Fra flopp til Norge-helt: – Alltid visst jeg var god

ULLEVAAL (NRK): Jo Inge Berget (24) trøblet stort både i Cardiff og Celtic i 2014. Nå har han for alvor tent det norske EM-håpet.

Berget 2-0 mot Kroatia

KAMPENS HELT: Jo Inge Berget har slått tilbake fra fiasko i både Celtic og Cardiff. Her feirer han 2-0 målet mot Kroatia.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Hareide

IMPONERT: Åge Hareide var aldri i tvil om at han skulle hente Jo Inge Berget til Malmö.

Foto: Scott Heppell / Ap

– Kontrasten er stor. Da spilte jeg ikke. Nå spiller jeg. Det er den store forskjellen, smiler Berget til NRK.

For det har vært en lang vei for Berget fra iskald tilværelse i Cardiff og Celtic, der Berget ble regnet som en flopp og på mange måter var avskevet. Nå har Berget revansjert seg kraftig etter den tunge perioden.

Oppturen toppet seg med en frekk dobbel mot Kroatia.

– Jeg har alltid visst at jeg var god, men jeg spilte ikke mye fotball, og da er det vanskelig å vise hva man er god for, sier Berget om «comebacket».

Surfer på medgangsbølge

Journalistene står samlet rundt hovedpersonen i pressesonen. Han har nettopp kommet ned fra MAX-studioet og svarer på spørsmål i Norge-drakten.

Den hadde han kun bært under fire «vinterlandskamper» før oppgjørene mot Bulgaria og Kroatia. Nå har han levert i sine første Norge-kamper av betydning.

– Jeg har alltid hatt et håp om å være på landslaget, men da jeg ikke spilte, var det vanskelig å ta meg ut, sier Berget til NRK.

– Ting går bra om dagen og jeg har fått god selvtillit i Malmö. Jeg har tatt med avansement i mesterligaen inn hit og fikk sjansen her og tok den veldig godt i dag, sier Malmö-spilleren.

Miniamal spilletid

Hovland

SKRYTER: Tidligere lagkamerat Even Hovland er glad for at det har løsnet for Jo Inge Berget.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Det var imidlertid lite som tydet på at Berget skulle tenne mesterliga-håpet i Malmö og EM-håpet til Norge. For merittlisten etter tiden i England og Skottland ble svært fattig.

* Berget endte med bare en kamp i Cardiff under Ole Gunnar Solskjær

* Deretter fikk han kun fire kamper under Ronny Deila i Celtic

Men det var da han havnet i Malmö under Åge Hareide at det løsnet for Berget. Først var han helt avgjørende for Malmös ferd mot mesterligaen med to scoringer borte mot Celitc i august. Deretter har han også fått sjansen på landslaget og blitt nasjonens helt – med et solid vikinglignende skjegg.

Ikke overrasket

Malmö-trener Hareide var tydelig på at han skulle satse på Berget da han kom til Malmö.

– Vi har visst at han er en veldig god fotballspiller. Det er små marginer når det gjelder å få tatt ut hele potensialet. Det er ikke alltid like lett når man kommer til nye klubber. Og I Cardiff var vel situasjonen litt spesiell og det var den vel i Celtic også, der han var innleid. Når de ikke kvalifiserer seg til mesterligaen, er gjerne innleide spillere de som blir vraket først, sier treneren.

Han er imponert, men ikke overrasket over nordmannens sterke form.

Berget har lenge vist hvilket talent som bor i ham både i Lyn, Strømsgodset og Molde, men utenlandsoppholdene, det første i Udinese, gikk langt fra som planlagt.

Så kom han til Sør-Sverige.

Skjelbred

TILBAKE: Kaptein Per Ciljan Skjelbred startet mot Kroatia etter å ha blitt vraket mot Bulgaria.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er alltid slik at når du er ny i klubber, går det opp og ned. Men jeg har aldri vært i tvil om at han kan bli en veldig god spiller og få ut potensialet sitt. Det er det han har gjort i denne perioden her. Så gjelder det å fortsette, sier Hareide.

– Jobbet hardt

Treneren mener han har sett potensialet til Berget i mange år fra han dominerte på guttelandslag og juniorlandslag.

