Myhre ut mot Hareide-boken: – Har brukt private og fortrolige samtaler

«Jeg hater Åge Hareide,» sier tidligere landslagskeeper Thomas Myhre i den nye biografien om Åge Hareide. Nå sier Myhre at han aldri fikk lese det som omhandlet seg selv før boka gikk i trykken.

Biografien om Åge Hareide

NY BOK: Forfatter Arild Stavrum sammen med Åge Hareide.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tirsdag sier Myhre til NRK at han føler seg skuffet over forfatter Arild Stavrum.

– Jeg er svært overrasket og meget skuffet over at en tidligere lagkamerat og nær venn har brukt private og fortrolige samtaler mellom to kamerater i boken. Jeg er også svært skuffet over at jeg ikke har fått sitatsjekk slik forfatteren har lovet gjentatte ganger. Jeg er ikke gitt anledning til å lese det som omhandler meg, og ble oppmerksom om innhold av NRK lørdag kveld. Utover dette har jeg ingen kommentar, sier han i en tekstmelding.

Forfatteren av boka, Arild Stavrum, sier til NRK at han ikke har samme oppfatning av det som har skjedd som det Thomas Myhre har.

– Jeg intervjuet Thomas Myhre i forbindelse med Åge Hareides biografi 11. august 2017. Samtalen ble tatt opp på bånd og det var aldri tvil om at innholdet var til bruk i boka. At dette skulle være fortrolige samtaler, slik Myhre påstår, er derfor uforståelig.

– Avtalen var at han skulle få se hva jeg hadde skrevet før boka kom ut slik at han var forberedt på spørsmålene som ville komme. Det fikk han, sier han i en tekstmelding til NRK.

Thomas Myhre

SKUFFET: Thomas Myhre reagerer på Arild Stavrums bok.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Lanserte bok

Tirsdag ettermiddag ble boka «Åge Hareide – et fotballiv» presentert av forfatter og hovedpersonen Åge Hareide.

Da hadde boka lenge skapt overskrifter. Søndag fortalte NRK hvordan tidligere Viking- og landslagskeeper Thomas Myhre i boka tar et kraftig oppgjør med sin tidligere trener.

«Han var en kynisk jævel,» sier Myhre når han beskriver måten har føler han ble frosset ut på i Viking.

«Jeg merket tidlig at jeg ikke var tiltenkt en rolle. Åge var opptatt av å bli kvitt meg. Det var iskaldt med en gang,» sier Myhre, som mener Hareide brukte alle midler.

– Hater ham ikke

Konflikten mellom de to toppet seg etter en episode på treningsleir i Marbella i 2010, der Thomas Myhre hevder han ble ufrivillig dopet ned i forbindelse med en bytur. Det endte med at arbeidsforholdet med Viking ble avsluttet.

«Jeg hater Åge Hareide,» fastslår Myhre i boka.

– Jeg hater ikke han, jeg hater ikke noen jeg har trent, jeg håper jeg har et bra forhold til de aller fleste, sier Hareide på pressekonferansen.

Samtidig bekrefter han at han ikke lenger ønsket å ha Myhre med videre etter Marbella-episoden.

– Min beslutning var klar

– Min beslutning var klar, jeg ville ikke ha ham som spiller, han var en betrodd spiller. Da måtte jeg bare sette ham på benken og la ham sitte der. Mest ut fra den episoden som skjedde, ikke fordi han var for dårlig, sier Hareide, som likevel påpeker at det var klubbens beslutning.

– Det er en arbeidsgiver som tar en sånn beslutning, som trener kan jeg ikke si det og det til en sportsdirektør. Det er klubben som tar beslutningen fullt og helt.

Hareide, som nå er dansk landslagssjef i fotball, påpeker at han alltid har praktisert frihet under ansvar, men overtramp aksepterer han ikke.

– Jeg kan akseptere feil, men hvis ikke folk er hundre prosent klar for oppgaven, kan jeg ikke bruke dem i mitt lag. Jeg må lære spillerne å bli gode gjennom å bli gode i et lag. Hvis de ikke viser det hundre prosent på og utenfor banen, vil de aldri være i mitt lag, sier han til NRK.

Påstanden om at han bedriver utfrysing, kommenteter han slik:

– Jeg setter dem på benken. Hvis det er å fryse ... Hvis det er kaldt, gjør de vel det der. Men de får jo spille igjen hvis de arbeider seg inn i laget.

Thomas Myhre og Åge Hareide

IKKE PÅ TALEFOT: Thomas Myhre og Åge Hareide skiltes ikke som venner.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Sentrale tabber

Åge Hareide legger heller ikke skjul på at forholdet til Myhre endret seg etter at den rutinerte keeperen gjorde to store tabber i en landskamp mot Tyrkia i 2007. Kampen kostet Norge muligheten til en plass i EM-sluttspillet.

– Jeg har selv plukket Thomas Myhre som keeper. Han var en god keeper. Så skjer det som ofte skjer med keepere, det begås feil. Det er to store feil i løpet av en kamp, og det blir veldig sentralt både i hans karriere og i min karriere, sier han.

Hareide har ingen problemer med at episoden kommer fram i boka, som også omhandler andre kontroverser.

– Det er alltid to sider av en sak, hvis han har en annen mening, må han få lov til å ha det, sier Hareide.

Siste nytt

 • Tour-avgjerd før 15. mai

  Trass i at Frankrike no er så godt som stengt på grunn av korona-viruset, vil ikkje arrangørane av Tour de France i juli avlyse rittet enno. Ifølgje cyclingnews.com er 15. mai sett som siste frist for ei avgjerd.

  Ei løysing som er diskutert, er å arrangere rittet utan publikum. Det likar ikkje ordførar Dniel Spagnou i Sisteron, byen med målgang i tredje etappe og starten i den fjerde.

  – Då er det betre å utseje starten til slutten av juli. Det er mogeleg no når OL er utsett, seier han.

  Tour de France er avvikla kvart år sidan 1903 med unntak av under verdskrigane.

  AFP_1J2376
  Foto: JEFF PACHOUD / AFP
 • Bodø/Glimt sikret seg stortalent

  G18-landslagsspiller Sebastian Tounekti forlater Tromsdalen til fordel for Bodø/Glimt, skriver Eurosport. Tounekti har vært aktuell for både Glimt og Tromsø, men valget falt til slutt på forrige sesongs sølvvinnere. 17-åringen signerer på mandag.

  Bodø/Glimt
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • TV-suksess for hviterussisk fotball

  Fotballen ruller fortsatt i Hviterussland. Det har ført til salgssuksess for landets øverste divisjon. Ifølge nyhetsbyråret Reuters har Hviterusslands fotballforbund solgt TV-rettighetene til ligaen til ti forskjellige land, deriblant Russland og India.

  I Hviterussland ruller fotballen fortsatt
  Foto: Sergei Gapon / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal