NRK Meny
Normal

– OL vil bety enormt mye

Flere idrettsutøvere i Norge venter i spenning på om deres idrett kommer med på OL-programmet i 2020. IOC tar sin avgjørelse i september.

Lotte Eriksen

Lotte Eriksen er Norges beste kvinnelige squashspiller og er rangert som nummer 54 i verden.

Foto: Trond Ottesen

I går ble det kjent at IOC vurderer å droppe bryting fra OL-programmet i 2020. Idrettene som vurderes å bli tatt inn i varmen i stedet for bryting er blant annet baseball/softball, skateboard, sportsklatring, wakeboarding, kung fu, rulleskøyter, karate og squash

Norges beste kvinnelige squashspiller, Lotte Eriksen, er glad for at squash får muligheten til å bli tatt inn i OL-varmen, men har sympati med brytesporten.

– Det er veldig synd at dette skal gå på bekostning av brytesporten, men for squash vil det bety alt å bli en OL-gren. Det er det største som kan skje for idretten, sier Eriksen, som har vunnet NM i squash ni ganger på rad.

Karateutøver Steffen Larsen er enig med Eriksens uttalelser når det kommer til hans egen idrett.

– Det ville være en stor anerkjennelse for sporten hvis karate blir tatt inn i OL, noe jeg synes den fortjener. Det er bare synd det er bryting som må gå, sier regjerende Nordisk Mester i 75 kilosklassen i karate Steffen Larsen .

– Økt oppmerksomhet

Både Eriksen og Larsen mener at økt oppmerksomhet vil være det viktigste ved å bli en OL-gren.

– Det vil åpne mange muligheter for squash. Som OL-gren får man økt oppmerksomhet, dette vil øke populariteten til sporten. Da blir det kanskje flere som starter med squash, og bredden blir dermed større, sier Eriksen, som er rangert som den 54. beste squashspilleren på kvinnesiden i verden.

– Det vil bli en mer attraktiv sport. Engasjementet rundt idretten vil øke og den vil få mer plass i nyhetsbildet, noe som kan føre til økt sponsorinteresse, sier Larsen, som deltok i karate-VM i november.

Steffen Larsen

Steffen Larsen er en av Norges beste karateutøvere.

Foto: www.steffenlarsen.no

Både karate og squash har noen få gode eliteutøvere, men sliter med bredden i landet. I NM i squash som ble arrangert i januar var det over 120 spillere i herreklassen, men kun 16 på kvinnesiden. I karatesporten kan man ikke satse hvor som helst i landet på grunn av den dårlige bredden.

– Blir karate en OL-gren kan det bli økt rekruttering til sporten, noe den trenger. For å satse måtte jeg flytte fra Stavanger til Oslo, så hvis du skal bli best kan du foreløpig ikke bo hvor som helst i landet, mener Larsen.

Ikke ensidig

Selv om Larsen håper at karate blir en OL-gren, ser han likevel utfordringer for karatesporten om det skulle skje.

– Det er en mulighet for at karaten kanskje «mister seg selv» i denne prosessen. Det er det viktig at den ikke gjør. Regelene og konkurranseformen i karaten må tilpasses og endres i forhold til de olympiske reglene, så det er ikke bare en side av denne saken, forteller Larsen.

For squash vil derimot alt være rosenrødt hvis squash blir en OL-gren.

– Ingenting vil være større. Å vinne OL vil være det absolutt største en squashspiller kan oppnå, mener Eriksen, som representerer Hafrsfjord Squash Klubb.

Øker motivasjonen

Lotte Eriksen

Lotte Eriksen håper hun blir å se i OL i 2020.

Foto: Trond Ottesen

Lotte Eriksen fylte nylig 26 år og vil i et eventuelt OL med squash på programmet være 33 år. Hun utelukker ikke at hun kan bli å se i et OL hvis squash blir valgt ut når avgjørelsen skal tas i Buenos Aires.

– Kommer squash på programmet, vil det gi meg ekstrem motivasjon til å fortsette og øke satsningen min på squash, sier Eriksen, som har klatret over 20 plasser på verdensrakningen de to siste månedene.

For 29-årige Steffen Larsen vil et OL med karate på programmet derimot komme for sent.

– Jeg kommer nok ikke til å delta som utøver i et OL, men jeg håper jeg eventuelt å få en rolle i karatensporten i Norge satsning på et OL, avslutter Larsen.

Siste nytt

 • Mjelde kåret til tredje beste

  Maren Mjelde ble søndag kveld stemt frem av spillerne selv som den tredje beste spilleren i engelsk fotball.

  Lagveninne fra Chelsea, Fran Kirby, vant prisen. Ji So-yun fra Manchester City tok andreplassen.

  SOCCER-CHAMPIONS-CHE-WOB/WOMEN
  Foto: ADAM HOLT / Reuters
 • Napoli senket Juventus

  De fleste av de store fotballigaene er avgjort, men i Italia er det fortsatt spenning.

  Søndag kveld tapte tittelforsvarer Juventus 0–1 mot Napoli på hjemmebane.

  Dermed er Napoli bare ett poeng bak Juventus på toppen av tabellen.

  FBL-ITA-SERIE A-JUVENTUS-NAPOLI
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
 • Salah kåret til årets spiller

  Liverpools storscorer Mohamed Salah ble søndag tildelt den prestisjetunge prisen som årets Premier League-spiller av den engelske spillerforeningen PFA, skriver NTB. Egypteren tangerte ligarekorden da han scoret sitt 31. seriemål lørdag.

  FBL-ENG-PR-WEST BROM-LIVERPOOL
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal