NRK Meny
Normal

Hardt ut mot FIFA: – Korrupsjon har vært mer regelen enn unntaket

Domenico Scala som leder revisjonskomiteen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), slår fast at korrupsjonen er satt i system innad i FIFA.

Domenico Scala

ETTERLYSER ÅPENHET: Leder av revisjonskomiteen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), Domenico Scala.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Scala etterlyser en mer åpen struktur i organisasjonen, som står foran store reformer i etterkant av de skandalene som har rammet FIFA det siste halve året.

– Vi må nok bare innse at korrupsjon har vært mer regelen enn unntaket i organisasjonen vår. Den har vært satt i system. Klarer vi å innse og akseptere dette, så er det også mulig å gjøre noe med det, sier Scala.

Han leder komiteen som blir sett på som en vaktbikkje for organisasjonen. Han var også helt åpen da han snakket om disse problemene på en pressekonferanse i FIFAs hovedkvarter i Zürich torsdag.

Det er liten tvil om at Det internasjonale fotballforbundet er under kraftig press. Det siste er at sveitsisk politi som har FIFA under etterforskning, forteller om stadig flere tvilsomme finansielle overføringer.

120 tvilsomme overføringer

Den sveitsiske påtalemyndigheten som har etterforsket saken fra de sju FIFA-toppene som ble arrestert i mai, forteller nå at det er oppdaget 120 tvilsomme pengeoverføringer i forbindelse med tildelingen av fotball-VM for 2018 (Russland) og 2022 (Qatar).

Mesterskapene ble tildelt de to landene for fem år siden, og den sveitsiske etterforskningen tyder på at ikke alt gikk riktig for seg forut for avstemningene.

Etter at VM-sluttspillene gikk til Russland og Qatar har det vrimlet med rykter om at tildelingene var korrupte.

Benekter alt

Dette har ledelsen i FIFA med Sepp Blatter i spissen benektet på det mest bestemte.

Også Russland og Qatar nekter for at det er foregått noe galt, men nå jobber sveitsiske myndigheter med å avhøre folk fra disse to landene med tilknytning til tildelingen av mesterskapene.

En av dem som er i søkelyset er Mohamed Bin Hammam, tidligere visepresident i FIFA og president i det asiatiske forbundet. .

Presidenten utestengt

Sepp Blatter ble gjenvalgt som president for en femte periode i slutten av mai, men det gikk ikke mange dagene før han varslet at han ville trekke seg.

Det skal formelt skje 26. februar neste år. Bare noen dager før han skulle gjenvelges, ble sju nåværende og tidligere FIFA-topper arrestert og siktet for omfattende korrupsjon.

Dermed begynte ballen å rulle for alvor.

Tidligere i høst ble det også klart at Michel Platini, presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), en av kandidatene til å overta etter Blatter, heller ikke hadde alt sitt på det tørre.

Han hadde fått overført 17,2 millioner kroner fra FIFA og Blatter i 2011, og det viste seg at det var problemer å redegjøre for denne utbetalingen. Det resulterte i at både Blatter og Platini ble utestengt av FIFAs egen etiske komite.

Siste nytt

 • Curlingparet tilbake i Sør-Korea

  Magnus Nedregotten og Kristin Skaslien er på plass i Pyeongchang, og er klare for å motta OL-medaljene.

  – Vi har ikke hørt om noen seremoni ennå. Tiden vil vise, sier Skaslien.

  – Vi kunne ikke takke nei da IOC inviterte oss ned, sier Nedregotten.

  Magnus nedregotten og Kristin skaslien
  Foto: HENRIK MYHR NIELSEN / NRK
 • Fourcade mot Bø på tredjeetappen

  Startlisten for herrestafetten i skiskyting er klart, og både Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade går tredje etappe. Emil Hegle Svendsen er Norges ankermann, og skal opp mot blant andre franske Antonin Guigonnat. Lars Helge Birkeland går førsteetappe, mens Tarjei Bø har den andre etappen.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Femte strake tap for Zuccas Rangers

  New York Rangers og Mats Zuccarello gikk på sitt femte strake tap i NHL da Montreal Canadiens ble for sterke og vant 3-1 natt til fredag. Det melder NTB. 30 år gamle Zuccarello noterte seg for to skudd på mål i oppgjøret.

  Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Curling og ishockey
OL i Pyeongchang: Skøyter 1000 m menn
OL i Pyeongchang: Skiskyting stafett menn og skøyter 1000 m
OL i Pyeongchang: Ishockey, semifinale
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
Mester mot legende i vintersport
OL-magasin