Hyrer advokat for å ta tilbake EM-gullet

Haralds Silovs' trener mener han ble frarøvet EM-gullet etter en arrangørskandale. Han tror Silovs hadde fått gullet hvis han representerte en annen nasjon.

Arrangørtabbe under EM skøyter fellesstart. Løperne ble ble sendt på en en ekstra runde.

VIDEO: Her går de en runde for langt på fellesstarten i EM.

Det latviske skøyteforbundet har nå sendt brev der de ber om en forklaring etter skandalen under EM i Kolomna søndag. På fellesstarten gikk løperne en runde for mye, og kåret feil vinner.

– Vi har nå tatt kontakt med en advokat som er spesialist på denne typen saker. I morgen får han overlevert alle papirer, og et vitneutsagn jeg har fra EM, sier Edvin Silovs til NRK.

Bakgrunn: Gikk en runde for mye(!), og kåret feil vinner i EM: – Det er helt ubegripelig

– En rar situasjon

Han er Haralds' far og lagleder for det latviske skøyteforbundet. Der har temperaturen vært høy etter at Silovs gikk først over målstreken, men ble dømt til en 11. plass.

– Regler er regler. Fellesstarten er 16 runder, og bjellen ringte på 15 runder. At de går en runde ekstra er en feil, sier Edvin Silovs.

Haralds Silovs

FØRST I MÅL: Haralds Silovs fra Latvia, her avbildet fra verdenscuprennet i Stavanger.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Haralds Silovs har snakket med flere skøyteløpere, og reaksjonene har vært mange. Han synes situasjonen er vanskelig, men lar faren ta seg av prosessen i etterkant.

– Haralds har snakket med flere løpere, og så å si alle vi har snakket med støtter ham, sier lagleder og pappa Edvin.

– Det er vanskelig å si noe om situasjonen nå. Vi taler for vår side, men det har blitt en rar situasjon, sier Haralds Silovs til NRK.

Første siden 1939

EM-gullet hadde vært Latvias første siden 1939. Latvierne er villige til å gå langt for å ta tilbake gullmedaljen, selv om gullet eventuelt skulle komme i posten.

– Vi skal møte advokaten i morgen, og da vet vi mer om veien videre, sier Edvin Silovs.

Han mener også at Latvia ble fratatt gullet fordi de er en liten nasjon, og reagerer sterkt på behandlingen de har fått i ettertid.

– Jeg er sint. De små nasjonene blir ignorert, og det er nettopp det som skjedde. Hvis Haralds var fra USA eller Nederland hadde ingen sagt imot ham. Da hadde Haralds fått gullet.

ISU avviste protesten

Dommeren avviste protesten fra Latvia etter målgang. I et brev signert ISU-dommer Jekaterina Plisjtsikova skriver forbundet følgende:

– Med fire runder igjen gjorde rundetelleren en feil. Alle løperne fulgte instruksjonene fra rundetelleren, og gikk 17 runder i stedet for 16. Ingen skøyteløper var oppmerksom på feilen, og fortsatt som normalt. Ingen prøvde å gå i mål eller stoppet å gå etter at den 16.-runden ble fullført.

Protesten avvist

SVARET: Dette svarte ISU på protesten som ble levert.

Foto: PRIVAT

Siste nytt

 • Går av etter korrupsjons-skuldingar

  Leiaren av Japans OL-komité, Tsunekazu Takeda, sa i dag at han vil gå av i juni, eitt år før OL i Tokyo.

  Årsaka er at fransk politi meiner å ha avdekka at Takeda var involvert i korrupsjon i samban med at Tokyo i 2013 fekk tildelt neste års sommar-OL.

  Tsunekazu Takeda
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Casper Ruud videre i Miami

  Casper Ruud slo mandag Jason Jung fra Taiwan i to strake sett og er videre til 2. kvalifiseringsrunde i Miami Open, som er siste hinder før turneringen. Nå venter vinneren av oppgjøret mellom australske Alex Bolt og Jevgenij Donskoj fra Russland.

  Tennis - Australian Open - Casper Ruud of Norway v Quentin Halys of France - Court 19, Melbourne, Australia
  Foto: Thomas Peter / Reuters
 • Ajer klar til Spania-kampen

  Kristoffer Ajer blir klar til den første EM-kvalifiseringskampen borte mot Spania på lørdag, i følge landslagssjef Lars Lagerbäck. 20-åringen fullførte ikke for Celtic mot Dundee lørdag, etter at han fikk en smell i ansiktet og måtte ha behandling.

  A-landslag fotball menn 2018 Norge-Bulgaria
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal