Hopp til innhold

Harder om å trene kvinner: – Som å jobbe i et minefelt

Hva kan en trener tillate seg å si til en spiller uten å bli misforstått? Det syns mangeårig trener i Toppserien, Olli Harder, er vanskelig å vite.

Oliver Harder i Bergen

KREVENDE: Olli Harder synes det kan være utfordrende å vite hva som er greit å si og gjøre som trener for et kvinnelag i 2023.

Foto: Sigurd Hamre

– Hva er akseptabelt nå? Er en hånd på skulderen ok? Er det ok for én spiller og ikke ok for en annen? Er det ok i dag, og ikke i morgen? Er en klem ok? Alle disse tingene er spørsmål du som trener må stille deg selv hver eneste dag, sier Olli Harder til NRK.

Intervjuet ble gjort før han fikk sparken som hovedtrener for Brann Kvinner, en avskjed som skyldtes svake resultater denne sesongen.

Før tiden i Brann har Harder blant annet trent Klepp i Toppserien, West Ham i den engelske superligaen og vært assistenttrener for Sandnes Ulfs herrelag.

Han mener det er annerledes å trene kvinner i dag sammenlignet med før MeToo-bevegelsen. 37-åringen understreker at han tar sterkt avstand fra upassende oppførsel overfor spillere, men forklarer at det har blitt et vanskelig landskap å manøvrere i.

GULLKURS: Brann vant grunnserien i Toppserien og har også stø kurs mot gull i sluttspillet. Her trener Olli Harder og Brann-spiller Tuva Hansen.

REGJERENDE SERIEMESTRE: Harder ledet Brann halve fjorårssesongen da Brann vant seriegull. Etter at nøkkelspillere som Tuva Hansen (t.h.) dro fra klubben, har det gått tråere for Harder og Bergensklubben i år.

Foto: Bjørnar Morønning / NTB

Frykten for å trå feil er stor, og konsekvensene kan ødelegge karrieren.

– Det er et minefelt nå, å jobbe seg gjennom. Så jeg forstår hvorfor mange ikke er interessert i å være i dette yrket, spesielt på kvinnesiden. Det er trist å se at det ikke er mange unge topptrenere som er interessert i å være i kvinnefotballen. De vil heller bli i herrefotballen, mener Harder.

Bergdølmo er uenig

NRK har gjort en spørreundersøkelse blant spillerne i Toppserien. 17 prosent, eller ca. hver sjette av dem, svarer at de har opplevd upassende oppførsel i fotballen. Som oftest er det treneren eller andre i støtteapparatet som står bak, og mye av det handler om seksuelle hentydninger som slengbemerkninger og meldinger.

André Bergdølmo

IKKE ET PROBLEM: LSK-trener André Bergdølmo mener det ikke er noe vanskeligere å vite hvordan man skal oppføre seg mot kvinnelige spillere sammenlignet med mannlige.

Foto: Håvard Greger Hagen / NRK

I LSK-hallen på Lillestrøm leder André Bergdølmo treningen for LSK Kvinner.

Dette er det første kvinnelaget han er sjef for, men på hans trener-CV står det en rekke herreklubber. I motsetning til Harder opplever ikke Bergdølmo at det er noen stor forskjell på hvordan han oppfører seg overfor kvinnelige spillere.

– For å være helt ærlig, så tenker jeg ikke så mye på det, sier han og utdyper:

– Det viktigste er at man skaper tillit, en trygghet og en ro, sånn at man ikke går og tenker på det hele tiden. Og skulle man si et ord feil, som får en betydning det ikke burde vært i nærheten av, så er det synd og trist, men det viktigste for meg er at man snakker med hverandre som gode mennesker og på en helt vanlig måte.

Mener trenerrollen har endret seg

Den nylig avgåtte Brann-treneren forklarer at han har endret måten han er trener på, at trenerstilen hans har blitt litt mer «følelsesløs og robotaktig». Han synes det er energitappende å hele tiden gå rundt å passe på at han ikke gjør eller sier noe som kan mistolkes.

– Det er trist også, for du ender opp med å bli mindre knyttet til spillerne med tanke på relasjon på grunn av frykt for at relasjonen blir feiltolket.

Oliver Harder i Bergen

ENERGITAPPENDE: Harder ble sliten av den underliggende frykten for å gjøre noe som ble oppfattet som upassende som trener. Noen ganger stilte han seg spørsmål om jobben var verdt det.

Foto: Sigurd Hamre / NRK

Han påpeker igjen at han ikke har noe til overs for trenere som oppfører seg upassende, men at det i noen tilfeller kan være vanskelig å vite akkurat hvor grensa går for hva som er greit og ikke.

– Folk har jobbet ekstremt hardt for å bygge en karriere, så skal det bare en eller to hendelser til, som kan bli helt feiltolket eller være utilsiktet, men likevel skape en sak, sier Harder.

Akkurat det er noe U23-landslagssjef Per Inge Jacobsen også er bevisst på. Han har trent både Stabæk og Avaldsnes i Toppserien.

– Det man sier kan lettere mistolkes og tas ut av sammenheng i dag enn for noen år siden. Det kan være mange grunner til det, MeToo kan være en av grunnene, sosiale medier en annen og at man har gått fra papiraviser til klikkbaserte nettaviser en tredje.

Per Inge Jacobsen

UTSATT JOBB: Per Inge Jacobsen har blitt ekstra bevisst på at alt han sier og gjør som trener kan tas ut av sammenheng og blåses opp.

Foto: NTB

Han tror utviklingen gjelder for lederrollen og treneryrket generelt, og at det ikke handler om hvilket kjønn spillerne har.

– Jeg er ikke så opptatt av om det er kvinner eller menn, men mest opptatt av hvordan samfunnet har blitt. At ting man sier og gjør kan bli blåst ut av proporsjoner ligger jo i bakhodet. Man er i en utsatt bransje. Men jeg prøver i utgangspunktet bare å være meg selv, uavhengig av hvem jeg trener, sier Jacobsen.

– Bruk sunn fornuft

I dag er det utelukkende mannlige trenere i Toppserien, og støtteapparatene generelt består i all hovedsak av menn.

Spillere NRK har snakket med forstår at det kan være vanskelig for de mannlig trenerne å vite hvor grensen går når man jobber så tett sammen.

– Men samtidig er det jo ikke så veldig vanskelig å oppføre seg som folk, mener LSK-spiller Tonje Pedersen.

Tonje Pedersen, LSK kvinner

BURDE IKKE VÆRE VANSKELIG: Tonje Pedersen i LSK Kvinner mener det bør være ganske enkelt å forstå hva som er greit å si til en kvinnelig spiller og ikke.

Foto: NTB / NTB

Hun påpeker at menn forholder seg til kvinner generelt i livet, overalt.

– Du vet hvordan du skal snakke til folk, du banker på før du går inn i garderoben. Det er egentlig ikke så vanskelig. Og hvis du er usikker på om den vitsen blir for drøy, så ikke si den.

Marie Aspenes, som spiller på Røa, sier seg enig.

– Du må tenke «hadde jeg sagt dette til dattera mi? Nei, det hadde jeg ikke gjort». Så da tenker jeg at man bare må bruke sunn fornuft, og hvis du må tenke deg om en gang før du sier det, så tenk at da kan du la vær.

Siste nytt

 • NFF legger press på regjeringen etter gummigranulat-forbud – advarer kommunene

  Fotballpresident Lise Klaveness vil med regjeringens hjelp ha på plass en kampplan etter gummigranulat-forbudet. Kommunene advares mot å forhaste seg med forbud.

  EU-kommisjonen vedtok denne uken de nye reglene som forbyr bruk av mikroplast i blant annet fotballbaner av kunstgress. Vedtaket kom etter at forbudet har vært på høring siden i vår. Verken EU-parlamentet eller EUs ministerråd kom med innvendinger.

  De nye retningslinjene vil tre i kraft om tre uker, men det legges opp til en overgangsperiode på åtte år for det som omhandler utfasing av gummigranulat. Det betyr at det ikke vil være mulig å kjøpe eller omsette gummigranulat etter 15. oktober 2031.

