Hardt ut mot FIFA: – Korrupsjon har vært mer regelen enn unntaket

Domenico Scala som leder revisjonskomiteen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), slår fast at korrupsjonen er satt i system innad i FIFA.

Domenico Scala

ETTERLYSER ÅPENHET: Leder av revisjonskomiteen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), Domenico Scala.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Scala etterlyser en mer åpen struktur i organisasjonen, som står foran store reformer i etterkant av de skandalene som har rammet FIFA det siste halve året.

– Vi må nok bare innse at korrupsjon har vært mer regelen enn unntaket i organisasjonen vår. Den har vært satt i system. Klarer vi å innse og akseptere dette, så er det også mulig å gjøre noe med det, sier Scala.

Han leder komiteen som blir sett på som en vaktbikkje for organisasjonen. Han var også helt åpen da han snakket om disse problemene på en pressekonferanse i FIFAs hovedkvarter i Zürich torsdag.

Det er liten tvil om at Det internasjonale fotballforbundet er under kraftig press. Det siste er at sveitsisk politi som har FIFA under etterforskning, forteller om stadig flere tvilsomme finansielle overføringer.

120 tvilsomme overføringer

Den sveitsiske påtalemyndigheten som har etterforsket saken fra de sju FIFA-toppene som ble arrestert i mai, forteller nå at det er oppdaget 120 tvilsomme pengeoverføringer i forbindelse med tildelingen av fotball-VM for 2018 (Russland) og 2022 (Qatar).

Mesterskapene ble tildelt de to landene for fem år siden, og den sveitsiske etterforskningen tyder på at ikke alt gikk riktig for seg forut for avstemningene.

Etter at VM-sluttspillene gikk til Russland og Qatar har det vrimlet med rykter om at tildelingene var korrupte.

Benekter alt

Dette har ledelsen i FIFA med Sepp Blatter i spissen benektet på det mest bestemte.

Også Russland og Qatar nekter for at det er foregått noe galt, men nå jobber sveitsiske myndigheter med å avhøre folk fra disse to landene med tilknytning til tildelingen av mesterskapene.

En av dem som er i søkelyset er Mohamed Bin Hammam, tidligere visepresident i FIFA og president i det asiatiske forbundet. .

Presidenten utestengt

Sepp Blatter ble gjenvalgt som president for en femte periode i slutten av mai, men det gikk ikke mange dagene før han varslet at han ville trekke seg.

Det skal formelt skje 26. februar neste år. Bare noen dager før han skulle gjenvelges, ble sju nåværende og tidligere FIFA-topper arrestert og siktet for omfattende korrupsjon.

Dermed begynte ballen å rulle for alvor.

Tidligere i høst ble det også klart at Michel Platini, presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), en av kandidatene til å overta etter Blatter, heller ikke hadde alt sitt på det tørre.

Han hadde fått overført 17,2 millioner kroner fra FIFA og Blatter i 2011, og det viste seg at det var problemer å redegjøre for denne utbetalingen. Det resulterte i at både Blatter og Platini ble utestengt av FIFAs egen etiske komite.

Siste nytt

 • Snakker ut etter Formel 1-krasj

  Søndag fikk vi se en dramatisk krasj i Formel 1-løpet i Bahrain. Under første runden gikk det galt for Romain Grosjean da bilen gikk i autovernet og ble delt i to.

  Det skjedde i en hastighet på 221 km/t.

  Nå har han kommet med melding på Instagram.

  – Jeg vil bare si at har det okay, eller ganske okay i hvert fall, sier Grosjean.

  Han takker for alle meldinger han har fått og takker de som hjalp ham til sykehus.

  Bahrain Grand Prix
  Foto: Tolga Bozoglu / Reuters
 • Cavani i rasisme-trøbbel

  Edinson Cavani etterforskes av det engelske fotballforbundet etter at han kom med det som oppfattes som en rasistisk kommentar på Instagram etter kampen søndag.

  Ifølge Sky Sports har FA reagert etter at Cavani i en Instagram-historie kommenterte en melding fra en supporter med ordene «Gracias negrito».

  Instagraminnlegget er senere blitt slettet.

  Cavani
  Foto: Adam Davy / AFP
 • Magnus Carlsen og So like langt

  Magnus Carlsen og Wesley So spilte 2-2 i den første finaleduellen i Champion Chess Tour søndag. Finalen avgjøres mandag.

  Det ble uavgjort uten at noen av partiene gikk til remis. Carlsen vant sine to partier med hvite brikker, og det samme gjorde So. (NTB)

  Magnus Carlsen med ny turnering
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal