Hopp til innhold

Gull-Johaug oppklarte utspill etter full forvirring: – Nei, nei, nei, det er ikke siste løp

ZHANGJIAKOU (NRK): Therese Johaug hadde tidelene på sin side og vant en intens duell om gullet. Men etterpå falt ordene som trolig gjorde samtlige som fulgte gull-løpet forvirret.

For i gledesrusen, seiersbrølene og koket i målområdet fikk Johaug – uten at hun tilsynelatende visste at kameraene og mikrofonene var like ved – spørsmål av en i det norske støtteapparatet om det var hennes siste løp.

Det svarte Norges ski-dronning overraskende bekreftende på.

– Nei, nei, nei. Det er ikke mitt siste løp

5Kq62OeDFrk

ENORM JUBEL: For Therese Johaug, her etter at gullet er et faktum.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

De fleste trodde ikke det de hørte. Det gjenstår både stafett, sprintstafett og 30 kilometer i årets leker. NRKs kommentatorduo, Jann Post og Torgeir Bjørn, var blant dem som skjønte lite der de satt.

– Hva enn det måtte bety. Men da legger hun opp, eller? Nå blir det mye på en gang her, sier Bjørn.

Hjemme satt også bror Karstein og var forvirret.

– Hvis dette var henne siste løp, så har hun holdt kortene tett til brystet. Da blir jeg overrasket, for hun har i hvert fall lagt en detaljert plan for tremila allerede, sa han til NRK mens uvissheten fortsatt rådet.

Men kort tid senere oppklarer Johaug hele situasjonen. Det gjør hun med et eneste stor glis om munnen.

– Det var internt humor mellom meg og min smører. Han sa her at «det er det siste løpet du går for dette klarer jeg ikke mer». Men, nei, jeg skal gå flere løp her i OL, sier Johaug til NRK og melder i samme ånderag at det i hvert fall dreier seg om stafetten kommende lørdag og 30 kilometeren som avslutter OL søndag 20. februar.

Jublet som besatt

Forvirringen oppstod etter det som var en intens og nervepirrende duell mellom Johaug og Kerttu Niskanen. Den var ikke avgjort før siste stavtak. En duell som Johaug gikk seirende ut av med fattige fire tidelers margin.

Gleden var enorm hos Johaug. 33-åringen jublet som besatt i målområdet da gullet var et faktum.

– Den var seig. Jeg tror det var de to verste minuttene i min karriere da jeg stod i målområdet. Jeg fikk høre at det var ett sekund som skilte oss på toppen av langbakken. Det var en fantastisk følelse da navnet fortsatt stod øverst, sier Johaug.

N0zG0w_yZzI

BRA INNSATS! Krista Pärmäkoski gir Kerttu Niskanen en stor klem etter bunnsolid finsk innsats. Begge tok medalje bak Johaug.

Foto: Aaron Favila / AP

Johaug-åpning på det jevne

Storfavoritt Johaug tok i hvert fall fatt på dagens 10 kilometer i et greit tempo. Det var ingen pangåpning, men at Johaug disponerer bra og ikke brenner for mye i begynnelsen er mer vanlig enn uvanlig.

Men det var noe som uroet NRKs eksperter.

Nemlig at ikke bare Tatjana Sorina, men også finnene Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski åpnet sterkere enn Dalsbygda-ekspressen. Frida Karlsson og Ebba Andersson var innledningsvis heller ikke mye dårligere enn Norges store håp.

– Nesten sjokkerende

Men etter hvert som bakker ble forsert og kilometerne gikk av gårde ble det klart at det skulle handle om Johaug og Niskanen.

U8GJmkOCbw8

GIKK ALT HUN HADDE: Therese Johaug, her underveis på 10 kilometer klassisk i Kina.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Dramatikken oppstod for alvor etter at Johaugs, som ledet etter fem kilometer, passerte 6,3 kilometersmerket. Der hadde Johaug plutselig tapt til en rekke løpere i teten, blant annet tyske Katarina Hennig. NRKs kommentatorer trodde ikke det de så.

– Vi er ikke på plan A. At hun skal gå seks sekunder saktere enn Hennig er nesten sjokkerende. Hva er det som skjer her? sa ekspert Torgeir Bjørn.

Men det verste sett med Johaug-øyne var at ledelsen hun hadde på Niskanen var tapt og plutselig lå 11 sekunder bak finnen.

Nå forklarer Johaug hvordan hun kunne tape såpass mye på et så kort strekk i løpet.

– Vi snakket med trenerne og min bror, at det er viktig å ikke gi alt på første runde og føle at jeg hadde mer å gi på. Etter fem kilometer ble jeg fortalt at jeg ikke måtte gå alt jeg hadde. Så jeg ble litt reservert mot toppen, sier Johaug om den situasjonen.

– Gullet i dag var artigere å vinne

Men så satte hun på turboen og snudde løpet igjen.

For opp til 8,6 kilometer var det nesten dødt løp mellom Niskanen og Johaug.

