vinter

Saken fortsetter under vinduet.

Andreas Håtveit satte standarden i sitt første run søndag. Det holdt til slutt til en bronse i slopestyle ski under X Games i Aspen. Kommentatorer: Thomas Lerdahl og Fridtjof Fredricsson.

– Så store mål har jeg ikke

I klippet fra Sportsrevyen i 2003 forteller den da 17-årige Andreas Håtveit om sine mål som ski-kjører og målet var klart.

– Målet er å kvalifisere seg til X Games.

– Vinne X Games, da? kontrer storebror Jon.

– Nei, det... Så store mål har jeg ikke. Bare å kvalifisere seg og få en ok plassering er målet.

Når karrieren oppsummeres ti år senere kan han skilte med ett gull og totalt seks medaljer fra nettopp X Games. Etter denne sesongen legger han imidlertid trikseskiene på hylla.

  • Vil du bli bedre kjent med Andreas Håtveit? Se Min Idrett-episoden om twintip-kjøreren i bunnen av artikkelen!

Blir familiefar

– Jeg har kone og barn hjemme. Det er viktigere å være en god ektemann og far enn å reise jorda rundt. Det har jeg jo gjort i ti år, forklarte Håtveit etter X Games-bronsen i januar.

Nettopp broren, Jon Håtveit, har fulgt Andreas hele veien, tettere enn de aller fleste. Jon Håtveit er en av de aller beste i Norge på «follow cam» (se hva det vil si i videovinduet under).

– Jeg har filmet Andreas helt fra han var liten, også begynte han å bli veldig god. Så filmet jeg ham mer og mer, og da ble det en link mellom oss ved at jeg filmet han og tok med ham rundt på konkurranser overalt, både nasjonalt og internasjonalt. Etter hvert ble jeg betalt av sponsorene hans for å filme ham, sier Jon.

Saken fortsetter under vinduet.

Utdrag fra første episode av Min Idrett som handler om Andreas Håtveit, som driver den spektakulære skiidretten twintip.

Bekymret for dårlig dømming

Andreas Håtveits bror, Jon Håtveit, er spent foran torsdagens konkurranse og er usikker på hvordan det skal gå av flere grunner. Dagsform er en ting, men også dommerne kan spille inn.

– Det er jo FIS og da vet man jo aldri hva som venter deg, med tanke på dømming. FIS-dommere er jo ikke kjent for å være veldig kompetente. De viste jo det på VM i fjor, der Andreas ble bortdømt. Men man vet aldri hvilken vei det går, av og til blir man oppdømt og andre ganger blir man bortdømt, sier den eldre broren.

Men ifølge Andreas Håtveit så er det noen lyspunkter sett med norske øyne, selv om FIS-dommerne har et noe frynsete rykte.

Kritikken mot Sotsji-dommerne haglet etter at Ståle Sandbech endte opp med sølvmedalje i slopestyle-konkurransen på snowboard.

– Andreas sa at det var noen av de samme dommerne som på X-Games, og der ble han mer oppdømt enn bortdømt, da han kom på tredjeplass, avslutter Jon Håtveit.

Fire nordmenn klare

Kvart over sju norsk tid torsdag morgen begynner kvalifiseringen i slopestyle der Andreas Håtveit har startnummer 13.

Aleksander Aurdal er førstemann ut i kvalifiseringen, Per Kristian Hunder har startnummer 20 og Øysten Bråten er siste nordmann ut med nummer 22. Finalen går kl 10.30.

I den spektakulære skiidretten twintip er 26 år gamle Andreas Håtveit den eldste og mest erfarne utøveren. Han har en høy stjerne i miljøet til tross for at han har valgt å leve et helt annet liv enn mange av de andre. I X-Games vil han bevise at han fortsatt hører hjemme i toppen.Sesong 4.(1:5)

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal