Hopp til innhold

– OL vil bety enormt mye

Flere idrettsutøvere i Norge venter i spenning på om deres idrett kommer med på OL-programmet i 2020. IOC tar sin avgjørelse i september.

Lotte Eriksen

Lotte Eriksen er Norges beste kvinnelige squashspiller og er rangert som nummer 54 i verden.

Foto: Trond Ottesen

I går ble det kjent at IOC vurderer å droppe bryting fra OL-programmet i 2020. Idrettene som vurderes å bli tatt inn i varmen i stedet for bryting er blant annet baseball/softball, skateboard, sportsklatring, wakeboarding, kung fu, rulleskøyter, karate og squash

Norges beste kvinnelige squashspiller, Lotte Eriksen, er glad for at squash får muligheten til å bli tatt inn i OL-varmen, men har sympati med brytesporten.

– Det er veldig synd at dette skal gå på bekostning av brytesporten, men for squash vil det bety alt å bli en OL-gren. Det er det største som kan skje for idretten, sier Eriksen, som har vunnet NM i squash ni ganger på rad.

Karateutøver Steffen Larsen er enig med Eriksens uttalelser når det kommer til hans egen idrett.

– Det ville være en stor anerkjennelse for sporten hvis karate blir tatt inn i OL, noe jeg synes den fortjener. Det er bare synd det er bryting som må gå, sier regjerende Nordisk Mester i 75 kilosklassen i karate Steffen Larsen .

– Økt oppmerksomhet

Både Eriksen og Larsen mener at økt oppmerksomhet vil være det viktigste ved å bli en OL-gren.

– Det vil åpne mange muligheter for squash. Som OL-gren får man økt oppmerksomhet, dette vil øke populariteten til sporten. Da blir det kanskje flere som starter med squash, og bredden blir dermed større, sier Eriksen, som er rangert som den 54. beste squashspilleren på kvinnesiden i verden.

– Det vil bli en mer attraktiv sport. Engasjementet rundt idretten vil øke og den vil få mer plass i nyhetsbildet, noe som kan føre til økt sponsorinteresse, sier Larsen, som deltok i karate-VM i november.

Steffen Larsen

Steffen Larsen er en av Norges beste karateutøvere.

Foto: www.steffenlarsen.no

Både karate og squash har noen få gode eliteutøvere, men sliter med bredden i landet. I NM i squash som ble arrangert i januar var det over 120 spillere i herreklassen, men kun 16 på kvinnesiden. I karatesporten kan man ikke satse hvor som helst i landet på grunn av den dårlige bredden.

– Blir karate en OL-gren kan det bli økt rekruttering til sporten, noe den trenger. For å satse måtte jeg flytte fra Stavanger til Oslo, så hvis du skal bli best kan du foreløpig ikke bo hvor som helst i landet, mener Larsen.

Ikke ensidig

Selv om Larsen håper at karate blir en OL-gren, ser han likevel utfordringer for karatesporten om det skulle skje.

– Det er en mulighet for at karaten kanskje «mister seg selv» i denne prosessen. Det er det viktig at den ikke gjør. Regelene og konkurranseformen i karaten må tilpasses og endres i forhold til de olympiske reglene, så det er ikke bare en side av denne saken, forteller Larsen.

For squash vil derimot alt være rosenrødt hvis squash blir en OL-gren.

– Ingenting vil være større. Å vinne OL vil være det absolutt største en squashspiller kan oppnå, mener Eriksen, som representerer Hafrsfjord Squash Klubb.

Øker motivasjonen

Lotte Eriksen

Lotte Eriksen håper hun blir å se i OL i 2020.

Foto: Trond Ottesen

Lotte Eriksen fylte nylig 26 år og vil i et eventuelt OL med squash på programmet være 33 år. Hun utelukker ikke at hun kan bli å se i et OL hvis squash blir valgt ut når avgjørelsen skal tas i Buenos Aires.

– Kommer squash på programmet, vil det gi meg ekstrem motivasjon til å fortsette og øke satsningen min på squash, sier Eriksen, som har klatret over 20 plasser på verdensrakningen de to siste månedene.

For 29-årige Steffen Larsen vil et OL med karate på programmet derimot komme for sent.

– Jeg kommer nok ikke til å delta som utøver i et OL, men jeg håper jeg eventuelt å få en rolle i karatensporten i Norge satsning på et OL, avslutter Larsen.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal