Hasteendring i VM-juryen styrker Norges sjanser

KONTIOLAHTI (NRK): Her får sportssjef Per Arne Botnan beskjed om at kun de beste løperne får gå først på VM-sprinten.

Johnny Rognstad

ENDRER REGLENE: Teknisk delegat Johnny Rognstad (t.v.) forteller Per Arne Botnan at en enstemmig jury har bestemt seg for å endre reglene for valg av pulje før sprinten.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Vi er enige om å bruke en åpning i reglementet, som gjør at de antatt beste fra verdenscupen starter i pulje én eller to. De svakere løperne blir tvunget til å starte i gruppe tre, fire eller fem. Det gjør at de beste løperne vil få mest mulig like forhold, sier teknisk delegat Johnny Rognstad til NRK.

Bjørndalen

FÅR FORDEL: Ole Einar Bjørndalen er blant dem som kan få færre løpere foran seg på lørdagens sprint.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Nordmannen har nettopp vært i jurymøtet når NRK møter ham i konkurransekontorene på VM-stadionen. Fredag har det vært hektisk møtevirksomhet for arrangøren, som etter all sannsynlighet vil salte løypene i helgen.

De vanskelige forholdene gjør at arrangøren tar ytterligere grep: I stedet for å la alle nasjoner velge en løper i den første puljen, som er vanlig i VM, kan kun de 50 beste fra verdenscupen velges i pulje én og to.

– Vinnersjansene øker

Det betyr at de dårligste løperne vil starte senere på sprinten. Opprettelsen av en femte pulje betyr at alle løpere som ikke har verdenscuppoeng automatisk får plass i den siste puljen, forklarer NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

Det gjelder nasjoner som for eksempel Storbritannia og Sør-Korea.

– Det er fordel Norge å få flest mulig fra start som mulig. Da øker vinnersjansene, og spesielt med disse forholdene, sier Lunde.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Johannes og Tarjei Bø

Regelendringen har ikke stor påvirkning for Norges valg av puljer, men når de dårligste løperne blir nedprioritert, vil det likevel øke medaljesjansene.

– Det vil være færre løpere som starter foran dem, så de vil få en bedre løype, forklarer eksperten.

– Mest rettferdig

Rognstad

ENIGE: Her er Johnny Rognstad på vei inn i juryrommet, hvor avgjørelsen ble tatt.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Rognstad forteller at hovedargumentet er å sørge for at de beste løperne får like forhold.

– Det er mest rettferdig på den måten at de som i utgangspunktet har størst mulighet for å ta medalje, vil ha likest mulig forhold.

Det er også sportssjef Per Arne Botnan enig i. Botnan snakket så vidt med Rognstad om regelendringen før han tok med seg pulje-skjemaet tilbake til trenerne.

På spørsmål om dette er en gladnyhet for Norge, svarer Botnan:

– Ja, det tar bort mange fra de første puljene. Det er bare en fordel.

Norge kan velge to løpere i pulje én, to løpere i pulje to og én i pulje tre. Hvis landslagsledelsen følger verdenscuplisten, vil Emil Hegle Svendsen og Johannes Thingnes Bø gå i pulje én, Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø i pulje to, mens Henrik L'Aabe-Lund får pulje tre.

Fanny Welle-Strand Horn, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø besøkte studio til Dag Erik Pedersen etter å ha vunnet bronse i dagens mixed staffett.

Siste nytt

 • Dortmund vant uten Haaland

  Borussia Dortmund stilte uten kneskadde Erling Braut Haaland da Emre Can ordnet 1-0-seieren over Hertha Berlin, som hadde Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbred i startoppstillingen. Dortmund halte i land den fjerde seieren på de fem siste kampene.

  1sIp-qXBZm8
  Foto: Lars Baron / AP
 • Haaland ikke med i troppen

  Erling Braut Haaland har slitt med en liten skade, og var ikke med i Borussia Dortmund-troppen som møtte Hertha Berlin lørdag kveld. Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbred startet begge for Hertha, som til slutt tapte 1-0 etter scoring av Emre Can.

  Det var under toppmøtet hjemme mot Bayern München i forrige uke at uhellet var ute for Haaland. 19-åringen kolliderte med dommeren og fikk en vridning i det høyre kneet. Han haltet av banen etter 72 minutter.

  Ifølge Kicker ble det påvist et strukket leddbånd. Haaland sto over helgens 6-1-seier over tabelljumbo Paderborn og deltok heller ikke på de tre første treningene denne uken. Han har fått behandling for sitt vonde kne, men ble altså ikke klar til helgens kamp heller.

  94gO41faTw8
  Foto: POOL
 • Stav-Guttormsen skadet

  Stavhopperen Sondre Guttormsen har fått en liten hamstringskade og må trekke seg fra torsdagens Impossible Games på Bislett.

  – Jeg lover at jeg skal komme sterkere tilbake senere, sier Guttormsen i en kommentar gjennom Norges Friidrettsforbund.

  VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar
  Foto: Lise Åserud

Sendeplan

Kl. Program Kanal