Normal

Hyrer advokat for å ta tilbake EM-gullet

Haralds Silovs' trener mener han ble frarøvet EM-gullet etter en arrangørskandale. Han tror Silovs hadde fått gullet hvis han representerte en annen nasjon.

Arrangørtabbe under EM skøyter fellesstart. Løperne ble ble sendt på en en ekstra runde.

VIDEO: Her går de en runde for langt på fellesstarten i EM.

Det latviske skøyteforbundet har nå sendt brev der de ber om en forklaring etter skandalen under EM i Kolomna søndag. På fellesstarten gikk løperne en runde for mye, og kåret feil vinner.

– Vi har nå tatt kontakt med en advokat som er spesialist på denne typen saker. I morgen får han overlevert alle papirer, og et vitneutsagn jeg har fra EM, sier Edvin Silovs til NRK.

Bakgrunn: Gikk en runde for mye(!), og kåret feil vinner i EM: – Det er helt ubegripelig

– En rar situasjon

Han er Haralds' far og lagleder for det latviske skøyteforbundet. Der har temperaturen vært høy etter at Silovs gikk først over målstreken, men ble dømt til en 11. plass.

– Regler er regler. Fellesstarten er 16 runder, og bjellen ringte på 15 runder. At de går en runde ekstra er en feil, sier Edvin Silovs.

Haralds Silovs

FØRST I MÅL: Haralds Silovs fra Latvia, her avbildet fra verdenscuprennet i Stavanger.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Haralds Silovs har snakket med flere skøyteløpere, og reaksjonene har vært mange. Han synes situasjonen er vanskelig, men lar faren ta seg av prosessen i etterkant.

– Haralds har snakket med flere løpere, og så å si alle vi har snakket med støtter ham, sier lagleder og pappa Edvin.

– Det er vanskelig å si noe om situasjonen nå. Vi taler for vår side, men det har blitt en rar situasjon, sier Haralds Silovs til NRK.

Første siden 1939

EM-gullet hadde vært Latvias første siden 1939. Latvierne er villige til å gå langt for å ta tilbake gullmedaljen, selv om gullet eventuelt skulle komme i posten.

– Vi skal møte advokaten i morgen, og da vet vi mer om veien videre, sier Edvin Silovs.

Han mener også at Latvia ble fratatt gullet fordi de er en liten nasjon, og reagerer sterkt på behandlingen de har fått i ettertid.

– Jeg er sint. De små nasjonene blir ignorert, og det er nettopp det som skjedde. Hvis Haralds var fra USA eller Nederland hadde ingen sagt imot ham. Da hadde Haralds fått gullet.

ISU avviste protesten

Dommeren avviste protesten fra Latvia etter målgang. I et brev signert ISU-dommer Jekaterina Plisjtsikova skriver forbundet følgende:

– Med fire runder igjen gjorde rundetelleren en feil. Alle løperne fulgte instruksjonene fra rundetelleren, og gikk 17 runder i stedet for 16. Ingen skøyteløper var oppmerksom på feilen, og fortsatt som normalt. Ingen prøvde å gå i mål eller stoppet å gå etter at den 16.-runden ble fullført.

Protesten avvist

SVARET: Dette svarte ISU på protesten som ble levert.

Foto: PRIVAT

Siste nytt

 • Kalla dropper Tour de Ski

  Charlotte Kalla har VM i Seefeld som sitt naturlige hovedmål til vinteren. Hun dropper derfor Tour de Ski og rene sprinthelger.

  – I de periodene vil jeg heller trene, sier Kalla til TT.

  Charlotte Kalla
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Brann uten førstekeeperen

  Brann-målvakt Samuel Sahin-Radlinger må opereres. Han går dermed glipp av tre viktige seriekamper i gullinnspurten i Eliteserien. Det er noen løse fragmenter i kneet som skal fjernes, ifølge BA. 19 år gamle Markus Olsen Pettersen får sjansen istedet.

  Samuel Sahin-Radlinger
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Espejord rekker ikke LSK-kampen

  Runar Espejord er tilbake i trening, men Tromsøs toppscorer rekker ikke mandagens kamp mot Lillestrøm. TILs toppscorer har slitt med lysken i lang tid. Ikke siden 25. august har Espejord vært på banen i kamp. Han står med seks mål i Eliteserien.

  Runar Espejord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Europaligaen: Besiktas -Sarpsborg 08
Europaligaen: Celtic - Rosenborg