Den siste drøye kilometeren ble med andre ord uhyre intens og nervepirrende. Johaug og Niskanen staket det de var gode for. Og til slutt var det omtrent ingenting som skilte dem. Dermed tok hun sitt andre gull på to forsøk så langt i OL i Beijing.

– Det første gullet er noe spesielt, siden det er drøm som har gått i oppfyllelse siden jeg var liten jente. Men gullet i dag var desto artigere å vinne, for det skilte ingenting, sier Johaug.

MtqHg5U0-ns

KUNNE IKKE TRO DET: Therese johaug fulgte innspurten til Kertti Niskanen etter å ha selv gått i mål på 10 kilometer klassisk i OL i Kina.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

– Min sjanse til å ta gull

Kerttu Niskanen var ikke en slagen kvinne da hun møtte i pressesonen. Hun hadde tross alt tatt sin første individuelle medalje noensinne.

Hun forteller imidlertid at hun i motsetning til ganske mange andre hadde spesielle følelser da OL-rennene skulle arrangeres under helt spesielle forhold.

QdtdkA9y0wo

STOLTE FINNER: Kerttu Niskanen og Krista Pärmäkoski, her under premieseremonien i målområdet på langrennsstadion i Beijing.

Foto: Aaron Favila / AP

– Da jeg hørte at lekene skulle arrangeres i Beijing, med den høyden og virkelig tøffe løyper, så tenkte jeg at dette er min sjanse til å ta gull. Jeg er stolt over at jeg var så nære, så jeg er nødt til å være fornøyd, sier finnen.

Svenske profiler skuffet stort

For resten av de norske ble det ingen stor dag. Tiril Udnes Weng ble nummer 21, to minutter og 16 sekunder bak. Lotta Udnes Weng tok 25. plassen, to minutter og 30 sekunder bak.

Det var ingen store forventninger til sprinter Mathilde Myhrvold i dag, men hun staket seg over målstreken til en 44. plass.

Større forventninger var det naturligvis til det svenske laget. Men Ebba Andersson ble kun nummer seks, mens Frida Karlsson ble bare nummer 12. Sistnevnte måtte bæres ut av målområdet og fortalte at hun ikke hadde noe å gå med.

Siste nytt

 • Rapinoe i tårer – takket av med seier

  Megan Rapinoe (38) rundet av sin imponerende USA-karriere med 2-0-seier over Sør-Afrika i sin 203. landskamp.

  Det ble en følelsesladd kveld for Rapinoe og hennes støttespillere. 38-åringen spilte 54 minutter som kaptein og ble hyllet av publikum etter kampen.

  – Det gjør meg skikkelig stolt å tenke på at vi har hatt så mye suksess på fotballbanen, men også at vi har bidratt til å gjøre verden til et litt bedre sted, sa Rapinoe.

  Hun har ved siden av innsatsen på banen markert seg gjennom sitt arbeid for LHBT+-rettigheter og likelønn.

  (NTB)

  Soccer: International Friendly Women's Soccer-South Africa at USA
  Foto: Jon Durr / Reuters
 • Verdenslaget vant Laver Cup

  Verdenslaget fullførte utklassingen av Europa i Laver Cup i tennis med seier i doublekampen som innledet søndagen.

  Ben Shelton og Frances Tiafoe slo Hubert Kurkacz og Andrej Rublev 7-6 (74), 7-6 (7-5). Dermed kan ikke de tre gjenstående singlekampene berge Europa-laget fra tap.

  USA har vunnet åtte av de ni første oppgjørene i prestisjeduellen. Casper Ruuds seier over Tommy Paul lørdag er eneste lyspunkt for de europeiske tennisspillerne.

  Det gis ett poeng for seier første dag, to annen dag og tre tredje dag. Med 13-2 til Verdenslaget etter søndagens doublekamp vil tre europeiske seirer bare gi ni poeng til.

  Casper Ruud er satt opp mot Taylor Fritz i den første singlekampen søndag. (NTB)

  Z1smcaGNZ0o
  Foto: AP
 • Real Madrid tapte byderbyet – ned fra tabelltoppen

  Real Madrid gikk på sitt første poengtap i La Liga i høst da Atlético vant byderbyet i den spanske hovedstaden 3-1.

  Alvaro Morata og Antoine Griezmann ga hjemmelaget to måls ledelse med hver sin scoring før det var spilt 20 minutter.

  Toni Kroos skapte ny spenning med sitt reduseringsmål. Real Madrid jublet et øyeblikk for utligning rett før pause, men Antonio Rüdiger var offside i forspillet før Eduardo Camavinga satte ballen i mål.

  Morata økte ledelsen rett etter sidebytte, med sitt annet hodemål i kampen.

  Tapet gjør at Real Madrid falt til 3.-plass, ett poeng bak Barcelona og sensasjonslaget Girona. De har begge 16 poeng på seks kamper. (NTB)

  jPJnz7bo2oE
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ustoppelige Pellegrino 00:35
Neste