  – Vi støtter forbudet, men vil ikke klare det uten en nasjonal kampplan. Dette vil kreve en enorm omstilling i hele norsk fotball, og EU har varslet at regningen blir stor. NFF har vært tydelig på at denne regningen ikke kan sendes over til våre klubber, sier fotballpresident Lise Klaveness i en uttalelse.

  NFF peker på at samtaler med regjeringen om den etterlyste kampplanen allerede er igangsatt.

  – Vi opplever dialogen vi hittil har hatt med norske myndigheter som lovende. Vi har to store problemer. Det ene er at vi må kvitte oss med gummigranulat. Det andre er at vi ikke har alle alternativ på plass. Vi må samarbeide, og nå har vi begynt å utvikle en felles kampplan, sier Klaveness.

  Jobben på kort sikt er, ifølge NFF, å kartlegge kunstgress-situasjonen på landsbasis. Til dette arbeidet har regjeringen varslet at det vil komme fem millioner kroner over statsbudsjettet.

  På lang sikt er utfordringen at det må komme på markedet gode nok alternativer til gummigranulat som fyllmasse i kunstgressbaner. Det finnes ulike alternativer allerede nå, men resultatene av utprøvingen av disse har vært varierende.

  Derfor advarer nå Norges Fotballforbund norske kommuner mot å vedta forbud mot gummigranulat før overgangsperioden på åtte år er over.

  – En overgangsperiode på åtte år representerer, tror vi, at også EU anerkjenner at alternativene på markedet ennå ikke er fullgode, sier generalsekretær i NFF, Karl-Petter Løken.

  – Nå har vi fått åtte år på å fase ut gummigranulat. Da er det viktig at norske klubber får den nødvendige tiden det tar før markedet responderer med gode nok alternativer og at kommuner ikke innfører restriksjoner mot gummigranulat før testingen er skikkelig i gang, fortsetter han.

  Fotballtoppen mener det må tilrettelegges for at det på kort sikt kan «bygges og rehabiliteres» baner med gummigranulat for å opprettholde aktiviteten.

  (NTB)

  Gummigranulat
  Foto: Trond Teigen / NTB
 • Reuters: Russiske utøvere får delta i Paralympics i Paris etter at kongress sa nei til utelukkelse

  Russiske idrettsutøvere får delta i Paralympics i Paris neste år etter et vedtak på kongressen til Den internasjonale paralympiske komité fredag.

  Det er nyhbetsbyrået Reuters som melder om utfallet av avstemningen på kongressen i Bahrain.

  Medlemmene stemte rundt hvorvidt Russland skulle utelukkes fullstendig fra sommerlekene i Frankrike. Utfallet her ble at 74 stente mot, mens 65 stemte for utestengelse.

  13 avsto fra å avgi stemme.

 • Landslagssamlinger i ishockey reddet – spleiselag innbrakte millionbeløp

  Pengehjelp fra både sponsorer og Oilers-toppen Tore Christiansen bidrar til at deler av landslagsaktiviteten til Norges Ishockeyforbund fram til nyttår berges.

  Det opplyser hockeypresident Tage Pettersen til NTB. Tidligere i høst ble det kjent at forbundet måtte sette all landslagsaktivitet, med unntak av på U20-laget for menn, på pause ut året.

  Årsaken er store økonomiske vanskeligheter som følge av utfordringer med å innhente kommersielle midler. Nå ser plutselig situasjonen atskillig lysere ut.

  – Siden vi måtte gi den kjedelige beskjeden om at vi skulle pause alt, har vi hatt en ambisjon om å få med støttespillere for å kunne gjennomføre i hvert fall én samling for samtlige landslag i løpet av de internasjonale vinduene i november og desember, sier hockeypresident Tage Pettersen til NTB.

  Han bekrefter videre at en løsning for dette var klar torsdag. TV 2 har også omtalt saken.

  NBO presenterer sine nye, etiske retningslinjer
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste