Hattestad hylles: – Han er tidenes langrennssprinter

Rivaler, lagkompiser og tidligere støttespillere er fulle av lovord om OL og VM-vinner Ola Vigen Hattestad, som i dag valgte å parkere skiene.

Petter Northug, Alex Harvey og Ola Vigen Hattestad

I TOPPEN: Petter Northug vant finalen i klassisk sprint i Falun-VM. Alex Harvey fra Canada (t.v.) tok sølv, mens Ola Vigen Hattestad tok bronse.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

«En av gigantene i sprint», «komplett skisprinter» og «en av de største mannlige skiløperne Norge har hatt».

Slik oppsummerer tidligere lagkamerater og trenere karrieren til 36 år gamle Ola Vigen Hattestad. Etter en rekke sykdomsperioder tok sprinteneren i dag den vanskelige beslutningen.

– Det har ikke vært lett, men nå er det sånn, sier Hattestad til NRK.

Forbilde og lagkompis

Sprintveteranen fra Ørje har gjennom et langt liv i skisporet blant annet vunnet OL- og VM-gull for Norge.

Tidligere landslagstrener og lagkompis Tor Arne Hetland, som både er tidenes første verdensmester og olympiske mester i sprint, regner Hattestad som tidenes langrennssprinter.

SKI-VM

LAGKOMPISER: Tor Arne Hetland og Ola Vigen Hattestad etter pressekonferansen med VM-laget i langrenn sprint på utøverhotellet i Liberec.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg skjønner at Ola (Vigen Hattestad journ.anm.) etter flere sesonger med motgang nå legger opp. Det kan han gjøre med god samvittighet. Ola har hatt en fantastisk idrettskarriere og han er tidenes langrennssprinter.

Hattestad ble verdensmester i 2009, og i 2014 tok han altså OL-gull. I tillegg:

 • Verdensmester i lagsprint fra 2009.
 • I Sotsji for fire år siden ble Norge med Ola Vigen Hattestad og Petter Northug nummer fire på lagsprinten.
 • Totalt har Hattestad fem internasjonale mesterskapsmedaljer.

– Jeg ville ha vært eneren om ikke Ola Vigen Hattestad hadde blitt så god, uttalte Hetland til Adresseavisen i 2009.

Hattestad-avgjørelse vekket oppsikt

En av de mest minneverdige og oppsiktsvekkende avgjørelsene Hattestad tok i sin karriere, var i 2010. Selv omtalte han det som «en av de tøffeste avgjørelsene jeg har tatt».

Sprintkongen følte seg ikke helt i form foran sprintstafetten i OL i Vancouver og ga fra seg medaljemuligheten og plassen til lagkompis Øystein «Pølsa» Pettersen.

– Jeg er glad i Ola, jeg, sier Pettersen til NRK.

– Vi snakker om en mann som har vunnet ekstremt mange skirenn, men aldri gjort noe nummer ut av det. Det sier mye om han.

Video Øystein Pettersen etter OL-gullet

FRA ARKIVET: Se Øystein Pettersens takk til Ola Vigen Hattestad etter OL-gullet i Vancouver.

Også sprintspesialist og rival, Emil Jönsson, skryter hemningsløst av Hattestad.

– Han er en av de største i sprint, og han har betydd utrolig mye for meg som skiløper, sier svensken.

– Ærlig, ydmyk og jordnær som få

En som var svært tett på Hattestad gjennom mange år, var Ulf Morten Aune. Suksesstreneren gjennom suksessårene.

– Han er en av de største mannlige skiløperne vi har hatt i Norge. Men samtidig tror jeg det var deilig for Ola å få tatt beslutningen.

Ola Vigen Hattestad under Falun-VM

SPRINT: Ola Vigen Hattestad under sprinten i Falun-VM.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Som langrennsløper taler resultatene for seg selv. Personen Ola er helt enestående. Ærlig, ydmyk og jordnær som få. Det var en fryd å jobbe sammen med han, legger Aune til.

Den tidligere suksesstreneren forteller engasjert om Hattestads store sesong i 2008/09, hvor han vant i omtrent alt han deltok i.

– Det er utrolig vanskelig i en såpass spesiell gren som sprint, men han var overlegent best i verden gjennom en hel sesong, og han var i verdenstoppen i syv, åtte år sammenhengende.

Siste nytt

 • Johaug-rival bryt Ski Tour

  Russiske Natalja Neprjajeva, Therese Johaugs tøffeste konkurrent i verdenscupsammendraget, bryter Ski Tour 2020. Det bekrefter trener Jurij Borodavko overfor NRK. Neprjajeva ble syk etter at hun måtte reise til Moskva for å søke om visum til USA. Hun lå på 12.-plass i Ski Tour 2020.

  Natalia Nepryaeva
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Klæbo stiller til start

  Legeundersøkelse ga Johannes Høsflot Klæbo grønt lys til å gå Ski Tour-sprinten i Åre tirsdag. Klæbo fikk søndag undersøkt sin trøblete finger i Trondheim. Mandag opplyser Norges Skiforbund at bruddet er uendret, hvilket betyr at Klæbo fortsetter Ski Tour. – Jeg ønsker ikke å fokusere på bruddet ved fingeren. Nå har jeg fokus på de løp som gjenstår i Ski Tour, sier langrennsstjernen i en uttalelse. Klæbo har ikke hatt noen heldig åpning av skitouren. Etter to etapper er han hele 2.15 minutter bak ledende Pål Golberg.

  Johannes Høsflot Klæbo Ski Tour
  Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal