NRK Meny
Normal

Skulle bare være hare – holdt helt inn og vant

Sondre Nordstad Moen (23) skulle egentlig bare holde farten oppe for konkurrentene som hare. Men da de andre slapp, bestemte han seg for å løpe hele veien til mål.

Sondre Norstad Moen

Sondre Nordstad Moen var best av alle på halvmaraton under Oslo maraton.

Foto: NRK

– Det gikk fort! Hadde jeg ligget bak en hare i et sånt tempo som jeg holdt, så hadde jeg sluppet, sa en strålende fornøyd Nordstad Moen til NRK rett etter målgang.
23-åringen har i flere år vært blant landets beste løpere, men har samtidig fått lengre perioder ødelagt av mye skader. I år har han konkurrert, men uten at treningsgrunnlaget har vært det aller beste.

På den halve distansen (21 kilometer) under Oslo maraton var han hyret inn for å være hare. Det betyr at han etter planen skulle holde et høyt tempo i den første delen av løpet slik at de andre favorittene skulle få hjelp til å holde farte oppe. I god tid før målgang skulle han i utgangspunktet ha gitt seg.

Slik gikk det ikke.

I stedet merket han at konkurrentene en etter en slapp ryggen hans, og i mål dermed bestemte han seg for å løpe helt til mål. Det endte med klar seier på tiden 1.02.59, bare ti sekunder bak hans personlige rekord.

– Trodde de skulle komme

– Etter rundt åtte kilometer fikk jeg beskjed om å øke farta, men jeg merket samtidig at han pustet tungt. Mellom 10 og 12 kilometer merket jeg at han gradvis slapp taket. Men jeg trodde de andre skulle komme på slutten, sier Moen.

Han endte noen få sekunder bak sin personlige rekord, men er likevel godt fornøyd med tiden, i den relativt tøffe halvmaratontraseen.

Underveis måtte han jobbe hardt mentalt.

– Det er tungt å holde fokus når jeg hadde innstilt meg på kanskje å gi meg underveis, sier Moen.

Heidi Pharo

Heidi Pharo vant kvinneklassen av Oslo maraton.

Foto: NRK

Kvinneklassen ble vunnet av Heidi Pharo på 1.17.18.

Hun trenes av løpslegenden Ingrid Kristiansen, og takket henne etter løpet.

– Jeg så Ingrid sto langt løypa og heiet, så jeg tror hun er fornøyd med mitt løp. Jeg har mye å takke henne for at jeg har hevet meg så mye de siste månedene, sier Pharo.

Debutant vant kvinne-maraton

Selv om navnet Oslo maraton viser til den fulle distansen på 42 kilometer, er det faktisk den halve distansen som utgjør den store folkefesten i Oslo. Det er også her det var forventet høyest nivå blant eliteutøverne.

Til sammen 13.000 deltakere var påmeldt på den halve distansen (mot 3300 på helmaraton).

Maratondistansen for herrer ble vunnet av etiopiske Taye Babeker Tirfea med tiden 2.21.35 foran polske Wojciceh Kopec.

Kvinneklassen ble vunnet av Laila Mehus. Selv om ikke tiden 2.54.27 er noen absolutt topptid, imponerte kvinnevinneren stort. Det var nemlig hennes aller første maratonløp.

– Jeg hadde ikke så mye forventninger, og i alle fall ikke å vinne, sier hun.

Siste nytt

 • Griezman i Atletico til 2023

  Frankrikes stjernespiss Antoine Griezmann røpet sist torsdag at han har forlenget med Atletico Madrid. Mandag røper klubben at spissen forlenget til 2023.

  Barcelona sto klare til å betale utkjøpsklausulen på nærmere 950 mill kr, men Griezmann ville bli værende.

  Russia Soccer WCup France
  Foto: David Vincent / AP
 • VM-lag i flydrama

  Den ene flymotoren tok fyr da Saudi-Arabias VM-mannskap landet i Rostov. Det opplyser landets fotballfotbund på Twitter. Alle spillerne skal være i god behold, men det ble altså en høydramatisk ankomst for laget som skal møte Uruguay på onsdag.

  FBL-WC-2018-RUS-KSA
  Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Colombia - Japan
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Polen - Senegal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
Best i verden: Heia Norge
Best i verden: Tidenes fotball-VM