– Han har gjort mange mål i Allsvenskan og har hatt en veldig fin høst for oss. Det som er mest interessant er at han har funnet storformen gjennom veldig hardt arbeid. Han legger ned atskillige kilometer på kanten. Han er god både som kantspiller i 4-4-2, men han er også målfarlig, og da får du en ekstra dimensjon. Da har du to spisser i tillegg til Jo Inge, sier Hareide.

Hvordan var han da han kom til dere, etter to tunge opphold ute?

Han visste at vi hadde tro på han da vi handlet ham. Det har de fleste som handler inn spillere, men man skal få de til å fungere sammen med andre.

Hovland: – Unner ham det

Even Hovland spilte sammen med Berget før begge reiste ut fra Molde i 2014. Han er langt fra overrasket over det Berget viste på Ullevaal søndag kveld.

– Vi vet han kan det. Vi så det i Molde. Han var uheldig som ikke fikk det til i Cardiff og Celtic. Han har jobbet knallhardt for å komme tilbake, og jeg unner ham veldig de to målene i dag, sier Hovland til NRK.

Også kaptein Per Ciljan Skjelbred var full av lovord om dagens store spiller.

– Det handler om tilfeldigheter. Fotball er tilfeldigheter. Trener, klubbens situasjon, lagspillere. Å dra ut fra Norge, er ikke så lett som folk kan tro, sier Skjelbred før han smilende drar frem et eksempel overfor NRK.

– Du kan selv prøve å flytte til Frankrike og begynne å skrive på fransk. Det er ikke så lett, dette, men han har gjort det bra.

Berget: – Srna sa «takk for kampen»

Kapteinen var naturligvis fornøyd med å være tilbake fra start etter å ha blitt vraket mot Bulgaria, og Hertha Berlin-spilleren svarte med å levere en god kamp på høyrekanten.

– Det er viktig å stå frem og vise hva du kan. Jeg prøvde å ta ned ballen og skape litt ro. Det funket av og til, sier Skjelbred.

Han var ikke videre imponert over Kroatia, som etter hvert ga fra seg initiativet totalt. Norge var nærmere 3-0 enn gjestene var redusering i sluttminuttene.

Han var derimot langt mer imponert over Berget.

– Vi kommer godt rundt på kantene, og han scorer to vakre mål, sier Skjelbred.

Før begge målene ble Kroatia-ikon og kaptein Darijo Srna (33) sendt i pølsebua.

– Det blir to skuddfinter, som funker bra begge to. Det er en kjempebra spiller, men det funket bra det, sier Berget kledelig beskjedent.

– Sa han noe spesielt etterpå?

– Nei. Han sa «takk for kampen», smiler Berget til NRK.

Berget

LEKTE SEG: Her jubler Jo Inge Berget for scoring, mens Kroatia-kaptein Darijo Srna depper etter å ha blitt lurt i forkant av målet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Siste nytt

 • Everton ute etter straffedrama

  Etter åtte rundar med straffespark var cupbomba eit faktum; QPR slo ut Everton av den engelske ligacupens tredje runde.

  Tom Davies bomma på straffe for Everton og Jimmy Dunne kunne sørge for at OPR er klar for fjerde runde.

  Ved full tid stod det 2–2 mellom laga.

  Også mellom Fulham og Leeds gjekk det til ein dramatisk straffesparkkonkurranse, men etter seks rundar kunne Leeds-fansen sleppe jubelen laus.

  Carabao Cup - Third Round - Queens Park Rangers v Everton
  Foto: Peter Cziborra / Reuters
 • Reserven tok Liverpool vidare

  Liverpool tok seg komfortabelt vidare til den fjerde runden i ligacupen etter at dei slo Norwich 3-0. Takumi Minamino vart kveldens store spelar for gjestane med to mål. Også Divock Origi kunne setje seg på scoringslista. Når Norwich i tillegg bommar på straffe var dei aldri nær ved å utfordre eit reserveprega Liverpool.

  Manchester City tok seg også lett vidare etter at dei slo Wycombe 6-1.

  Carabao Cup - Third Round - Norwich City v Liverpool
  Foto: Paul Childs / Reuters
 • Norge gjere tre endringar i laget

  Sjögren gjer tre endringar frå torsdagens kamp. Forsvarstrearen er uforandret, medan Eikeland og Syrstad Engen, kjem inn for Haavi og Bøe Risa på midtbana. Utland erstattar Sævik på topp.

  Her er laget:

  Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten – Lisa-Marie Karlseng Utland

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby

Sendeplan

Kl. Program Kanal