Slår tilbake mot dopinganklager: – Hvordan kan de tro at jeg er så dum?

Sifan Hassan tok sitt andre VM-gull lørdag kveld. Etter løpet tok hun et oppgjør med dem som betviler at hun er ren.

Hassan

DOBBELTMESTER: Sifan Hassan tok VM-gull både på 10.000 meter og 1500 meter i VM.

Foto: Aleksandra Szmigiel / Reuters

– Jeg har hatt en tøff uke. Jeg har prøvd å løpe, jeg prøver å vise at jeg er ren og at jeg alltid vil være ren. Helt til jeg dør, vil jeg alltid være ren, sier Hassan til NRK.

Bakgrunnen er at treneren, Alberto Salazar, nylig ble utestengt i fire år. Han skal angivelig ha gitt sine utøvere medisinske preparater for å forbedre deres prestasjoner.

– Jeg vet ikke hva folk tenker, jeg har vært en topputøver siden 2014. Hvordan kan de tro at jeg er så dum at jeg gjør noe sånn? Jeg vil vise unge utøvere at jeg jobber hardt. Jeg vil si til dem som tror noe sånn at de må sjekke bakgrunnen til dem de snakker om, sier Hassan.

Se hele intervjuet med Hassan (artikkelen fortsetter under videoen):

Herjer i ulike øvelser

Et av «vidundermidlene» som treneren skal ha prøvd ut på utøverne sine for å øke prestasjonene, var svært høye konsentrasjoner av aminosyren L-karnitin.

Dette skal øke energiproduksjonen, og er ikke et forbudt stoff i seg selv. Mengdene utøverne skal ha fått og måten det ble gjort på, er imidlertid ifølge USADA i strid med antidopingreglene.

Noe av det spesielle med Hassan er at hun dominerer i vidt forskjellige øvelser. Tidligere i VM vant hun altså gull på 10.000 meter, før hun i dag tok et overlegent gull også på 1500 meter. Om tre uker skal hun delta i et halvmaraton før hun begynner forberedelsene til OL neste år.

– Etter mørket kommer lys

Etter å ha mottatt mullmedaljen foran en relativt tom stadion, tok Hassan turen i pressesonen. Igjen og igjen svarte hun på spørsmål om sin trener, og gjentok at hun er ren.

Hassan fortalte at manageren har vært hennes nærmeste støttespiller den siste uka.

På spørsmål fra en journalist om hvorfor vi skal tro på at hun er ren når vi kjenner trenerens historie, svarer Hassan med å ramse opp tidene og resultatene sine.

– Tror ikke folk jeg blir testet? Jeg blir det hele tiden. Jeg har vært en av de beste hele veien, sier Hassan.

Hassan har uttalt at hun ikke ønsker å si noe om utestengelsen underveis i mesterskapet. Hun har gitt en kort uttalelse om at hun er ren, men ønsket ikke si noe mer før etter dagens 1500-meter.

Umiddelbart i intervjuet med NRK forklarte hun hvordan de siste dagene har vært.

– Jeg er veldig glad nå! Etter mørket kommer alltid lyset, sa hun.

– Hvorfor dro du for å trene med Salazar når du visste han var under etterforskning?

– Jeg begynte å trene med han i 2017. Jeg har aldri sett noe i den gruppa, jeg har aldri mistenkt noe, de har aldri tilbudt meg noe. Støtteapparatet har alltid vært gode, det er en bra stab og gode leger. De er der for å gjøre utøverne bedre, sier Hassan.

Men hun må altså tåle at folk betviler prestasjonen.

– Er det noen skygge over løpet med tanke på vinneren?

– Nyheten smalt for noen dager siden, og jeg synes det er en skygge – det er ikke til å unngå. Men alt du kan gjøre er å konsentrere deg om egne prestasjoner. Jeg er virkelig fornøyd med eget løp, sier konkurrent Laura Muir, som ble nummer fem på 1500 i dag.

Siste nytt

 • LSK Kvinner tilbake på tabelltopp

  LSK Kvinner klatra forbi Rosenborg etter ein jamn kamp heime mot Arna-Bjørnar.

  LSK fekk ein draumestart på kampen når Emilie Woldvik kombinerte med Emilie Haavi etter ein corner. Førstnemnde sendte ballen opp i nettaket frå bortimot død vinkel, og sørga for at heimelaget leda til pause.

  I andre omgang slo Arna-Bjørnar tilbake etter at Kristian Erman fekk stå heilt aleine på ein corner og stonga ballen i mål.

  Men berre fire minutt seinare var Haavi nok ein gong på plass etter eit flott LSK-angrep, og sørga for at det enda 2–1 i LSK Hallen. Dermed klatrar LSK Kvinner til topps i Toppserien etter seks serierundar.

  LSK Kvinner - Emilie Haavi og Emilie Woldvik
  Foto: Fredrik Hagen
 • Molde møter finsk motstand

  Molde møter finske KuPS i første runde av mesterligakvalifiseringen. Kampene ble trukket søndag ettermiddag.

  Arne Erlandsen er trener for den finske klubben. Molde fikk hjemmekamp i kvalifiseringsrunden. Påp grunn av korona, skal det kun spilles én kamp. Kampen spilles 18. eller 19. august.

  Molde
  Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen
 • Supertalentet til spansk basket

  Harald Frey har herjet i den amerikanske college-basketen de siste årene. Nå har nordmannen skrevet under sin første profesjonelle kontrakt med den spanske klubben Oviedo Baloncesto, skriver han selv på Instagram.

  – Neste kapittel. Begeistret for å ha blitt en del av Oviedo-familien og signere min første proffkontrakt, skriver nordmannen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal